Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Εξαιρετικά ευάλωτη σε οικονομικά σοκ η Ελλάδα - Το μεγάλο χρέος διώχνει τους επενδυτές

Scope Ratings: Εξαιρετικά ευάλωτη σε οικονομικά σοκ η Ελλάδα - Το μεγάλο χρέος διώχνει τους επενδυτές
Βραχνάς για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα είναι το εξωτερικό χρέος, λέει η Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα

Στις χώρες που παρουσιάζουν εξαιρετική ευπάθεια λόγω δημόσιων οικονομικών, αλλά με σχετική ανθεκτικότητα, στο ενδεχόμενο κρίσης κατατάσσει σε report της την Ελλάδα η Scope Ratings.
Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προηγμένες οικονομίες, σε γενικές γραμμές, εμφανίζουν χαμηλό country risk, καθώς τα νομίσματά τους και τα ομόλογα που εκδίδουν θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, με την Covid - 19.
Bέβαια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις…
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, η Ελλάδα ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ανεπτυγμένων οικονομιών που παρουσιάζουν μεγάλες εξωτερικές ευπάθειες επειδή έχουν μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.
Ενδεικτικά, στην ίδια κατηγορία (Quadrant IV) βρίσκει κανείς κράτη όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότιος Αφρική και η Πορτογαλία.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για οικονομίες που απειλούνται από σωρεία εξωτερικών κινδύνων και από σοκ που μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαιακές εκροές, συνεπώς διώχνουν επενδυτές.
Φυσικά, μεγάλος βραχνάς για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα είναι το εξωτερικό χρέος, το οποίο διακρατούν ξένοι και «λειτουργεί ως τροχοπέδη στην κατά τ’ άλλα ατσάλινη απόδοση του άξονα ανθεκτικότητάς της.
Σημειώνεται δε πως η χώρα μας εξήλθε από μια δεκαετή κρίση χρέους, που προκάλεσε τεράστιες εκροές κεφαλαίου.
Τότε, ως γνωστόν, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το ευρώ, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα απέβησαν σωτήρια, διασφαλίζοντάς την.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει και αυτό τον ρόλο, να λειτουργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης όταν «διακυβεύεται» η νομισματική ένωση.

Το σκορ

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η Ελλάδα, από άποψη ευαλωτότητας, πιάνει σκορ 12,4, με την Ελβετία να διακρίνεται ως πιο ασφαλής χώρα, με σκορ 16,4, την οποία ακολουθούν η Μάλτα (16,4) και η Ιαπωνία (16,2)
Στις δε 68 χώρες που εξετάζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η εγχώρια οικονομία καταλαμβάνει την 38η θέση, με κράτη όπως η Αλγερία και Λετονία να προηγούνται.
15_1.JPG
Η έκθεση

Οι εξωτερικές ευπάθειες των χωρών που αγωνίζονται να αφήσουν πίσω τους την κρίση του Covid-19 είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένων της άνισης ανάκαμψης, του αυξανόμενου πληθωρισμού και ενός νέου κύκλου αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής», λέει ο Levon Kameryan, ανώτερος αναλυτής της ετήσιας έκθεσης εξωτερικού κινδύνου της Scope.
«Εν μέσω της απειλής μιας ευρύτερης κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, η παρακολούθηση του εξωτερικού κινδύνου είναι κρίσιμη σε αυτό ακριβώς το στάδιο της μετάβασης από τη μεταβλητότητα των αγορών και των οικονομιών προς την κανονικότητα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν να ομαλοποιούν τις έκτακτες πολιτικές τους» είπε ο Dennis Shen.
Η Αργεντινή και η Τουρκία συνεχίζουν να κατατάσσονται μεταξύ των 10 οικονομιών που κινδυνεύουν περισσότερο σε ένα διευρυμένο δείγμα χωρών 95 εθνών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατατάσσεται στην 43η θέση, είναι μόνο ένα παράδειγμα προηγμένης οικονομίας της οποίας η έκθεση σε εξωτερικό κίνδυνο είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύεται.
Αντίθετα, το Βέλγιο (6) και η Ιταλία (8) είναι δύο από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες, ωστόσο, βρίσκονται στην πρώτη 10η θέση όσον αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Οι ΗΠΑ (AA/Stable) και το Ηνωμένο Βασίλειο (AA/Stable) είναι παραδείγματα προηγμένων οικονομιών που σημειώνουν σχετικά κακή βαθμολογία ως προς την εξωτερική τρωτότητα –70ή και 55η, αντίστοιχα– λόγω των ανοιχτών οικονομικών δομών, των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των αρνητικών καθαρών διεθνών επενδυτικών θέσεων.
Ωστόσο, πρόκειται για πολύ ανθεκτικά κράτη αφούν είναι εκδότες δύο από τα ασφαλή αποθεματικά νομίσματα του κόσμου (δολάριο, στερλίνα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης