Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Εντυπωσιακή μείωση των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα - Προβληματίζει η ποιότητα του ενεργητικού

Scope: Εντυπωσιακή μείωση των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα - Προβληματίζει η ποιότητα του ενεργητικού
Η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει εκτεθειμένη σε «διορθώσεις» στις αγορές μετοχών ή ακινήτων
Σχετικά Άρθρα

Εντυπωσιακή είναι η μείωση που παρουσιάζουν την τελευταία διετία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Scope Ratings.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης τα «κόκκινα δάνεια» των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ, από 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν τον Ιούνιο του 2019.
Με άλλα λόγια, η μείωση φτάνει περίπου στο -60%!
Η αποκλιμάκωση είναι μεγάλης σημασίας τόσο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά τις προοπτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας.
Σημειώνεται πως ακόμη και κατά την περίοδο των lockdown, με την πανδημία να πλήττει την κερδοφορία ιδιαίτερα ευάλωτων τομέων όπως ο Τουρισμός και η Αναψυχή, από τους οποίους η Ελλάδα έχει ισχυρή εξάρτηση, οι αθετήσεις υποχρεώσεων παρουσίασαν ήπια αύξηση.
Επιπροσθέτως, τα μορατόρια πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις ακόμη και σε χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Eλλάδα.
Τα μέτρα στήριξης καταργήθηκαν σταδιακά χωρίς να υπάρξει αξιοσημείωτη συσσώρευση προβληματικών δανείων.
Αυτό ισχύει και για τα δάνεια που έχουν εγγύηση Δημοσίου.
Παρά ταύτα, επισημαίνεται πως, παρότι ο άμεσος πιστωτικός κίνδυνος από την πανδημία του κορωνοϊού έχει μειωθεί, η ποιότητα του ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει εκτεθειμένη σε «διορθώσεις» στις αγορές μετοχών ή ακινήτων, και τελικά σε υψηλότερα επιτόκια.

Πιστωτικός κίνδυνος

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, η αντιστροφή των προβλέψεων των τραπεζών θα συνεχιστεί αυτό το τρίμηνο, ενισχύοντας τα καθαρά έσοδα ακριβώς τη στιγμή που θα ξαναρχίσει η διανομή μερισμάτων.
Όμως τα αποθέματα ασφαλείας που σωρεύτηκαν το 2020 δεν αναμένεται να… εκλείψουν, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την άρση των μέτρων κρατικής στήριξης παραμένει.
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, η συρρίκνωση των πιστωτικών προβλέψεων θα είναι σταδιακή.
Προς το παρόν, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε όλη την Ευρώπη έχει περιοριστεί ενώ το απόθεμά τους συνεχίζει να μειώνεται σε πολλές χώρες χάρη εν μέρει στις εν εξελίξει τιτλοποιήσεις (Γράφημα 1).
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), σε συνδυασμό με τα άλλα υψηλότερα δανειακά υπόλοιπα, ο δείκτης NPLs, κατά μέσο όρο, μειώθηκε στο 2,3% στα τέλη Ιουνίου (Γράφημα 2).
Ο δε δείκτης πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
1_145.JPG
Δεν μπορεί να υπάρξουν προειδοποιητικά σημάδια για τα NPLs

Σύμφωνα με δείγμα 30 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που εξέτασε η Scope, τα δάνεια σταδίου 3 έχουν μειωθεί από την έναρξη της πανδημίας.
Δεν υπήρξε γενική αύξηση στα προβληματικά δάνεια, ενώ πιστωτικά γεγονότα όπως η κρίση στην Ενέργεια ή η «χρεοκοπία» του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande παρέμειναν μεμονωμένα γεγονότα, χωρίς να επηρεάσουν περαιτέρω το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.
Μόνο το ένα τρίτο των τραπεζών του δείγματος ανέφεραν υψηλότερα δάνεια σταδίου 2 στα τέλη Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με το τέλος του 2020.
Η δε αύξηση είναι αισθητή για λιγότερες από πέντε τράπεζες (Γράφημα 4).
Από την αρχή της πανδημίας, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα πρότυπα ανά χώρα (Γράφημα 5).
Καταγραφή_112.JPG
Συνολικά, το ποσό των προβλέψεων του Σταδίου 2 στα μέσα του 2021 πάνω από το τέλος του 2019 παραμένει σημαντικό, αντιπροσωπεύοντας ένα συνολικό απόθεμα ισοδύναμου με 16,4 δισ. ευρώ.
Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την απορρόφηση πρόσθετων δανείων στο Στάδιο 3 είτε για τη σταδιακή ενίσχυση των αποτελεσμάτων.
Η εξέταση των πιστωτικών ανοιγμάτων στους τομείς που είναι πιο ευάλωτοι στην πανδημία, όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία ή η αναψυχή, δείχνει ότι οι τάσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι υπό έλεγχο.
Επιπλέον, το ποσοστό τους στα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων τείνει να είναι μικρό.
Στα Γραφήματα 7 και 8, ένα τρίγωνο τοποθετημένο πάνω από ένα τετράγωνο υποδηλώνει επιδείνωση του δείκτη NPL κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου.
2_134.JPG
Οι δυναμικές τάσεις δανεισμού υποστηρίζουν την ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού

Οι προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και ελκυστικότερα επιτόκια.
Πολλά κεφάλαια, πλέον, βρίσκονται καθ' οδόν με κατεύθυνση την ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μετά την Covid ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης