Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global Ratings: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους 12 - 18 μήνες - Κλειδί NPLs και μεταρρυθμίσεις

S&P Global Ratings: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους 12 - 18 μήνες - Κλειδί NPLs και μεταρρυθμίσεις
Ο οίκος αξιολογήσεων πιστεύει ότι οι προοπτικές θετικών αποτελεσμάτων από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές

Την άποψή του ότι υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες εξέφρασε ο Marko Mrsnik, Ανώτερος διευθυντής, S&P Global Ratings, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή.
Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης», ανέφερε ο κ. Mrsnik.
Όλα εξαρτώνται από το αν θα συνεχιστεί ακατάπαυστα η προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αν θα μειωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και αν θα επιτευχθεί ένα πιο ευνοϊκό προφίλ χρέους.
Αν μειωθεί το εξωτερικό και κυβερνητικό χρέος, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Mrsnik, θα πρέπει να εστιάσουμε στην περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών.
Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα χρήματα που θα δοθούν για ανάκαμψη θα είναι μεγάλα, καθώς θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της σε χρηματοδότηση.
Ο κ. Mrsnik διευκρίνισε ότι η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8-18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.
Ο οίκος αξιολογήσεων πιστεύει ότι οι προοπτικές θετικών αποτελεσμάτων από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Η κρίση της πανδημίας έχει βέβαια εντείνει όλα τα άλλα προβλήματα, οπότε είναι κρίσιμο η ανάκαμψη να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του απαιτεί μια γρήγορη απορρόφηση των παρεχόμενων κονδυλίων.
Ο κ. Mrsnik εκτιμά ότι η Ελλάδα έχοντας πλέον το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων από όλες τις άλλες χώρες, ευνοεί και την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων ανάκαμψης.
Θεωρεί δε ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί σε αυτό, είναι η ταχεία βελτίωση στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης