Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Πώς θα καταφέρουν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις τα κράτη της Αφρικής

ΔΝΤ: Πώς θα καταφέρουν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις τα κράτη της Αφρικής
ΔΝΤ: Πώς θα καταφέρουν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις τα κράτη της Αφρικής
Σχετικά Άρθρα

Οι αφρικανικές οικονομίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο καθώς η πανδημία COVID-19 έχει σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα όπως αναφέρει σε report του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα οικονομικά κέρδη της Αφρικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κρίσιμα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.
Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και οι αβέβαιες προοπτικές για τη διεθνή βοήθεια περιορίζουν το πεδίο ανάπτυξης μέσω μεγάλων δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων.
Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να διαδραματίσει περισσότερο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη εάν οι χώρες απολαμβάνουν μια ισχυρή ανάκαμψη και αποφεύγουν την οικονομική στασιμότητα.
Οι αρχηγοί κρατών από την Αφρική έκαναν αυτό ένα από τα ηχηρά μηνύματά τους κατά την πρόσφατη διάσκεψη κορυφής με θέμα «Χρηματοδότηση αφρικανικών οικονομιών» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Μάιο.
Οι υποδομές - τόσο φυσική (οδική, ηλεκτρική ενέργεια) όσο και κοινωνική (υγεία, εκπαίδευση) - είναι ένας τομέας όπου ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να συμμετάσχει περισσότερο.
Οι ανάγκες ανάπτυξης της υποδομής της Αφρικής είναι τεράστιες - κατά 20% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο έως το τέλος της δεκαετίας.
Πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτό;
Όλοι οι ίδιοι, η κύρια πηγή χρηματοδότησης θα ήταν η είσπραξη περισσότερων φορολογικών εσόδων, κάτι για το οποίο εργάζονται οι περισσότερες χώρες.
Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας των αναγκών, θα πρέπει να κινητοποιηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης από τη διεθνή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα.
Η Αφρική είναι μια ήπειρος που έχει τεράστιες ευκαιρίες για ιδιώτες επενδυτές.
Έχει έναν νέο και αυξανόμενο πληθυσμό και άφθονους φυσικούς πόρους.
Οι πόλεις βλέπουν τεράστια ανάπτυξη.
Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες εκβιομηχάνισης και ψηφιοποίησης.
Ωστόσο, είναι απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις και καινοτομίες για να ξεκλειδώσετε το πλήρες δυναμικό της περιοχής.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το προσωπικό του ΔΝΤ δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε, έως το τέλος της δεκαετίας, να επιφέρει πρόσθετη ετήσια χρηματοδότηση ισοδύναμη με το 3% του ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής για φυσικές και κοινωνικές υποδομές.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (χρησιμοποιώντας το ΑΕΠ 2020) και σχεδόν το ένα τέταρτο του μέσου λόγου ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή (επί του παρόντος 13 τοις εκατό του ΑΕΠ).
Τι περιορίζει την ιδιωτική χρηματοδότηση τώρα;
Προς το παρόν, ο ιδιωτικός τομέας δεν συμμετέχει πολύ στη χρηματοδότηση και την παροχή υποδομών στην Αφρική, σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Οι δημόσιοι φορείς, όπως οι εθνικές κυβερνήσεις και οι κρατικές επιχειρήσεις, εκτελούν το 95% των έργων υποδομής.
Ο όγκος των έργων υποδομής με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, μετά την πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων.
Ο περιορισμένος ρόλος των ιδιωτών επενδυτών είναι επίσης εμφανής από μια διεθνή οπτική σύγκρισης: η Αφρική προσελκύει μόνο το 2% των παγκόσμιων ροών άμεσων ξένων επενδύσεων.
Και όταν οι επενδύσεις πηγαίνουν στην Αφρική, αφορούν κυρίως τους φυσικούς πόρους και τις εξορυκτικές βιομηχανίες, όχι την υγεία, τους δρόμους ή το νερό.
pinakas_1.png

Για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές και να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο η Αφρική χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της, οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον φαίνονται κρίσιμες.
Η έρευνά μας δείχνει ότι τρεις βασικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στο μυαλό των διεθνών επενδυτών: Κίνδυνος έργου.
Παρόλο που η Αφρική παρουσιάζει πληθώρα επιχειρηματικών ευκαιριών, ο αγωγός έργων που είναι πραγματικά «έτοιμοι για επενδύσεις» παραμένει περιορισμένος.
Πρόκειται για έργα που έχουν αναπτυχθεί επαρκώς για να προσελκύσουν επενδυτές που δεν θέλουν να επενδύσουν σε αρχικά στάδια ή άγνωστες αγορές.
Η οικονομική και τεχνική υποστήριξη από δωρητές και αναπτυξιακές τράπεζες μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν μελέτες σκοπιμότητας, σχεδιασμό έργων και άλλες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες που επεκτείνουν το σύνολο των τραπεζικών έργων.

Νομισματικός κίνδυνος

Φανταστείτε ότι ένα έργο αποδίδει 10% ετησίως, αλλά το νόμισμα υποτιμάται κατά 5% ταυτόχρονα - αυτό θα εξαλείψει τα μισά κέρδη για ξένους επενδυτές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συναλλαγματικός κίνδυνος αποτελεί κορυφαία ανησυχία για αυτούς.
Η συνετή μακροοικονομική πολιτική σε συνδυασμό με την ορθή διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά την αστάθεια των νομισμάτων.

Γραφειοκρατία

Κανένας επενδυτής δεν θα εισέλθει σε μια χώρα εάν δεν έχει διαβεβαιώσεις ότι μπορεί επίσης να αποχωρήσει με την πώληση των μεριδίων τους σε ένα έργο και την αποζημίωση των κερδών του.
Οι στενές και ανεπτυγμένες χρηματοοικονομικές αγορές ενδέχεται να αποτρέψουν την έξοδο των επενδυτών με την έκδοση μετοχών.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου (capital controls) μπορούν να επιβραδύνουν ή να αυξήσουν το κόστος εξόδου.
Και, όταν το νομικό πλαίσιο είναι αδύναμο, οι επενδυτές μπορεί να παγιδευτούν σε νομικές μάχες για να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους.

Κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων

Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι σημαντική αλλά όχι αρκετή.
Οι τομείς ανάπτυξης έχουν ορισμένα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πολύπλοκη, ακόμη και στα πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα.
Για παράδειγμα, τα έργα υποδομής έχουν συχνά μεγάλο αρχικό κόστος, αλλά οι αποδόσεις τους συγκεντρώνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο για τους ιδιώτες επενδυτές να εκτιμήσουν.
Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα ευδοκιμεί επίσης σε δίκτυα και αλυσίδες αξίας, οι οποίες ενδέχεται να μην υπάρχουν ακόμη σε νέες αγορές.
Όταν αυτά τα προβλήματα είναι έντονα, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα κίνητρα για να κάνουν τα έργα υποδομής ελκυστικά για ιδιώτες επενδυτές.
Αυτά τα κίνητρα, που περιλαμβάνουν διάφορους τύπους επιδοτήσεων και εγγυήσεων, μπορεί να είναι δαπανηρά και να φέρουν δημοσιονομικούς κινδύνους.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλά έργα σε τομείς ανάπτυξης δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς αυτά.
Στην Ανατολική Ασία, το 90% των έργων υποδομής με ιδιωτική συμμετοχή λαμβάνουν κρατική υποστήριξη.

pinaksa_2.png

Με ορισμένα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι κυβερνήσεις μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο των δημόσιων κινήτρων, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.
Η υποστήριξη πρέπει να στοχεύεται, να είναι προσωρινή και να χορηγείται βάσει αποδεδειγμένων δυσλειτουργιών της αγοράς.
Θα πρέπει επίσης να είναι διαφανής, να αφήνει επαρκή κίνδυνο για ιδιωτικά μέρη και να επιδεικνύει προσθετικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κίνητρα πρέπει να κάνουν αξιόλογα έργα να συμβούν που δεν θα συνέβαιναν διαφορετικά.
Τέλος, το μέγεθός τους πρέπει να είναι καλά βαθμονομημένο για να αποφευχθεί η υπεραντιστάθμιση του ιδιωτικού τομέα.
Δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας δημόσιων πόρων, οι αφρικανικές χώρες και οι αναπτυξιακοί εταίροι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανακατανομής ορισμένων πόρων που χρησιμοποιούνται για δημόσιες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση δημόσιων κινήτρων για ιδιωτικά έργα.
Όταν αυτή η ανακατανομή είναι σταδιακή και υποστηρίζεται από υγιείς θεσμούς, διαφάνεια και διακυβέρνηση, θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό, το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών για άτομα στην Αφρική.
Η πιο καινοτόμος σκέψη μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του μετασχηματιστικού δυναμικού των υποδομών στην ήπειρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης