Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Έξαρση μεταβλητότητας στις αγορές λόγω της κρίσης χρέους στις ΗΠΑ - Μόλις 0,3 τρισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

tags :
Scope Ratings: Έξαρση μεταβλητότητας στις αγορές λόγω της κρίσης χρέους στις ΗΠΑ - Μόλις 0,3 τρισ. τα ταμειακά διαθέσιμα
Για πιθανή αστάθεια στις αγορές κάνει λόγο η Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα

Για πιθανή αστάθεια στις αγορές κάνει λόγο με ανάλυσή της η Scope Ratings, στον απόηχο της άρνησης των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών να εγκρίνουν νομοσχέδιο για την άρση του ορίου ανάληψης δημοσίου χρέους από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ετέθη σε ψηφοφορία νομοσχέδιο για την άρση και επέκταση των ορίων για το χρέος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί το καταψήφισαν, εξαπολύοντας, μάλιστα, μύδρους κατά των Δημοκρατικών για αλόγιστες σπατάλες και διασπάθιση πόρων του Δημοσίου.
Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική κυβέρνηση κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με την παύση λειτουργίας της, καθώς οι ταμειακοί πόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των εσόδων της.
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, αν μη τι άλλο, τα ελλείμματα περιορίζουν τον χρόνο που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Το ταμειακό υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 0,3 τρισ. δολ. στις 20 Σεπτεμβρίου, από 1,6 τρισ. δολ. τον Φεβρουάριο.
«Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους, αποφεύγοντας έτσι μια χρεοκοπία» λέει ο Dennis Shen, αναλυτής της Scope Ratings, προσθέτοντας:
«Σημειώνεται ότι η φύση του νομικού συστήματος νομοθεσίας που παρακάμπτει την προσωρινή αθέτηση υπενθυμίζει στους επενδυτές τον σημαντικό, επαναλαμβανόμενο κίνδυνο για την προθυμία και την ικανότητα των ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις οφειλές τους λόγω του ανώτατου ορίου χρέους».

Ποιες λύσεις υπάρχουν

Για την επίλυση της τελευταίας κρίσης, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θα μπορούσαν πρώτα να προσπαθήσουν να αποσυνδέσουν το ανώτατο όριο του χρέους και να περάσουν ένα ξεχωριστό ψήφισμα για να παραμείνει ανοιχτή η αμερικανική κυβέρνηση (αντιμετωπίζοντας πιθανό κλείσιμο της κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου).
Στη συνέχεια, το Δημοκρατικό Κόμμα, που κατέχει την τεχνική πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία συμφιλίωσης για να παρατείνει χρονικά την αποπληρωμή του χρέους μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 - αν και η περίπλοκη διαδικασία συμφιλίωσης παρουσιάζει παρόμοια σειρά κινδύνων.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε κρίση χρέους μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και μεταβλητότητα στις αγορές, ενώ το τελευταίο επεισόδιο αποτελεί μια νέα υπενθύμιση ότι οι κρίσεις χρέους του 2011 ή του 2013 είναι κάθε άλλο παρά στο παρελθόν ανήκουν.
Μοιραία, «η συχνότητα τέτοιων αντισταθμίσεων για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και η επαναλαμβανόμενη πιθανότητα προσωρινής μη εξόφλησης -ακόμη και αν οφείλεται σε ένα λεγόμενο «τυχαίο» πιστωτικό γεγονός- επηρεάζουν τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ» αναφέρει η Scope Ratings.
Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας, οι καθυστερήσεις στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους το 2011 αύξησαν τα επιτόκια χρηματοδότησης και, κατά συνέπεια, το κόστος δανεισμού κατά 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το Διμερές Κέντρο Πολιτικής εκτίμησε ότι η κρίση του 2011, σε μια περίοδο 10 ετών, αύξησε το κόστος δανεισμού συνολικού ύψους 18,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
«Ακόμη και μια "προσωρινή" αθέτηση, παρόμοια με εκείνη του 1979, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρθρωτική ζημιά στο καθεστώς του ομολόγου ΗΠΑ ως παγκόσμιου δείκτη αναφοράς που συγκαταλέγεται στα περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο» υποστηρίζει η Scope Ratings, που προσθέτει:
«Η αποφυγή κρίσεων χρέους είναι ζωτικής σημασίας και για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, που εκτιμάται στο +6,2% το 2021 και στο 4,8% για το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης