Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Τσουνάμι» ομολογιακών εκδόσεων πλημμυρίζει με χρέος τις αγορές και δίνει ώθηση στις μετοχές

«Τσουνάμι» ομολογιακών εκδόσεων πλημμυρίζει με χρέος τις αγορές και δίνει ώθηση στις μετοχές
Οι εταιρείες σπεύδουν να εξασφαλίσουν φθηνό χρέος
Σχετικά Άρθρα

Τόσο οι τραπεζίτες όσο και η επενδυτική κοινότητα ετοιμάζονται για έναν δύσκολο μήνα, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα στις ΗΠΑ.
Σημειωτέον, ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν «πολύπλοκος» μήνας για την αγορά χρέους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι μετέχοντες, ενδεχομένως κάποια ομόλογα να ανταγωνιστούν τον φρενήρη ρυθμό που παρατηρήθηκε το 2020, όταν οι εταιρείες έψαχναν απεγνωσμένα ρευστότητα.
Αν μη τι άλλο, ορισμένοι δανειολήπτες έχουν την πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ευρεία οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερα κόστη δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, «ο κινητήρας της προσφοράς είναι εν πλήρει λειτουργία».
Η Bank of America αναμένει τα νέα εταιρικά ομόλογα ύψους 47 δισ. δολ.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη Refinitiv, αντιστοιχεί σε ρυθμό εκδόσεων που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση, όσο ανεβαίνουν τα ratings, τόσο περισσότερο χρέος θα εκδίδεται, με την Deutsche Bank να εκτιμά τα νέα ομόλογα στα 140 δισεκ. δολ.
Αυτό το ποσό υπολείπεται των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ή το ρεκόρ των 308 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο είναι αρκετά μεγάλο.
Σε αντίθεση με το 2020, όταν οι εταιρείες έσπευσαν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για να ξεπεράσουν την πανδημική ύφεση, φέτος υπήρξε καιροσκοπική συγκέντρωση κεφαλαίων, με τις εταιρείες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν χαμηλό κόστος δανεισμού και μακρές λήξεις ή να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές μετοχών, ανταμείβοντας τους μετόχους.
Όμως, το παράθυρο αυτής της ευκαιρίας μπορεί να αρχίσει να κλείνει.
Οι φόβοι για έντονες πληθωριστικές πιέσεις νωρίτερα μέσα στο 2021 «χτύπησαν» τις τιμές των αμερικανικών ομολόγων, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους.
Τότε επιστρατεύθηκε το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, με τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων να μειώνονται παράλληλα με τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.
Ειδικότερα, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων που έχουν επενδυτική βαθμίδα μειώθηκε στο 2%, από μια «κορυφή» άνω του 2,3% τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από το 1,8% στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Ice Data Services.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_93f824b0-0bd7-11ec-8770-7bf30723ae0f-standard.png
«Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ανησυχήσαμε» αναφέρει η Barclay’s, που προβλέπει τον Σεπτέμβριο την έκδοση ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας ύψους 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Βέβαια, οι παγκόσμιοι επενδυτές έχει αποδειχθεί πως είναι περισσότερο από πρόθυμοι να απορροφήσουν αυτές τις εταιρικές συγκεντρώσεις κεφαλαίων, καθώς αγωνίζονται να δημιουργήσουν… αποδόσεις.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_3fbdcef0-0bdb-11ec-80b4-8b3ead912022-standard.png
Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, το χρέος –ομόλογα, δάνεια και άλλα χρεόγραφα– των μη χρηματοπιστωτικών αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε 30 φορές τα τελευταία 50 χρόνια, στα 11,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Καθώς οι αποδόσεις μειώνονταν σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, το μερίδιο αυτού του χρέους που ανήκε σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε, ειδικά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι αλλοδαποί κατέχουν περίπου το 27 % του συνόλου των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη βάση μεμονωμένων επενδυτών στην αγορά.
Παρόλο που οι αγορές εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις για τους επενδυτές, παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από αυτές που προσφέρονται αλλού, με το συνολικό ποσό του χρέους αρνητικής απόδοσης σε όλο τον κόσμο να αυξάνεται αυτό το τρίμηνο.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά απογοητευτική αγορά», δήλωσε η DoubleLine.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ενδιαφέρον».
Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν ότι η ανεξέλεγκτη ζήτηση αλλοιώνει την αγορά, επιτρέποντας σε ολοένα και πιο επικίνδυνες εταιρείες να αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια – κάτι που, σύμφωνα με την BofA, αντισταθμίζεται από το ράλι στις αγορές μετοχών, αφού οι επενδυτές προσπαθούν να καλύψουν πιθανές απώλειες και να πραγματοποιήσουν διασπορά ρίσκου με τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης