Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (EKT): Δεν έχει επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης – Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής

Lane (EKT): Δεν έχει επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης – Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής

Η επιτάχυνση του προγράμματος των εμβολιασμών και η άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιτρέψουν «σημαντική ανάκαμψη» τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane

Σχετικά Άρθρα

Θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.
Η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμών ανοίγει το δρόμο για άρση των περιοριστικών μέτρων τους επόμενους μήνες και το γεγονός αυτό θα πρέπει να επιτρέψει «σημαντική ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσε ο Lane σε συνέντευξή του.

Το αρνητικό σοκ

«Θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά πρέπει να πω, φυσικά, ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας η οποία αποτέλεσε ένα αρνητικό σοκ», είπε.
"Το γεγονός ότι ανακάμπτουμε από το χειρότερο σημείο  δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα."
Οι δηλώσεις του Lane ήρθε την ημέρα που μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε απότομη βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο.
Ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανήλθε στις 110,3 μονάδες, υπερβαίνοντας όλες τις προβλέψες σε μια έρευνα του Bloomberg και σημείωσε την βρέθηκε στο υψηλότερο σημείωο από το 2018.

Σημείο καμπής

«Πιστεύω εν πολλοίς ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», είπε ο Lane.
«Προβλέπουμε σημαντική ανάκαμψη καθ 'όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους
Η διαδικασία ανοσοποίησης έχει επιταχυνθεί μετά από πρώιμα εμπόδια, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν σταδιακή άρση των περιορισμών που σχεδόν προκάλεσαν διπλή ύφεση τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Τα δεδομένα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναμένεται την Παρασκευή 30 Απριλίου 2021.

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις ανάπτυξης για το έτος στο 3,5% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποσυρθούν τα τεράστιαδημοσιονομικά μέτρα μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
Η μεταποίηση διατηρήθηκε επίσης σε καλά επίπεδα, αν και ο τομέας αντιμετωπίζει τώρα ελλείψεις εφοδιασμού που απειλούν να αναστείλουν την ταχεία ανάκαμψη της δραστηριότητας.

Αισιοδοξία

Οι καταναλωτές αξιολόγησαν τόσο τη γενική οικονομική κατάσταση όσο και τις προσωπικές τους προοπτικές ως περισσότερο θετικές. .
Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα επισημάνει βραχυπρόθεσμους αρνητικούς κινδύνους για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι οι προοπτικές θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο.

Ταμείο Ανάκαμψης

Μέχρι τότε, οι χώρες είναι έτοιμες να δουν τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ (969 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα εθνικά σχέδια για τον τρόπο διάθεσης των ευρωπαικών πόρων υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης