Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗellasFin: Ουκρανική γεωπολιτική ρευστότητα και ευκαιρίες

tags :
ΗellasFin: Ουκρανική γεωπολιτική ρευστότητα και ευκαιρίες
Είναι πραγματικά θέμα χρόνου η ανάληψη του ανοδικού σφρίγους των αγορών

Τα στοιχεία Φεβρουαρίου του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan συνεχίζουν να εκπέμπουν μηνύματα ανησυχίας. Η ένδειξη 62,8 από 67,2 συνιστά την χαμηλότερη στάθμη της τελευταίας δεκαετίας και αποτυπώνει ιδιαίτερα την απαισιοδοξία των καταναλωτών με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 100.000 $.
Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας HellasFin, η πτώση του Φεβρουαρίου προέκυψε από την πληθωριστική επέλαση στα προσωπικά οικονομικά, την ανησυχία της επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων, την δυσπιστία στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και τις αρνητικότερες μακροπρόθεσμες προοπτικές της τελευταίας δεκαετίας.
Βέβαια η έρευνα διεξήχθη πριν από την γεωπολιτική κρίση της Ουκρανίας, συνθήκη της οποίας οι συνέπειες δεν είναι ενσωματωμένες στο ηθικό των καταναλωτών.
Δεν είναι αποτυπωμένος για παράδειγμα ο αντίκτυπος από το νέο ανοδικό σκέλος των τιμών της ενέργειας.
Η νέα κατάσταση οπωσδήποτε περιπλέκει ακόμη περισσότερο την προς διαμόρφωση νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, η οποία οφείλει να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό με ενδεχόμενες συνέπειες την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας.
Το σχεδόν παγκόσμιο πλαίσιο ενεργειών με την μορφή των κυρώσεων και τα πιθανότατα αντίμετρα/απάντηση της Ρωσίας ενέχουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο στασιμοπληθωρισμός ο οποίος φαινόταν πριν από λίγο διάστημα μια μακρινή εκδοχή, μάλλον μας χτυπάει την πόρτα.
Ναι ο πρόεδρος Biden έχει τρομοκρατηθεί από τις διαστάσεις που έχει λάβει ο πληθωρισμός, αλλά αρχίζει να διαφαίνεται ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος αυτός της κατάρρευσης των αγορών. Ίσως τελικά η γεωπολιτική ρευστότητα οδηγήσει την FED να μην αυξήσει να παρεμβατικά της επιτόκια, ή και αν τα αυξήσει, αυτό να συμβεί με ένταση πολύ χαμηλότερη από αυτό που προεξοφλεί η αγορά.
Ποια είναι όμως η εκτίμησή μας για τις αγορές;
Η κρίση στην Ουκρανία τελικά οδήγησε τις αγορές Αμερικής και Ευρώπης σε μικρότερη υποχώρηση του αναμενόμενου. Ένα πλήθος αρνητικών ειδήσεων και προβλέψεων είναι πλέον ενσωματωμένες στις τιμές και έχουν οδηγήσει τον δείκτη s&p 500 σε πτώση 10,25% από τα ιστορικά υψηλά της 3ης Ιανουαρίου. Η πτώση αυτή τον έφερε στο χείλος πολύ σημαντικών στηρίξεων.
Η ενδεχόμενη πτωτική διάσπαση τους θα τροφοδοτούσε ένα πρόσθετο πτωτικό σκέλος της τάξης του 10%.
Τα στοιχεία της αγοράς παραγώγων σχετικά με την διάθεση/ψυχολογία των συμμετεχόντων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο απογοήτευσης από τον Απρίλιο του 2020, έτσι όπως καταδεικνύει η ανάληψη short θέσεων ή η διενέργεια στρατηγικών αντιστάθμισης ενόψει κρασαρίσματος.
Αυτή η συνθήκη των αντικυκλικών χαμηλών, συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικών τεχνικών σημάτων υπερπώλησης της αγοράς και επίσης από μία σχεδόν τυπική εποχική υποχώρηση η οποία καταγράφεται στην περίοδο του τέλους Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Θεωρούμε εν κατακλείδι ότι παρά τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας -όχι όμως κατάρρευσης και με την 10% υποχώρηση των μετοχών του S&P 500 από τα υψηλά του Ιανουαρίου, δίδεται για πρώτη φορά η ευκαιρία για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές, μετα την άνοδο από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020.
Η σκέψη μας πρέπει να κατευθύνεται στις ελκυστικές ευκαιρίες αγορών και όχι στο ξεπούλημα τίτλων.
Είναι πραγματικά θέμα χρόνου η ανάληψη του ανοδικού σφρίγους των αγορών, καταλήγει η έκθεση της HellasFin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης