Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ένα νέο «τείχος του Βερολίνου» υψώνεται

Rabobank: Ένα νέο «τείχος του Βερολίνου» υψώνεται
Πώς το κλείσιμο των McDonald’s στη Ρωσία είναι εξίσου συμβολικό με το άνοιγμά τους πριν από 32 χρόνια και ποιές είναι οι προβλέψεις για τον "κερδισμένο"  της νέας εποχής
Σχετικά Άρθρα

Ένα νέο «τείχος του Βερολίνου» υψώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, όπως υποστηρίζει σε ανάλυση της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει:
Τα McDonalds είχαν ανοίξει στη Μόσχα στις 31 Ιανουαρίου 1990, πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και τα τεράστια πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί τότε θεωρήθηκαν ως εμβληματικό στοιχείο της δύναμης του δυτικού καπιταλισμού και της ανατολής μιας νέας εποχής που θα σήμαινε την παγκόσμιας υπεροχή του.
Χθες 8 Μαρτίου 2022, η McDonalds σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, κάνοντας και άλλες μεγάλες δυτικές εταιρείες να την ακολουθήσουν.
«Και σε αυτή την περίπτωση ο συμβολισμός είναι ισχυρός» αναφέρει η Rabobank.
Μάλιστα, ανατρέχει στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν «τα μόνα δύο μέρη που πουλούσαν φθηνό φαγητό σε ολόκληρη τη Μόσχα ήταν τα McDonalds και μια αλυσίδα σάντουιτς που ονομαζόταν Combis.

Ο νέος κερδισμένος

Σύμφωνα με την Rabobank αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το κλείσιμο της McDonald’s είναι σύμβολο μιας ταχείας παγκόσμιας «αποσύνδεσης» που βασίζεται στη γεωπολιτική, τα logistics και τα φυσικά εμπορεύματα, καθώς τα τρόφιμα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο.
«Πρέπει σίγουρα να παρατηρήσει κανείς ότι ένα νέο «Τείχος του Βερολίνου» υψώνεται.
Το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά οι οικονομίες στην άλλη πλευρά (σ.σ. τη ρωσική) έχουν τεράστιες ποσότητες τόσο από φυσικά αγαθά που χρειαζόμαστε, όσο και τις αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής που έχουμε επίσης ανάγκη.
Το σοκ από αυτή την αποσύνδεσης στην οποία οδηγούμαστε και από τις δύο πλευρές, μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητό».
H Rabobank αναφέρει στην ανάλυσή της ότι ενώ πολλοί θεωρούν ότι η Κίνα θα είναι ο «κερδισμένος» από τις εξελίξεις, επειδή θα λαμβάνει τις υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και θα αγοράζει εμπορεύματα από τη Ρωσία, εν τούτοις δεν υπάρχει «εύκολη νίκη».
Και σίγουρα δεν υπάρχει πλατφόρμα εκκίνησης για έναν plug ‘n’ play «νέο παγκόσμιο οικονομικό ηγεμόνα» που θα αντικαταστήσει απλώς τις ΗΠΑ όπως οι ΗΠΑ αντικατέστησαν κάποτε το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης