Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Lagarde δεν είπε την αλήθεια... υπήρξαν μέλη που ζήτησαν αλλαγή της πολιτικής - Τα στοιχήματα που προκάλεσε

Η Lagarde δεν είπε την αλήθεια... υπήρξαν μέλη που ζήτησαν αλλαγή της πολιτικής - Τα στοιχήματα που προκάλεσε
«Ένα ή δύο» από τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είχαν ζητήσει μια άμεση αυστηροποίηση της πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Η Christine Lagarde αρνήθηκε να αποκλείσει την αύξηση των επιτοκίων φέτος ως απάντηση στην «ομόφωνη ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την άνοδο των τιμών, τροφοδοτώντας πλέον τα στοιχήματα των επενδυτών ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού πολλές φορές ακόμη και μέσα στο 2022.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού «είναι ανοδικοί» λόγω της αύξησης των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κατά 5,1% τον Ιανουάριο.
Βέβαια, αυτή ήταν μια μεγάλη αλλαγή από τα σχόλια που υποβάθμισαν τις πιθανότητες να αυξήσει η τράπεζα τα επιτόκια το 2022 επειδή «η κατάσταση έχει αλλάξει» και είπε ότι «πλησιάζει πολύ πιο κοντά» στην επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό.
Η Lagarde είπε ότι υπάρχει «συναίνεση» μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με την απόφασή της να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και να επιδιώξει «βήμα προς βήμα» μείωση των αγορών ομολόγων φέτος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, «ένα ή δύο» από τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είχαν ζητήσει μια άμεση αυστηροποίηση της πολιτικής.

Pimco: Έρχεται νωρίτερα η αλλαγή της πολιτικής

Σε απάντηση στα σχόλια της Lagarde κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία και να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές φέτος.
Ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco, δήλωσε ότι το «μήνυμα» της ΕΚΤ σηματοδοτεί «περισσότερο άνοιγμα προς μια πιο άμεση απόσυρση της στήριξης της νομισματικής πολιτικής».
Το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και το sell off των ομολόγων της ευρωζώνης εντάθηκε αφού η Lagarde αρνήθηκε να αποκλείσει ρητά την αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Η απόδοση των 10ετών της Γερμανίας, σημείο αναφοράς για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρη την ευρωζώνη, εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν τριών ετών στο 0,14%.
Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για υψηλότερα επιτόκια, με τις αγορές να τιμολογούν την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από -0,5% σε -0,1% έως τον Δεκέμβριο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Lagarde.
Ενώ η ΕΚΤ άφησε την πολιτική της αμετάβλητη, τα σχόλιά της ερμηνεύτηκαν ευρέως ως σηματοδότηση μιας πιθανής στροφής σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική ήδη από τον Μάρτιο.

ING: Άνοιξε η πόρτα της αλλαγής

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ING, είπε ότι η «στροφή» της Lagarde «άνοιξε την πόρτα στην επιτάχυνση των μειώσεων αγοράς περιουσιακών στοιχείων και σε μια αύξηση επιτοκίων φέτος».
Η Lagarde είπε ότι υπήρξε «ομόφωνη ανησυχία γύρω από το τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού» στους Ευρωπαίους και τις «καθημερινές δυσκολίες τους να πρέπει να αντέξουν τις υψηλότερες τιμές».
Είπε ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει την «ακολουθία» που είχε ήδη ανακοινώσει για αύξηση των επιτοκίων μόνο αφού σταμάτησε τις καθαρές αγορές ομολόγων, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο θα κάνει «σταδιακά αυτό που πρέπει» και «δεν θα βιαστεί σε τίποτα».
Ωστόσο, εξέφρασε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάρτιο, φέρνοντάς την στο στόχο του 2% για τα επόμενα δύο χρόνια και οδηγώντας σε ταχύτερη άρση των κινήτρων της από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτάχυνση των σχεδίων της για διακοπή των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management, είπε ότι η Lagarde είχε κάνει έναν «έλεγχο πραγματικότητας» για τις αγορές ομολόγων.
«Το σενάριο κινδύνου είναι πλέον σαφές: μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα πάνω στις προβλέψεις τον Μάρτιο, μια ταχύτερη μείωση των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τρίτο τρίμηνο και μια [άνοδος] το τέταρτο τρίμηνο του 2022», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης