Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Η παγκόσμια οικονομία σύρεται στον βάλτο ενός παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού

El Erian: Η παγκόσμια οικονομία σύρεται στον βάλτο ενός παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού
Καλπάζοντα πληθωρισμό σε συνδυασμό με έξαρση χρέους «βλέπει» ο El Erian για την παγκόσμια οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Μια σειρά από δεδομένα δίνουν σήμα πως αυτό το οποίο επίκειται στην παγκόσμια οικονομία σχετίζεται με το φαινόμενο το οποίο οι οικονομολόγοι ονομάζουν στασιμοπληθωριμό, αναφέρει σε ανάλυσή του ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian.
Δηλαδή, «ό,τι περίπου είχε συμβεί τη δεκαετία του 1970: καλπάζων πληθωρισμός σε συνδυασμό με έξαρση χρέους» προσθέτει.
Προς το παρόν, οι απόψεις διίστανται: κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές και αναστρέψιμες.
Ωστόσο, άλλοι φοβούνται ότι όλα όσα συμβαίνουν θα ακολουθηθούν από αναιμική ανάκαμψη μαζί με ραγδαία αύξηση των τιμών.
Το τρίτο σενάριο που έχει διατυπωθεί μπορεί κάλλιστα να είναι το πιο εύλογο.
Ο άνεμος του στασιμοπληθωρισμού, όπως εύγλωττα και πολύ λυρικά αναφέρει ο El Erian, θα είναι κομμάτι του ταξιδιού το οποίο έχει αρχίσει η παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι η κατάληξη.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι έντονες.

Τα σενάρια

Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη πρόσφατα έχασε την ώθηση την οποία είχε χάρη στις δύο μεγάλες ατμομηχανές της.
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προσδοκίες τους για το ΑΕΠ.
Η έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παράλλαξης Delta έριξε στα Τάρταρα, εκ νέου, τα έσοδα σε τομείς όπως η Εστίαση και η Φιλοξενία, αλλά και η Ψυχαγωγία, γενικότερα.
Η έλλειψη εργατικών χεριών και πρώτων υλών εξαπλώνεται στις πιο μεγάλες οικονομίες, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες εντείνονται.
Αν μη τι άλλο, ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί σοβαρά ζητήματα στις κεντρικές τράπεζες, που επιμένουν να ασκούν μια χαλαρή νομισματική πολιτική, έχοντας ως στόχο να αμβλύνουν τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης.
Κάπως έτσι τίθενται εν αμφιβόλω τόσο οι απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την αύξηση της παραγωγικότητας όσο και η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Ορισμένοι οικονομολόγοι και η πλειοψηφία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με τις τιμές σύντομα θα αλλάξει, χάρη σε έναν συνδυασμό δυνάμεων της αγοράς και αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
Επισημαίνουν τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές, π.χ. της ξυλείας, και η αυξημένη προσφορά θα μετριάσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Θετικά, λένε, θα επενεργήσει η απότομη πτώση των κρουσμάτων της παράλλαξης Delta στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προμηνύει αυτό που μέλλει γενέσθαι στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τελευταίου κύματος COVID-19.
Άλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι.
Υποστηρίζουν ότι οι άνεμοι της μη ζήτησης θα ενταθούν λόγω της άρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που συνέβαλαν στο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ανησυχούν επίσης για τη σταδιακή εξάντληση των μετρητών που οι πολίτες συσσώρευσαν απροσδόκητα ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά γενναίας κρατικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι απαισιόδοξοι χαιρετίζουν τις υψηλές επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά φοβούνται ότι τα οφέλη δεν θα τα «δούμε» αρκετά γρήγορα, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακατευθύνονται.
Κατά συνέπεια, οι διαταραχές της προσφοράς θα συνεχιστούν για πολύ περισσότερο, κατά την άποψή τους.

Τι έρχεται

Ελλείψει απάντησης, τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς θα γίνουν πιο δομικά και επομένως θα παραταθούν.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν από τους υψηλότερους μισθούς που θα πρέπει να προσφέρουν πολλές επιχειρήσεις για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που τους λείπουν και να διατηρήσουν αυτούς που έχουν.
Η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει, κοιτώντας τον πληθωρισμό, να συσφίγγουν τα λουριά.
Εάν όμως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθυστερήσουν, η παγκόσμια οικονομία θα συρθεί σε μια παρατεταμένη παγίδα στασιμοπληθωρισμού.
Και τότε μοιραία ο κόσμος θα επιστρέψει στην προηγούμενη «νέα φυσιολογική» οικονομική υπολειτουργία, διανθισμένη από αποσταθεροποιητική χρηματοπιστωτική αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης