Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 120 δολάρια βλέπει το πετρέλαιο brent η Bank of America έως τον Ιούνιο του 2022... ίσως και παραπάνω

Στα 120 δολάρια βλέπει το πετρέλαιο brent η Bank of America έως τον Ιούνιο του 2022... ίσως και παραπάνω
Η ζήτηση βενζίνης και ντίζελ οδηγεί τις τιμές υψηλότερα
Σχετικά Άρθρα
Το πετρέλαιο Brent θα φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τον αναλυτή εμπορευμάτων της Bank of America, Francisco Blanch, ο οποίος αποδίδει αυτήν την άνοδο στην τρέχουσα παγκοσμια ενεργειακή κρίση, που θα οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση αερίου με πετρέλαιο.
Η αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών θα προσθέσει επίσης στην ανοδική εικόνα.
Μόλις πριν από έναν μήνα, η BofA προέβλεψε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια τους επόμενους έξι μήνες, και αυτό μόνο εάν είχαμε έναν «πολύ κρύο χειμώνα».
Εκείνη την εποχή, αυτό αναμενόταν να είναι ο σημαντικότερος μοχλός των παγκόσμιων αγορών ενέργειας.
Ωστόσο, πλέον η BofA βλέπει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά τον επόμενο ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων που θέτουν τις προϋποθέσεις για υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Η αξία του πετρελαίου

Εξετάζοντας την πρόσφατη αναταραχή στον ενεργειακό τομέα, η BofA επισημαίνει ότι ενώ το πετρέλαιο ανταποκρίνεται σε άλλα καύσιμα, οι αγορές πετρελαίου επηρεάζονται κυρίως από τα υγρά ναυτιλιακά καύσιμα και τη νάφθα από τον Ιανουάριο του 2020.
Με το COVID-19 να έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στην κινητικότητα, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις τιμών στον ενεργειακό χώρο ήταν η βενζίνη, το καύσιμο τζετ και το ντίζελ.
Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν τους τελευταίους μήνες, με τη ζήτηση βενζίνης να ενισχύεται ενόψει του χειμώνα
Έτσι δικαιολογεί η BofA ποια θα ήταν η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου ιστορικά από το καλοκαίρι του 2008.


Αυξάνει τις προβλέψεις για την επόμενη διετία η BofA

Όπως αναφέρει η Bank of America, στη βάση της ιστορικότητας, αυξάνει τις προβλέψεις και τους στόχους για την τιμή του πετρελαίου για το 2022 και το 2023.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πρόσφατα πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι, με αποτέλεσμα την υποκατάσταση του πετρελαίου με το φυσικό αέριο.
Πού θα πάμε μετά;
Η περιορισμένη ζήτηση πετρελαίου ήταν ο κύριος λόγος που έθεσε τον στόχο 100 δολαρίων για το Brent το 2022 τον Ιούνιο.
Ωστόσο, τώρα πιστεύει ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα έχει υπερτροφοδοτήσει την ανάκαμψη των τιμών Brent και αργού.
Καθώς εξετάζει το 2022 και το 2023, εξακολουθεί να αναμένει το πετρέλαιο να μετακινηθεί από ένα απότομο έλλειμμα που οδήγησε τα παγκόσμια αποθέματα να κινούνται με ρυθμό 1,2 εκατ. b/d τους τελευταίους 6 μήνες σε μια πιο ισορροπημένη αγορά.
Ωστόσο, αναδύονται διαρθρωτικές δυσκαμψίες στη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου και τώρα προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent και αργού θα είναι κατά μέσο όρο 85 $/βαρέλι και 75 $ και 82 $ και 70 $ το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, σε σύγκριση με $75 και $65 (για Brent) και 71 $ και 61 $ (για αργό) πριν.

Η ζήτηση βενζίνης και ντίζελ οδηγεί τις τιμές υψηλότερα

Τα μελλοντικά ισοζύγια πετρελαίου δεν φαίνονται εξαιρετικά στενά και η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να συμβαδίσει με τη ζήτηση τα επόμενα 2 χρόνια.
Ωστόσο, η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+ μειώνεται λόγω υποεπενδύσεων.
Επίσης, εκτιμά ότι η ελαστικότητα των τιμών της προσφοράς σχιστόλιθου στις ΗΠΑ έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό.
Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή χάρη στις διευκολυντικές πολιτικές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από το σημείο όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατάρρευση της ζήτησης.
Η ζήτηση και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στα μεσαία αποστάγματα, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στα διυλιστήρια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα το 2022.
Για αυτόν τον λόγο, αυξάνει επίσης τον στόχο της για την τιμή του πετρελαίου Brent στο τέλος του α' εξαμήνου του 2022 στα 120 $/βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης