Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας 8,3% στο χειρότερο και 18,3% στο καλύτερο σενάριο έως το 2026

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας 8,3% στο χειρότερο και 18,3% στο καλύτερο σενάριο έως το 2026
Σύμφωνα με την Standard & Poor's, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα υποστηρίξει με πολλούς τρόπους την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατών
Σχετικά Άρθρα
Η μεγαλύτερη οφελημένη, μαζί με τη Βουλγαρία, του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επανέρχεται και αποτιμά την επίδραση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις οικονομίες της περιοχής.
Μάλιστα, για την Ελλάδα, την οποία θεωρεί ότι θα είναι η μεγαλύτερη οφελημένη, εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 8,3% έως το 2026 και στο καλύτερο σενάριο θα είναι 18,3%.
sp_1.JPG
sp_2.JPG

Στήριξη της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών

Όπως επισημαίνει ο Standard & Poor's, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα υποστηρίξει με πολλούς τρόπους την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατών.
Όλες οι χώρες της ΕΕ θα επωφεληθούν από τις άμεσες επιπτώσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη, αν και το εύρος του οφέλους θα εξαρτηθεί κυρίως από τον χρόνο της εκταμίευσης των κονδυλίων, την απορρόφηση των πόρων της ΕΕ και τους πολλαπλασιαστές.
Σύμφωνα με το σενάριο χαμηλού αντίκτυπου, το επίπεδο του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1,5% παραπάνω από εκείνο που θα ήταν χωρίς το σχέδιο της ΕΕ.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης η επίπτωση θα είναι 1,3%.
Σύμφωνα με το σενάριο υψηλών επιπτώσεων, το ΑΕΠ θα είναι κατά 4,1% υψηλότερο μετά από πέντε χρόνια στην ΕΕ και σε επίπεδο της ευρωζώνης κατά 3,9% υψηλότερο από ό,τι εάν δεν υπήρχε το Ταμείο.
Όπως υπολογίζει ο οίκος, για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται σήμερα, σε 4 χρόνια θα "παράγουν" 150-200 ευρώ.

sp_3.JPG

Γιατί δεν είναι ίδια τα οφέλη

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, δεν μπορούν όλες οι χώρες να επωφεληθούν εξίσου.
Πράγματι, το Ταμείο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την οικονομική διαίρεση μεταξύ των εθνικών οικονομιών της ΕΕ και να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή
μετάβαση.
Ένα άλλο όφελος θα ξεπερνούσε τα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ, λόγω του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί αποτελεσματικά.
Με την Κομισιόν να εκδίδει τα χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο είναι καινοτόμο, θα μπορούσε να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ ως πράσινο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.
Ένα επιπλέον οικονομικό όφελος σχετίζεται με τα σχέδια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάθε χώρας, τα οποία εάν πλήρως εφαρμοστούν, πιθανότατα θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Αυτά τα κίνητρα θα ενθαρρύνουν έντονα τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις βασικές αδυναμίες που επιδείνωσε η κρίση.
Βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων παραγόντων, θα μπορούσε το αναπτυξιακό δυναμικό της ΕΕ να ενισχυθεί.

Δημοσιονομική ισορροπία

Η οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης σημαντική για τη μείωση των τρεχόντων μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους (σε όρους ΑΕΠ).
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μπορεί να αποφύγουν την εφαρμογή μη δημοφιλών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Συνολικά, ο οίκος θεωρεί ότι η πολιτική απάντηση σε επίπεδο ΕΕ θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή στο σχέδιο προβλέπεται ουσιαστική ευελιξία σε σύγκριση με τα παραδοσιακά διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία απαιτούν συγχρηματοδότηση.
Μία ακόμη πρόκληση είναι αυτή της απορρόφησης.
Αυτό θα απαιτήσει την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης για να αυξηθεί η ταχύτητα, η αποδοτικότητα και η ποιότητα των δαπανών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης