Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman, Capital Economics, ΒΜΟ: Η Δύση θέλει να στραγγαλίσει την ρωσική οικονομία - Θα τα καταφέρει;

Goldman, Capital Economics, ΒΜΟ: Η Δύση θέλει να στραγγαλίσει την ρωσική οικονομία - Θα τα καταφέρει;
Οι προβλέψεις αναλυτών για ύφεση, πληθωρισμό και εξαγωγές στη Ρωσία και ο ρόλος της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Τα κράτη της Δύσης απάντησαν με σειρά κυρώσεων στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με μια σειρά κυρώσεων με σκοπό να «ακρωτηριάσουν» την οικονομία της χώρας.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, μεταδίδει το CNBC.
Οι μεγάλες οικονομίες των G-7 έχουν επιβάλει κυρώσεις άνευ προηγουμένου κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας μαζί με σκληρά μέτρα από Ε.Ε. και ΗΠΑ εναντίον των ολιγαρχών και των αξιωματούχων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.
Οι ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, εξοστρακίζοντάς τες από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο στόχευαν επίσης το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επίσης, απαγορεύουν στους δυτικούς επενδυτές να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα και παγώνουν τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, ιδίως τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος που έχει χρησιμοποιήσει η CBR ως αποθεματικό έναντι της υποτίμησης των τοπικών περιουσιακών στοιχείων.
Στις πιο πρόσφατες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές πτήσεις θα απαγορευθούν από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΕ και του Καναδά.

Στόχος η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας

Στην Ευρώπη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε την Τρίτη σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι στόχος του τελευταίου γύρου κυρώσεων ήταν να «προκαλέσουν την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας».
Το ρωσικό ρούβλι έχει υποχωρήσει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της την περασμένη εβδομάδα και έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 109,55 έναντι του δολαρίου το πρωί της Τετάρτης. Οι ρωσικές μετοχές έχουν επίσης τεράστιες απώλειες.
Τα χρηματιστήρια της Μόσχας παρέμειναν κλειστά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να ανακόψουν την αιμορραγία στις τιμές.
Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, η Sberbank, αποχώρησε από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της και είδε τις μετοχές της που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου να πέφτουν περισσότερο από 95% και να διαπραγματεύονται για μια… δεκάρα.
Οι μετοχές των άλλων μεγάλων εταιρειών της χώρας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των Rosneft και Lukoil, κατέρρευσαν επίσης.
Η CBR υπερδιπλασίασε τη Δευτέρα το βασικό επιτόκιο της χώρας από 9,5% σε 20% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κίνηση να παγώσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι το κλειδί για να εμποδίσει την ικανότητά της να σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία.
Ο Σουηδός οικονομολόγος και πρώην ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, Anders Åslund, έγραψε στο Twitter ότι οι δυτικές κυρώσεις ουσιαστικά «κατέστρεψαν τη ρωσική οικονομία σε μια μέρα».
«Η κατάσταση είναι πιθανό να γίνει χειρότερη από το 1998 γιατί τώρα δεν υπάρχει θετικό τέλος.
Όλες οι κεφαλαιαγορές της Ρωσίας φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί και είναι απίθανο να επιστρέψουν», πρόσθεσε.

Αντιμετωπίζοντας μια «σοβαρή οικονομική κρίση»

«Ενώ προηγουμένως η CBR μπορούσε να βασίζεται στα αποθεματικά της για να εξομαλύνει τυχόν προσωρινή αστάθεια στο ρούβλι, δεν είναι πλέον σε θέση να το κάνει.
Αντίθετα, θα χρειαστεί να προσαρμόσει τα επιτόκια και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να σταθεροποιήσει το ρούβλι», δήλωσε ο Clemens Grafe, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Ρωσία στη Goldman Sachs.
«Ο περιορισμός της αστάθειας του ρουβλίου χωρίς επαρκή αποθεματικά είναι πιο δύσκολος και το ρούβλι έχει ήδη ξεπουληθεί, με επιπτώσεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια».
Η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το ρωσικό πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 17% σε ετήσια βάση, από προηγούμενη πρόβλεψη 5%, δεδομένου ότι το ρούβλι θα μπορούσε να υποτιμηθεί κι άλλο ή η CBR μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να διατηρήσει τη σταθερότητα.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται επίσης να δεχθεί σοβαρό πλήγμα και η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2022 από αύξηση 2% σε ύφεση 7%, αν και ο Grafe αναγνώρισε την αβεβαιότητα γύρω από αυτά τα στοιχεία.
«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο δύσκολες σε σχέση με το 2014 (σ.σ. προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία), και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι η εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθεί κατά 10% ή ελαφρώς περισσότερο», δήλωσε ο Grafe.
«Ενώ οι εξαγωγές, κατ' αρχήν, δεν περιορίζονται σημαντικά από τις κυρώσεις μέχρι στιγμής, αναμένουμε να συρρικνωθούν κατά 5% σε ετήσια βάση λόγω της διακοπής των εξαγωγών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, που είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξαγωγές ξηρού χύδην φορτίου, και του κινδύνου των κυρώσεων που μειώνουν άλλες εξαγωγές».
Αυτή η μείωση είναι παρόμοια με την πτώση 7,5% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008/9 και τη συρρίκνωση 6,8% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ρωσίας το 1998.
«Η επιτάχυνση των δυτικών κυρώσεων, παράλληλα με τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και την προοπτική τραπεζικής κρίσης, σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι πιθανό να βιώσει απότομη συρρίκνωση φέτος», δήλωσε ο Liam Peach, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.
Αν και οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, η βασική πρόβλεψη της Capital Economics είναι για συρρίκνωση 5% του ρωσικού ΑΕΠ το 2022 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,5% και ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει το 15% αυτό το καλοκαίρι.
Ο Peach πρότεινε ότι ένα χειρότερο σενάριο για τη Ρωσία όσον αφορά τις διεθνείς κυρώσεις θα συνεπαγόταν περιορισμούς στη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών αγαθών και το ένα τρίτο των κρατικών εσόδων.

Το βάθος της ύφεσης εξαρτάται από τις εξαγωγές, την Κίνα

Ο Steven Bell, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Global Asset Management, δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα μια «σοβαρή οικονομική κρίση», με τον ρόλο της Κίνας να γίνεται όλο και πιο σημαντικός για τη Μόσχα λόγω της ζήτησης για πρώτες ύλες και ενέργεια.
«Η Ρωσία έχει επίσης μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων στο κινεζικό νόμισμα και άλλαξε τα συστήματα πληρωμών της σε κινεζικές τράπεζες. Η Κίνα μπορεί να έχει το κλειδί για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο Bell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης