Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η JP Morgan προειδοποιεί: Η Fed ίσως αναγκαστεί σε μια απότομη κίνηση το 2022

Η JP Morgan προειδοποιεί: Η Fed ίσως αναγκαστεί σε μια απότομη κίνηση το 2022
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τη Fed είναι η πορεία του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση για τις επόμενες κινήσεις της Fed απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.
Ειδικότερα, υποστήριξε πως η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια απότομη κίνηση το 2022 παρά τις προσπάθειες της να κατευνάσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Μιλώντας στο CNBC, o Dimon υποστήριξε ότι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να δράσει γρήγορα.
«Εάν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός που η Fed πρέπει θα πρέπει να προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις, όπως να τραβήξει χειρόφρενο, να αποσύρει τη ρευστότητα, τότε θα δείτε μια τεράστια αντίδραση. Και δεν το προβλέπω, αλλά είναι πιθανόν να χρειαστεί να το κάνουν κάποια στιγμή το επόμενο έτος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan.
«Η Fed δεν μπορεί να ενεργεί προληπτικά... εννοώ ότι κάποιες φορές θα πρέπει να κινηθεί αντιδραστικά» συμπλήρωσε.
Η κορυφαία αβεβαιότητα για τη Fed ήταν ο πληθωρισμός. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό των 13 ετών που ήταν 5,4% τον Ιούλιο.
Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, υποστήριξε ότι αυτή η άνοδος των τιμών είναι παροδική. Όμως, ο Dimon είπε ότι αν αυτά τα καυτά στοιχεία πληθωρισμού συνεχιστούν μέχρι τον Δεκέμβριο, τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να παραδεχτούν ότι τουλάχιστον μέρος των αυξήσεων των τιμών είναι εδώ για να μείνουν.
«Αμφιβάλω ότι τον Δεκέμβριο, οι κόσμος θα πει ότι όλο είναι παροδικό από τη στιγμή που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό» δήλωσε στο CNBC αλλά συμπλήρωσε ότι οι ανησυχίες θα περιοριστούν εάν η παγκόσμια ανάπτυξη παραμείνει υγιής ενώ ο πληθωρισμός υψηλός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης