Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ανθεκτική η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Ξένες επενδύσεις και τουρισμός θα κρίνουν τις προοπτικές

DBRS: Ανθεκτική η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Ξένες επενδύσεις και τουρισμός θα κρίνουν τις προοπτικές
Η ελληνική αγορά ακινήτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα οι πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών να εντοπίζονται στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Η αγορά ακινήτων κατοικιών στην Ελλάδα παρουσίασε ανθεκτικότητα το 2020, παρά τις συνολικά οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με την τάση να συνεχίζεται και το 2021 σύμφωνα με τον οίκο DBRS.

Μετά από σωρευτική άνοδο της τάξης του 9,2% την περίοδο 2018-19, η αύξηση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα επιβραδύνθηκε το 2020 εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια και άλλων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία, όμως και πάλι στο σύνολο του έτους η απόδοση των τιμών διαμορφώθηκε στο +4,6%.
Παρά την επανεισαγωγή περιοριστικών μέτρων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση.
Η ελληνική αγορά ακινήτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα οι πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών να εντοπίζονται στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Εικόνα

Οι προοπτικές

Μακροπρόθεσμα, η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να ακολουθεί πολιτικές για την υποστήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, ενώ
η διατήρηση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα ευνοήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναφέρει η DBRS.
Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν:
• Η αγορά κατοικιών δείχνει ανθεκτικότητα το 2021, παρά την οικονομική κρίση του COVID- 19.
• Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα και σε περιοχές με επενδυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό.
• Η εξέλιξη της αγοράς κατοικιών στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η αγορά ακινήτων παρέμεινε ανθεκτική το 2020, παρά τους περιορισμούς…

Οι τιμές των ακινήτων έδειξαν ανθεκτικότητα το 2020.
Η αύξηση των τιμών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν πιο έντονη, φτάνοντας στο 7,6% και 4,8% το 2020 και 5,4% και 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2021, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές σε άλλες πόλεις παρέμειναν αμετάβλητες, όπως φαίνεται από προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά τους περιορισμούς ταξιδιών και μετακινήσεων το 2020, η αυξημένη ζήτηση από ξένους αγοραστές πριν από την πανδημία και η προσδοκία ότι οι περιορισμοί της πανδημίας COVID-19 θα ήταν παροδικοί, απέτρεψαν την πτώση της αγοράς κατοικίας.
Η οικοδομική δραστηριότητα, όπως μετράται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, συνεχίστηκε σε ανοδική τάση, κατά +8% το 2020 και κατά +13,7% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

… Υποστήριξη από την ξένη ζήτηση

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός και οι συγκρατημένες τιμές μετά την παρατεταμένη κρίση έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα από ξένους αγοραστές.
Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν το 2018 και το 2019 κατά 172% και 28%, αντίστοιχα.
Ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων και ο φόβος του ιού οδήγησαν σε πτώση 40% των καθαρών ΑΞΕ στην Ελλάδα το 2020, ειδικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα συνδέεται στενά με τη ζήτηση για επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, γεγονός που έχει επίσης ως αποτέλεσμα επιπτώσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

… μέτρα πολιτικής της κυβέρνησης

Τα μέτρα πολιτικής για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας συνέβαλαν επίσης στη μείωση του αντίκτυπου στην αγορά ακινήτων.
Η κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας, αναστολής φόρων, παρείχε εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις πληρωμών επιτοκίων, οι οποίες μαζί με το μορατόριουμ των δανείων των τραπεζών παρείχαν υποστήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη της αγοράς κατοικιών στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα ανάπτυξης της Ελλάδας

Οι τιμές των κατοικιών σε περιοχές της χώρας με χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένουν σε ύφεση.
Σαφής βέβαια είναι η ισχυρή πολιτική υποστήριξη για την αγορά κατοικίας όπως αποδεικνύεται στην πρόσφατη νομοθεσία.
Αυτό περιλαμβάνει μειωμένους φόρους για έξοδα ανακαίνισης, τριετή αναστολή ΦΠΑ για νέες οικοδομικές άδειες, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων που θα μπορούσαν να εξορθολογίσουν τον φόρο ακινήτων και να ενθαρρύνουν τις συναλλαγές κατοικιών και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης που θα μπορούσε να βελτιώσει τον προγραμματισμό και να επιταχύνει τις πωλήσεις.
Άλλες υποστηρικτικές πολιτικές περιλαμβάνουν το καθεστώς Non-Dom, το οποίο θεσπίστηκε πέρυσι και παρέχει φορολογικά κίνητρα σε όσους επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους ενισχύουν την ικανότητά τους να παρέχουν πίστωση, αλλά τελικά η ζήτηση για στεγαστικό δανεισμό θα εξαρτηθεί από την αναβίωση της εγχώριας αγοράς ακινήτων.
Ενώ η μακροοικονομική κατάσταση άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης πριν από την πανδημία, ο νέος στεγαστικός δανεισμός παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και πιθανότατα θα παραμείνει υποτονικός στο εγγύς μέλλον, καταλήγει η DBRS.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης