Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται ράλι στο πετρέλαιο - Tο σενάριο για τιμή του Brent στα 100 δολ.

Έρχεται ράλι στο πετρέλαιο - Tο σενάριο για τιμή του Brent στα 100 δολ.
O OPEC+ διατήρησε την απόφαση για σταδιακή αύξηση της προσφοράς πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Σε ιστορικό υψηλό εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της απόφασης του OPEC και των ισχυρότερων παραγωγών να μην αυξήσουν την προσφορά.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 100 δολ. το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί η υπάρχουσα συμφωνία για μια σταδιακή αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.
Η απόφαση του OPEC για την παραγωγή ήταν ευρέως αναμενόμενη, αν και κάποιοι ήλπιζαν ότι οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ινδία για να μπει ένα φρένο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου θα ήταν αρκετές ώστε να αποφασιστεί αύξηση της προσφοράς.
«Η αγορά είναι γεμάτη εμπιστοσύνη», αναφέρει ο Tamas Varga από την PVM Oil Associates, ενώ συμπληρώσει «το ερώτημα είναι αν αυτή η αισιοδοξία δικαιολογείται ή όχι».
Ο OPEC+ συμφώνησε τον Ιούλιο για αύξηση της παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια σε μηνιαία βάση έως τον Απρίλιο του 2022 προκειμένου να ισοσκελιστούν σταδιακά οι μειώσεις της παραγωγής κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ωστόσο, η ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από την πανδημία του κορωνοϊού ήταν πιο γρήγορη από ό,τι ανέμεναν πολλοί, ενώ η παγκόσμια προσφορά διαταράχθηκε από τους τυφώνες και τις χαμηλές επενδύσεις.

Οι εκτιμήσεις για τιμή στα 100 δολ.

Ο Kieran Clancy από την Capital Economics, παραδέχτηκε ότι αυξανόταν η πίεση στον OPEC+ ώστε η προσφορά να αυξηθεί ταχύτερα. «Πιστεύουμε ότι η άρνησή του να το κάνει αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα παραμείνει σε έλλειμμα το τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως το σημαντικότερο ερώτημα είναι «αν ο OPEC+ θα καταφέρει να πετύχει αυτούς λιγότερο φιλόδοξους στόχους».
«Ο OPEC διαχειρίστηκε λιγότερο από το ήμισυ της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής του τον Αύγουστο [τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία], κυρίως λόγω διαταραχών στις δραστηριότητες στην Αγκόλα και τη Νιγηρία. Και αν η παραγωγή συνεχίσει να υπολείπεται των στόχων του ομίλου, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές και το επόμενο έτος».
Τον περασμένο μήνα, αναλυτές της Bank of America Global Research ανέφεραν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να επαναφέρει τον στόχο για την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολ. ανά βαρέλι, εάν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η προοπτική, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και να διευρύνει το έλλειμμα προσφοράς.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναβάθμισαν πρόσφατα την πρόβλεψή τους για την τιμή του Brent στο τέλος του 2021 στα 90 δολάρια το βαρέλι, από 80 δολάρια, επικαλούμενη την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης.
«Τα μέλη του OPEC δεν φαίνεται να θεωρούν την αύξηση των τιμών ως κρίσιμο πρόβλημα προς το παρόν», αναφέρουν σε ενημερωτικό του σημείωμα οι αναλυτές της Eurasia Group, που βλέπουν τις τιμές του Brent στα 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης