Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Οι αγορές θυμίζουν το 2008... μετά ήρθε η κατάρρευση της Lehman και η μεγάλη κρίση του 21ου αιώνα

Bank of America: Οι αγορές θυμίζουν το 2008... μετά ήρθε η κατάρρευση της Lehman και η μεγάλη κρίση του 21ου αιώνα

Αυτό το είδος συμπεριφοράς συνήθως εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια των χειρότερων bear market των τελευταίων δύο δεκαετιών

 

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που οι αγορές παγκοσμίως κλυδωνίζονται από τις προεκτάσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία... η Wall Street καταφέρνει να κρατήσει το θετικό της πρόσημο σε επίπεδο επταημέρου, εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο αισιόδοξους.
Και είναι αυτό που της δίνει ώθηση;
Σύμφωνα με την Bank of America βλέπουμε στη Wall Street το πιο ζωντανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός σχεδιασμός έχει μετατρέψει την αγορά σε ένα γιγάντιο (και μέχρι στιγμής επιτυχημένο) παβλοφικό πείραμα (πείραμά στο φαινόμενο των εξαρτημένων ανακλαστικών), που δείχνει ότι κατά την τρέχουσα διόρθωση 10% που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οι επενδυτές έχουν διαθέσει το μεγαλύτερο αγοραστικό κεφάλαιο που έχει καταγραφεί ποτέ ώστε να στηρίξουν την αγορά.

Και η περασμένη εβδομάδα δεν ήταν διαφορετική: σύμφωνα με την BofA, κατά τη διάρκεια του ρόλερ κόστερ της περασμένης εβδομάδας, όπου παρά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ο δείκτης S&P 500 έκλεισε τελικά +0,8%, οι επενδυτές - πελάτες της τράπεζας επέστρεψαν στην αγορά μετοχών στις ΗΠΑ με περίπου 4,6 δισ. δολάρια κεφάλαια που διατέθηκαν σε εντολές αγοράς.

Αγορές... αγορές... αγορές

Και οι τρεις μεγάλες ομάδες πελατών - θεσμικοί πελάτες, hedge funds, ιδιώτες πελάτες - ήταν αγοραστές, με επικεφαλής θεσμικούς πελάτες αφού η ομάδα αυτή πούλησε μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι πελάτες αγόραζαν μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις (πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες) και πούλησαν μικρές κεφαλαιοποιήσεις (πρώτη φορά σε εννέα εβδομάδες).
Ωστόσο, δεν αγόραζαν όλοι το plungefest την περασμένη εβδομάδα.
Σε πλήρη αντίθεση με τη φρενίτιδα του YOLO που τους ενέπνευσε να "καταναλώνουν" τίτλους κατά την ανάκαμψη από τη bear market του 2020, οι μικροεπενδυτές αγόρασαν αμυντικά δικαιώματα πώλησης την περασμένη εβδομάδα καθώς παρακολουθούσαν τη Ρωσία να προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Sundial Capital Research, την περασμένη εβδομάδα, οι μικρότεροι traders δικαιωμάτων προαίρεσης - αυτοί που διαπραγματεύονται 10 συμβόλαια ή λιγότερα - αγόρασαν δικαιώματα πώλησης αξίας περίπου 4,3 δισ. δολαρίων και δικαιώματα αγοράς 4,5 δισ. δολαρίων.
Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για αντισταθμίσεις έναντι ζημιών ήταν 96% όσο οι δαπάνες για συμβόλαια που επωφελούνται από κέρδη σε μετοχές, ένας από τους υψηλότερους δείκτες σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Αυτό το είδος συμπεριφοράς συνήθως εμφανιζόταν μόνο κατά τη διάρκεια των χειρότερων bear market των τελευταίων δύο δεκαετιών, έγραψε σε ένα σημείωμα ο Jason Goepfert, επικεφαλής ερευνητής στην εταιρεία.

Ωστόσο, για να είναι σίγουρος ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για την αγορά, είπε ότι αυτό και άλλα σήματα πρέπει να είναι «πραγματικά αδιαμφισβήτητα ακραία, και αυτό είναι αμφισβητήσιμο στην καλύτερη περίπτωση σε αυτό το σημείο».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Goepfert έγραψε ότι «με τις αποτιμήσεις ιστορικά υψηλές, τη γεωπολιτική να δίνει έναν αναμφισβήτητα αβέβαιο τόνο και μια Federal Reserve που μπορεί τώρα να είναι αντίθετη για τους επενδυτές, η συμπεριφορά της αγοράς τον περασμένο μήνα έχει ένα είδος αίσθησης του Ιανουαρίου του 2008».
Πρόσθεσε ότι «το περιβάλλον της αγοράς είναι "ανθυγιεινό" και οι επενδυτές βρίσκονται σε καθαρή κατάσταση κινδύνου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης