Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Σημαντικά περιθώρια ανόδου 54% για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες είναι οι νέες τιμές - στόχοι

Morgan Stanley: Σημαντικά περιθώρια ανόδου 54% για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες είναι οι νέες τιμές - στόχοι
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν από 5% έως 10% το 2023
Σχετικά Άρθρα

Με αισιοδοξία «βλέπει» το μέλλον των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley, εστιάζοντας στην επικείμενη, πιθανή αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ, που θα τονώσει την κερδοφορία και θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν από 5% έως 10% το 2023, δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα έχει αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο του 2023 κατά 50 μονάδες βάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί επί τα βελτίω τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες από 4% έως 12%, λαμβανομένου υπόψη του guidance που έχουν δώσει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αυτό, όπως τονίζει, την κάνει να... ρίξει το βλέμμα της και πάλι στο bullish σενάριό της (+54% άνοδο, κατά μέσο όρο), βάσει του οποίου βλέπει τις αποδόσεις να κινούνται πιο κοντά στους στόχους των διοικήσεων.
Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός οίκος (στο βασικό σενάριο) δίνει σύσταση «overweight» για τη Eurobank με τιμή-στόχο το 1,25 ευρώ από 1,07 ευρώ, σύσταση «equal-weight» για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή-στόχο το 1,60 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν και το 1,72 ευρώ από 1,52 ευρώ πριν, αντίστοιχα.

Εκταμιεύσεις: Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σε ό,τι αφορά τις νέες χορηγήσεις, τα δάνεια είναι σε θετική τροχιά από τον Αύγουστο του 2021, προεξαρχόντων των στεγαστικών, ενώ ο Δεκέμβριος 2021 ήταν ο πρώτος μήνας με οριακές θετικές (+3% ετησίως) εκδόσεις νέων επιχειρηματικών δανείων.
Ως εκ τούτου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί την ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων θετική για τη Eurobank, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε στεγαστικά δάνεια (στο ~29% του συνόλου των δανείων, έναντι ~25-20% για την Alpha και την Πειραιώς).
φαδσσφδασαφδσφδασφδα.JPG
Την ίδια στιγμή, παρότι μακροοικονομικοί δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου και η μεταποίηση παρουσιάζουν θετικές ανοδικές τάσεις, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε επιτάχυνση της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων.
φασδσφδαασφδσαφδσφδασδφααφσδ.JPG
Η αύξηση των καθαρών δανείων το εννεάμηνο του 2021 για τις τράπεζες επηρεάστηκε από υψηλότερες από τις αναμενόμενες εταιρικές αποπληρωμές.
Η αύξηση των καθαρών εξυπηρετούμενων δανείων το εννεάμηνο του 2021 επηρεάστηκε επίσης από τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες εταιρικές αποπληρωμές, όπως αναφέρει.

Το βασικό και το bullish σενάριο: Οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών συνεπάγονται αύξηση δανείων ~10 δισ. ευρώ μεταξύ 2020-24.
Σε ό,τι αφορά το βασικό σενάριό της, η Morgan Stanley εκτιμά αύξηση δανείων μεταξύ ~6-8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, κάτι που υποδηλώνει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) μεταξύ ~5-6%.
Με βάση τις προσδοκίες ανάπτυξης του ΑΕΠ ~3,3% κατά μέσο όρο μεταξύ της περιόδου 2021-24, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εκτίμηση του οίκου αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό πολλαπλασιαστή του ΑΕΠ ~1,3x.
Τα προαναφερθέντα οδηγούν στην πιο συντηρητική υπόθεση της Morgan Stanley για επίπεδα NPE στο 6% έως το 2024 στο βασικό της σενάριο.
To bullish σενάριο, από την άλλη, προϋποθέτει αύξηση δανείων~7-9% (9-10 δισεκ. ευρώ).
Σε αυτή την περίπτωση, η χαμηλότερη αύξηση των δανείων μεταφράζονται σε ασθενέστερο NII CAGR το 2021-24.
Με τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών να «κλίνουν» προς τα επιχειρηματικά δάνεια στο 63-74% του συνόλου, η Morgan Stanley βλέπει επιτάχυνση των σχετικών εκταμιεύσεων, με τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ τα επόμενα τρίμηνα να αποτελούν θετικό καταλύτη.

Mη εξυπηρετούμενα ανοίγματα: Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εάν τα NPEs έως το 2024 θα μπορούσαν να συγκλίνουν στα μέσα επίπεδα της ΕΕ ~2-3%, όπως δείχνουν οι στόχοι Alpha (~2%) και Πειραιώς (κάτω από 3%).
Στο παρελθόν, το κατώτατο όριο για τα ελληνικά NPEs ήταν ~5% το 4ο τρίμηνο του 2007, το οποίο επίσης συνέπεσε με την κορύφωση του κύκλου των ακινήτων και ανεργία ~7,5% (έναντι των προβλέψεων του ΔΝΤ ~11,6% έως το 2024).
Τα παραπάνω οδηγούν στην πιο συντηρητική υπόθεση της Morgan Stanley για επίπεδα NPE στο 6% περίπου για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2024 στο βασικό της σενάριο.
Στον αντίποδα, το bullish σενάριο προϋποθέτει δείκτη NPEs στο 4-5% το 2024.
Αυτό μεταφράζεται επίσης σε υψηλότερες υποθέσεις για το κόστος κινδύνου στις προβλέψεις της έναντι των στόχων.
Η Morgan Stanley, πάντως, αναγνωρίζει έναν αριθμό παραγόντων που θα πρέπει να στηρίξουν τα NPEs σε αυτόν τον κύκλο,
όπως i) η απομόχλευση χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων,
ii) οι πιο συντηρητικές δανειοδοτικές πολιτικές και πιο ενεργητικές πολιτικές διαχείρισης του χρέους,
iii) ο νέος νόμος περί αφερεγγυότητας που ετέθη σε ισχύ το 2021,
και iv) οι ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές.
Ως εκ τούτου, ο οίκος θα παρακολουθεί τον σχηματισμό νέων, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα επόμενα τρίμηνα καθώς λήγουν τα προγράμματα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία της κυβέρνησης και των τραπεζών. 

Προτίμηση στη Eurobank: Σύμφωνα με το bullish σενάριό της Morgan Stanley για τη Eurobank, εκτιμάται ROTE έως το 2024 περίπου ~11,7% (στόχοι διοίκησης 10% το 2022 και επέκταση στη συνέχεια), με τη μετοχή της να προσφέρει 44% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.
Επίσης, για την Alpha και την Πειραιώς, αντίστοιχα, εκτιμάται περιθώριο ανόδου 54% και το 63%, αντίστοιχα, με βάση το ROTE στο 9,9% τo 2024 και στο 8,6% αντίστοιχα, έναντι των στόχων των διοικήσεων για 10% ή υψηλότερα. 
Σε κάθε περίπτωση, με τον ισολογισμό της σε μεγάλο βαθμό εξυγιασμένο, η Eurobank αντιμετωπίζει τους λιγότερους «αντίξοους ανέμους» σε ό,τι αφορά τα έσοδα από μειώσεις NPE, ενώ θα λάβει σημαντική ώθηση από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Με συνολικό δείκτη κεφαλαίου 15,4% στο εννεάμηνο του 2021, είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες που θα συζητήσουν την επανέναρξη διανομής μερισμάτων με τον επόπτη το 2023, κάτι που είναι πιθανό να αποτελέσει θετικό καταλύτη και για τη μετοχή, καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης