Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group για ουκρανική κρίση: Οι Βρυξέλλες απέτυχαν - Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να σταματήσουν τον πόλεμο

Eurasia Group για ουκρανική κρίση: Οι Βρυξέλλες απέτυχαν - Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να σταματήσουν τον πόλεμο

Η Ευρώπη δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για να αποτραπεί η σύγκρουση Ουκρανίας και Ρωσίας

Σχετικά Άρθρα

Με τις συνομιλίες για την ουκρανική κρίση να συνεχίζονται μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη είναι απούσα από τις διαπραγματεύσεις με στόχο να αποτραπεί η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει παραγκωνιστεί. «Η ΕΕ απέτυχε στην προσπάθεια της να χαράξει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της όλο και πιο επιθετικής στάσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας… και θα δυσκολευτεί να το πετύχει και στο μέλλον. Αυτό θα υποβιβάσει τις Βρυξέλλες στο περιθώριο, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συζητούν το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη» επισημαίνουν οι Emre Peker και Alex Brideau από τη Eurasia Group.
Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί ότι η ΕΕ έχει παραγκωνιστεί κατά τις συζητήσεις για την Ουκρανία μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων. Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι έμεινε εκτός συνομιλιών που την αφορούν άμεσα.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι ο διχασμός της ως προς τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στη Ρωσία. Ορισμένες χώρες τηρούν μια πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία (όπως η Γαλλία και η Γερμανία), ενώ άλλες, όπως αυτές στην Ανατολική Ευρώπη ή εκείνες που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης όπως η Βαλτική, είναι πιο επιθετικές.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει μια αμήχανη εξάρτηση από τη Ρωσία για ένα μεγάλο μέρος (περίπου 40%) των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον πόρο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, προς όφελός της. Ειδικά η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση επειδή ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκριθεί, θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις προμήθειες ρωσικού αερίου στην ήπειρο.
Την ίδια στιγμή, εμπόδια δημιουργεί και η έλλειψη συναίνεση στην ΕΕ σχετικά με το μελλοντικό τοπίο της ασφάλειας. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, πιέζουν για περισσότερη στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ άλλες (και πάλι εκείνες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική όπου αναπτύσσονται τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ) αισθάνονται πιο άνετα να παραμείνουν υπό την αιγίδα της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Ευρώπη δεν θα ενεργήσει «αν δεν υπάρξει εισβολή»

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group, οι Βρυξέλλες δεν θα κινητοποιηθούν, εάν δεν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν η ΕΕ «θα αγωνιστεί να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές μεταξύ των χωρών που είναι υπέρ και κατά της Ρωσίας όσον αφορά την ουκρανική κρίση».
«Αυτή η δυναμική θα βάλει ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της αμυντικής ολοκλήρωσης της ΕΕ και θα επιδεινώσει τον διχασμό του μπλοκ στις χώρες που είναι με το μέρος των ΗΠΑ και εκείνων που είναι υπέρ της Ευρώπης», σημείωσαν οι Peker και Brideau, πράγμα που σημαίνει ότι «οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας θα αποφασίσουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, το οποίο θα ακολουθήσει η ΕΕ».
Οι συνομιλίες για την κρίση μεταξύ δυτικών αξιωματούχων και Ρωσίας διεξάγονται εδώ και αρκετές εβδομάδες και ακολουθούν συζητήσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, και του Ρώσου ομολόγου του, Vladimir Putin.
Οι ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία αυξήθηκαν εν μέσω αναφορών ότι είχε αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό σε διάφορες θέσεις κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία. Υπήρξαν επίσης κάποιες αναφορές πληροφοριών ότι σχεδιάζει να εισβάλει. Από την πλευρά της, πάντως, η Μόσχα αρνείται αυτές τις πληροφορίες.
Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Ρωσία αναζήτησε νομικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Putin επιδιώκει να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση του στρατιωτικού οργανισμού προς τα ανατολικά και ωθεί το ΝΑΤΟ να ανακόψει την ανάπτυξη του στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις.
Καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η στρατιωτική συμμαχία δεν είναι υποχρεωμένη να την υπερασπιστεί, θέτοντας το ερώτημα σχετικά με το πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να υπερασπιστούν τη χώρα - μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ . Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές τις φιλοδοξίες.
Ενώ οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ έχουν μιλήσει σκληρά όσον αφορά τη Ρωσία, προειδοποιώντας για «τεράστιες συνέπειες», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την Κυριακή, εάν η Ρωσία εισβάλει, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε βασικούς κλάδους της ρωσικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης