Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon στους μετόχους της JP Morgan: Έρχεται νέα περίοδος ακμής των ΗΠΑ έως το 2023… ήδη υπάρχουν φούσκες στη Wall Street

Dimon στους μετόχους της JP Morgan: Έρχεται νέα περίοδος ακμής των ΗΠΑ έως το 2023… ήδη υπάρχουν φούσκες στη Wall Street

Ο Dimon είπε ότι υπάρχουν «φούσκες και κερδοσκοπία» σε μέρη της αγοράς, αλλά δεν είπε πού ακριβώς

Σημαντικά αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, για την οικονομία των ΗΠΑ - τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της JP Morgan, ο Dimon, βλέπει ισχυρή ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χάρη στην ανταπόκριση της κυβέρνησης έναντι της πανδημία κορωνοϊού που οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με την υπερβολική αποταμίευση, τα νέα πακέτα στήριξης, τις τεράστιες ελλειμματικές δαπάνες, περισσότερο QE, ένα νέο πιθανό νομοσχέδιο για τις υποδομές, ένα επιτυχημένο εμβόλιο και την ευφορία γύρω από το τέλος της πανδημίας, η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ακμάσει», αναφέρει ο Dimon.
«Αυτή η έκρηξη θα μπορούσε εύκολα να φτάσει το 2023, επειδή όλες οι δαπάνες θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τότε».

Η μεγαλύτερη ιστορικά απάντηση σε κρίση

Όπως διαπιστώνει ο Dimon, ο οποίος διαχειρίστηκε την JPMorgan μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008, βοηθώντας στη δημιουργία της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας από άποψη περιουσιακών στοιχείων, επεσήμανε ότι το μέγεθος των κυβερνητικών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπερβαίνει κατά πολύ την απάντηση σε οποιαδήποτε προηγούμενη κρίση.
Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αυτών δεν θα είναι γνωστός, είπε, γιατί θα χρειαστεί χρόνος για να εξακριβωθεί η ποιότητα των κυβερνητικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του προτεινόμενου από τον Πρόεδρο Joe Biden, νομοσχέδιο για τις υποδομές ύψους 2 τρισ. δολαρίων.
«Εάν ξοδευτούν τα κονδύλια με σύνεση, θα δημιουργήσουν περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για όλους», είπε.

Υπάρχουν ήδη «φούσκες»

Ενώ ο Dimon χαρακτήρισε τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο «αρκετά υψηλές», είπε ότι μια πολυετής ανάπτυξη μπορεί να δικαιολογήσει τα τρέχοντα επίπεδα, επειδή οι αγορές τιμολογούν την προοπτική αυτή και τις υπερβολικές αποταμιεύσεις που μπαίνουν σε μετοχές.
Είπε ότι υπάρχουν «φούσκες και κερδοσκοπία» σε μέρη της αγοράς, αλλά δεν είπε πού ακριβώς.
«Αντίθετα, σε αυτό το σενάριο ανάπτυξης είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η τιμή του χρέους των ΗΠΑ (οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το δεκαετές ομόλογο ως το βασικό σημείο αναφοράς για το χρέος των ΗΠΑ)», δήλωσε ο Dimon.
«Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, την τεράστια προσφορά χρέους που πρέπει να απορροφηθεί και δεύτερον τη μη παράλογη πιθανότητα ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα είναι απλώς προσωρινή».

Οι πολιτικές προκλήσεις

Ενώ ο Dimon είναι αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον της οικονομίας, υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις για τις ΗΠΑ.
Η χώρα έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν – εκτός των συγκρούσεων που άρχισαν με τον εμφύλιο πόλεμο, τη μεγάλη ύφεση και την κοινωνική αναταραχή της δεκαετίας του 1960 και του 1970.
«Σε κάθε περίπτωση, η δύναμη και η ανθεκτικότητα της Αμερικής ενίσχυσαν τη θέση μας στον κόσμο, ειδικά σε σχέση με τους μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστές μας», δήλωσε ο Dimon.
"Αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική."
Το περασμένο έτος υπήρξαν προκλήσεις για τα αμερικανικά θεσμικά όργανα, τους εκλεγμένους αξιωματούχους και τις οικογένειες, καθώς οι αντίπαλοι της χώρας μας βλέπουν ένα «έθνος διχασμένο από την πολιτική, καθώς και τη φυλετική και εισοδηματική ανισότητα - και μια χώρα που δεν μπορεί να συντονίσει κυβερνητικές πολιτικές (φορολογικές, νομισματικές, βιομηχανικές) με οποιονδήποτε συνεκτικό τρόπο για την επίτευξη εθνικών στόχων"
Η χώρα πρέπει τελικά να «προχωρήσει πέρα από τις διαφορές και τα συμφέροντα και να δράσει για το μεγαλύτερο καλό», δήλωσε ο Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης