Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citibank, ING και Pantheon Mac εκτιμούν: Οι μεγαλύτερες οικονομίες θα ανακάμψουν στα τέλη του 2021

Citibank, ING και Pantheon Mac εκτιμούν: Οι μεγαλύτερες οικονομίες θα ανακάμψουν στα τέλη του 2021
Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις επιδόσεις των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης επί τα βελτίω
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν πολλές πιθανότητες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος που προκλήθηκε από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2021, πολύ πιο γρήγορα από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, εκτιμούν Citibank, ING και Pantheon Macroeconomis.
Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις επιδόσεις των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης επί τα βελτίω, αφού τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας κατέδειξαν πως και οι δύο οικονομίες εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό, τι αναμενόταν.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αρχίζουν να δείχνουν θετικές επιπτώσεις του πακέτου στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων ενώ η ύφεση του πρώτου τριμήνου στην Ευρωζώνη λόγω του τελευταίου κύματος του Covid-19 ήταν μικρότερη του αναμενομένου, γράφουν οι Financial Times.

Η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης


Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες τους προσεχείς μήνες καθώς οι επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών ανοίγουν ξανά.
Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα και οι δύο οικονομίες να ανακτήσουν το έδαφος που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο James Knightley, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING στέκεται στο γεγονός πως η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ είναι πραγματικά «καυτή» ενώ η Giada Giani της Citibank εκτιμά πως οι ευρωπαϊκοί δείκτες ήταν «πολύ ισχυρότεροι τον Απρίλιο από ό, τι περιμέναμε».
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ανακτήσουν το υπόλοιπο έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το άνοιγμα των ΗΠΑ

Οι επιχειρήσεις τροφίμων, μεταφορών και αναψυχής στις ΗΠΑ ανοίγουν ξανά και ο Ian Shepherdson, οικονομολόγος για την Αμερική στην Pantheon Macroeconomics, τονίζει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενταθούν, καθώς η οικονομία ανοίγει πλήρως και αυτό «είναι σημαντικό».
Αναμένει από την αμερικανική οικονομία να φτάσει στο προ-πανδημικό οικονομικό της επίπεδο πριν από το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ προέβλεπε ότι πλήρης οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα συντελεστεί στα μέσα του 2022.

Ανθεκτικότητα στην Ευρωζώνη

Οι προοπτικές βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε διπλή ύφεση.
Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιδείξει «ανθεκτικότητα», σύμφωνα με την Maddalena Martini της Oxford Economics, η οποία είπε πως τα δεδομένα «στέλνουν ενθαρρυντικά σημάδια γύρω από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές».
Ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING δήλωσε ότι «η εικόνα μιας φτωχής οικονομίας της ευρωζώνης πρόκειται να αλλάξει γρήγορα» καθώς η εξάπλωση του κορωναϊού υποχωρεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρώπης επιταχύνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης