Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dalio (Bridgewater): Οι επενδυτές παρερμηνεύουν τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης ως... αντικαπιταλιστικά

Dalio (Bridgewater): Οι επενδυτές παρερμηνεύουν τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης ως... αντικαπιταλιστικά
Οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας και εκπαίδευσης σημείωσαν sell off την περασμένη εβδομάδα, όταν η Κίνα συνέχισε τη λήψη δραστικών μέτρων
Σχετικά Άρθρα

Για… παρερμηνεία των δραστικών μέτρων που έχει λάβει η Κίνα για τον τεχνολογικό τομέα και την παιδεία κάνει λόγο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Ray Dalio, ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund παγκοσμίως, Bridgewater Associates.
Όπως υποστηρίζει, πολλοί επενδυτές από τη Δύση βλέπουν τα εν λόγω μέτρα ως πράξη κατά του καπιταλισμού. Ωστόσο, όσοι ερμηνεύουν τις εξελίξεις κατά αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίζουν να «χάνουν» ό,τι συμβαίνει στην ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, οι δυτικοί παρατηρητές, οι οποίοι δεν έχουν άμεση επαφή με τις κινεζικές αρχές και δεν ακολουθούν λεπτομερώς το μοτίβο των αλλαγών από την κυβέρνηση.
«Ερμηνεύουν κινήσεις όπως οι δύο τελευταίες, ως οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος να δείχνουν τις πραγματικές αντικαπιταλιστικές τους γραμμές, παρ' όλο που η τάση τα τελευταία 40 χρόνια ήταν σαφώς πολύ έντονη προς την ανάπτυξη μια οικονομίας της αγοράς με κεφαλαιαγορές, με τους επιχειρηματίες και τους καπιταλιστές να γίνονται πλούσιοι» ανέφερε ο Dalio.
«Συνεπώς, έχουν χάσει ό,τι συμβαίνει στην Κίνα και πιθανότατα θα συνεχίσουν» πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, η κινεζική ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου έδωσε εντολή να αφαιρεθεί η υπηρεσία DiDi από τα καταστήματα εφαρμογών για smartphone στην Κίνα, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία μίσθωσης διαδρομών συλλέγει και χρησιμοποιεί παράνομα τα προσωπικά στοιχεία των πελατών της, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα. Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη στον απόηχο μιας εκ των μεγαλύτερων δημόσιων προσφορών που πραγματοποίησε η εν λόγω εταιρεία στις ΗΠΑ.
H DiDi, πάντως, δεν είναι η μόνη εταιρεία που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών, που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και άλλους κορυφαίους τεχνολογικούς κολοσσούς -όπως η Tencent, η Alibaba και η JD.com- με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων και των αθέμιτων εργασιακών πρακτικών.
Παράλληλα, το Πεκίνο έχει απαγορεύσει στις εταιρείες που προσφέρουν ιδιαίτερα μαθήματα να βγάζουν κέρδη από τη διδασκαλία βασικών μαθημάτων. Οι νέες κανόνες απαγορεύουν επίσης τις ξένες επενδύσεις στην αγορά. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι οργανισμοί που προσφέρουν ιδιαίτερα μαθήματα (ακόμα και διαδικτυακά) στην ύλη του σχολείου, θα πρέπει να καταχωρηθούν σαν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Οι νέοι κανόνες λένε επίσης: «Οι οργανισμοί που προσφέρουν ιδιαίτερα σε μαθήματα της ύλης του σχολείου δεν επιτρέπεται να μπουν στο χρηματιστήριο για χρηματοδότηση. Οι ήδη καταγεγραμμένες εταιρείες δεν θα μπορούν να επενδύσουν στους οργανισμούς και τα ξένα κεφάλαια δεν θα επιτρέπονται σε αυτούς τους οργανισμούς».
Σημειώνεται ότι οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας και εκπαίδευσης σημείωσαν sell off την περασμένη εβδομάδα, όταν η Κίνα συνέχισε τη λήψη δραστικών μέτρων.

Η σύσταση προς τους επενδυτές

O Dalio συνέστησε στους επενδυτές να κατανοήσουν ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές «ανακαλύπτουν τους κατάλληλους κανονισμούς» στο ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον των αγορών.
«Έτσι, όταν αλλάζουν γρήγορα και δεν είναι σαφείς, αυτό προκαλεί τέτοιου είδους μπερδέματα, που μπορεί να παρερμηνευθούν ως αντικαπιταλιστικές ενέργειες» αναφέρει ο Dalio.
«Να περιμένετε ότι τέτοια πράγματα θα συμβούν και στο μέλλον και επενδύστε ανάλογα.
Αλλά μην παρερμηνεύετε αυτές τις κινήσεις ως αλλαγές στις τάσεις και μην περιμένετε ότι αυτός ο κινεζικός κρατικός καπιταλισμός θα είναι ακριβώς όπως o δυτικός καπιταλισμός» κατέληξε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης