Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz): Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κοντά στο 10%

El-Erian (Allianz): Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κοντά στο 10%

Αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα ομόλογα

Σχετικά Άρθρα

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ευρείας κλίμακας εισβολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία είναι πιθανό να περιλαμβάνουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, υποστήριξε ο Mohamed El-Erian της Allianz SE σύμφωνα με το Bloomberg την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022.

Εκτίναξη των τιμών

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,9% τον Φεβρουάριο, διατηρώντας τον πληθωρισμό στα υψηλά 40 ετών.
Ο El-Erian είπε ότι εκτιμά ότι το ποσοστό θα κορυφωθεί σε πολύ κοντά ή πάνω από 10% πριν υποχωρήσει.
"Θα υπάρξει μια συνιστώσα του πληθωρισμού Putin, είπε στην εκπομπή Face the Nation του CBS, λόγω "της διαταραχής που συνεπαγόταν ο πόλεμος του Putin για τις τιμές των εμπορευμάτων, τις αλυσίδες εφοδιασμού και ομόλογα".

Καθυστέρησε η Fed

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επανέλαβε την κριτική του για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve), επισημαίνοντας ότι άργησε να ανταποκριθεί στις επιταχυνόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θεωρείται πιθανό να υποστηρίξουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, αφού ο πρόεδρος Jerome Powell υποστήριξε δημόσια την εν λόγω θέση.

Έρχεται στασιμοπληθωρισμός

"Είμαστε σε αυτό το σημείο γιατί η Fed έχει καθυστερήσει πολύ και δεν έχει πλέον διαθέσιμες καλές επιλογές πολιτικής", είπε ο El-Erian.
Εάν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι, είπε.
Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον στασιμοπληθωρισμό -- χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερες τιμές - αλλά σίγουρα μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση και μπορούμε να ανακάμψουμε γρήγορα", κατέληξε ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης