Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στις 4.033 μονάδες ή -7,1% ο S&P 500 λόγω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία

Goldman Sachs: Στις 4.033 μονάδες ή -7,1% ο S&P 500 λόγω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία
Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας σε σχέση με την αναδυόμενη πραγματικότητα συνεπάγονται μεγάλες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και τα περιουσιακά στοιχεία
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρές αναταράξεις στις αγορές προκαλεί η ρωσοουκρανική κρίση, με την Goldman Sachs να εκτιμά πλέον ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα φτάσει βραχυπρόθεσμα τις 4.033 μονάδες το 2022, ήτοι πτώση 7,1% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Ειδικότερα, η εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία αποτελούν κυρίαρχο μοχλό σε ό,τι αφορά τις αγορές.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, προφανώς, από τη στιγμή έναρξης των εχθροπραξιών η κατάσταση έχει ενταθεί σημαντικά.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά έχει αλλάξει ρότα, τιμολογώντας ένα γενικευμένο ασφάλιστρο κινδύνου σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πραγματικότητα, βάσει της οποίας οι τιμές μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με την άποψη της αγοράς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Η κατάσταση είναι ρευστή, αλλά οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας σε σχέση με την αναδυόμενη πραγματικότητα συνεπάγονται μεγάλες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και τα περιουσιακά στοιχεία - ιδιαίτερα στον απόηχο των αυστηρότερων κυρώσεων που επεβλήθησαν στη Ρωσία.
Τα προβλήματα που θα υπάρξουν σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα -φυσικό αέριο, πετρέλαιο, μέταλλα και σιτηρά- αποτελούν βασικό μέρος ενός πιθανού σοκ που θα μεταδοθεί στην παγκόσμια δραστηριότητα.
Αυτήν τη στιγμή, αναμένεται ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη θα είναι υψηλότεροι στις γειτονικές της Ουκρανίας χώρες, όπως και στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα πληγούν ιδιαίτερα.
Για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μην υπάρξει η απαιτούμενη ανάπτυξη αλλά και τον κίνδυνο του πληθωρισμού, ο αντίκτυπος είναι θεωρητικά διφορούμενος.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, o συνδυασμένος αντίκτυπος είναι περίπου ουδέτερος για τη Fed, ενώ η ΕΚΤ θα αργήσει να άρει τα προγράμματα στήριξης.
1_106.jpg
Δύο σενάρια

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος πραγματεύεται δύο διαφορετικά σενάρια: αυτό της κλιμάκωσης και το έτερο της αποκλιμάκωσης.
Στη συνέχεια, ερμηνεύει τις κινήσεις των περιουσιακών στοιχείων την τελευταία εβδομάδα ως κινήσεις κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ αποκλιμάκωσης και εντατικοποίησης σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με άλλα λόγια, ως βασικό δείκτη κινδύνου, το οποίο ενσωματώνει και η αγορά στις εκτιμήσεις της, θεωρεί το πόσο απέχει ένα δεδομένο περιουσιακό στοιχείο μεταξύ των σημείων αποκλιμάκωσης και εντατικοποίησης και, κατόπιν, το εκφράζει σε ποσοστιαίες τιμές.
Για παράδειγμα, η τιμή 0% σημαίνει ότι το περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται σύμφωνο με την πλήρη «αποκλιμάκωση», ενώ μια τιμή 100% σημαίνει ότι το περιουσιακό στοιχείο διαπραγματεύεται σύμφωνα με το σενάριο της κλιμάκωσης.
Το Σχήμα 2 δείχνει αυτό το μέτρο σε δύο χρονικά σημεία:
Πρώτον, δείχνει τα μέγιστα επίπεδα που επιτεύχθηκε σε αυτό το μέτρο για κάθε περιουσιακό στοιχείο στις 24 Φεβρουαρίου (στήλη 4), το οποίο εξακολουθεί να είναι το πιο τονισμένο ότι η τιμολόγηση ήταν για πολλά παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.
Δεύτερον, δείχνει επίπεδα για αυτό το μέτρο από το κλείσιμο στις 28 Φεβρουαρίου (στήλη 6). Δεδομένης της υψηλής αστάθειας, επισημαίνεται ότι αυτοί οι δείκτες θα χρειαστούν γρήγορα επικαιροποίηση.

Τρία συμπεράσματα

Πρώτον, στις 24 Φεβρουαρίου, ένας αριθμός περιουσιακών στοιχείων προσέγγισε το δυσμενές σενάριο, όπως φαίνεται στο Παράδειγμα 3.
Οι μεγάλες αγορές μετοχών το πετρέλαιο και ο χρυσός διαπραγματεύτηκαν, κατά 80%, βάσει του σεναρίου της κλιμάκωσης.

Δεύτερον, από εκείνη την κίνηση γενικευμένης μείωσης ανάληψης κινδύνου (πωλήσεις) στις 24 Φεβρουαρίου, οι αγορές φαίνεται να διαφοροποιούνται σε υψηλότερο βαθμό από πριν.
Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές και στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να προεξοφλούν σχετικά υψηλό ποσοστό καθοδικού κινδύνου (75% περισσότερο), όπως και οι τιμές του πετρελαίου.
Άλλα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές στις ΗΠΑ, ιαπωνικές μετοχές και συναλλαγματικές ισοτιμίες, αποδόσεις χρυσού και ομολόγων) ενσωματώνουν τώρα γενικά χαμηλότερο κίνδυνο από την πτώση - περίπου στο 50% αυτών των καθοδικών επιπέδων.

Τρίτον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν σχετικά λιγότερο προς την κατεύθυνση της μείωσης του κινδύνου κατά την περίοδο της ένταση σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – ιδιαίτερα οι βραχυπρόθεσμες λήξεις.
Με τον πληθωρισμό ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλές οικονομίες, η αγορά είναι πεπεισμένη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα απομακρυνθούν δύσκολά από την προγραμματισμένη σύσφιξη, δεδομένου ότι το νέο σοκ είναι πιθανό να είναι πληθωριστικό.
Άρα, οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, υπό αυτό το πρίσμα, ίσως δεν επηρεάσουν ιδιαίτερα την κατάσταση.
2_242.JPG
Συμπέρασμα

Οι κίνδυνοι προσφοράς σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα θα αποδειχθούν επίμονα υψηλοί.
Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε πολλές χώρες - ακόμη και αν ορισμένες από αυτές τις αλλαγές αποδειχθούν μέτριες και προσωρινές.
Οι δεσμεύσεις για τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν ενώ τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να υποστούν παρατεταμένη περίοδο κυρώσεων.
Καθώς περνά ο καιρός και αυτές οι επιπτώσεις γίνονται πιο σαφείς, η διαδικασία διαφοροποίησης θα πρέπει να ενσωματώσει πληρέστερα αυτού του είδους τις αλλαγές, όπως μπορεί ήδη να έχει αρχίσει να γίνεται.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αγορά μπορεί να υποτιμά τους κινδύνους της αυστηρότερης προσφοράς στο πετρέλαιο, επομένως πιστεύουμε ότι το «premium» εδώ θα πρέπει πιθανώς να είναι μεγαλύτερο.
Επίσης, υπερεκτιμάται ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων εκ μέρους της Fed, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης