Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Το 2024 η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα - Τι εκτιμά για χρέος και ανεργία

Scope Ratings: Το 2024 η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα - Τι εκτιμά για χρέος και ανεργία

Scope Ratings: Πότε θα επιστρέψουν χρέος, ΑΕΠ και ανεργία στην Ελλάδα στα προ πανδημίας επίπεδα

Ένα έτος μετά την εμφάνιση του Covid-19, το ΔΝΤ έχει πλέον αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τη φορολογία και την ανεργία.

Όπως αναφέρει σε ανάλυση του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings για 36 χώρες προχώρησε σε σύγκριση των αναθεωρημένων προβλέψεων για το έτος 2024 με αυτές που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, την τελευταία πλήρη ενημέρωση του ΔΝΤ πριν από την εμφάνιση του Covid-19.
Σημαντικές διαφορές είναι εμφανείς όσον αφορά τα επίπεδα δημόσιου χρέους και τα χρόνια που απαιτούνται για την ανάκαμψη στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την κρίση.
Ο αντίκτυπος στην ανεργία αναμένεται να αντιστραφεί σχεδόν σε όλες τις χώρες έως το 2024.
Όσον αφορά για την Ελλάδα η Scope Ratings εκτιμά ότι τα επίπεδα δημόσιου χρέους προβλέπεται τώρα να αυξηθούν 30-35 μονάδες βάσης σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Ωστόσο, το επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα επανέλθει περίπου στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, υποδηλώνοντας ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του σοκ Covid-19 είναι ως επί το πλείστον κυκλικός.
Παράλληλα η Ελλάδα θα χρειαστεί τρία χρόνια για να υπερβεί τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019.
Όσον αφορά τη ανεργία αναμένεται να μειωθεί κατά 4%-5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Δημόσιο χρέος

Το σοκ Covid-19 θα έχει διαρκή επίδραση στ δημοσιονομικά των περισσότερων χωρών.
Η Ρωσία (BBB / Stable) και η Νορβηγία (AAA / Stable) επηρεάζονται λιγότερο, με τα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους να είναι ισοδύναμα ή χαμηλότερα σε σύγκριση στις προβλέψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2019.
Αντίθετα, τα επίπεδα δημόσιου χρέους της Ελλάδας (BB / Positive) και της Κύπρου (BBB- / Stable) προβλέπεται τώρα να αυξηθούν 30-35 μονάδες βάσης σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Ωστόσο, τα επίπεδα χρέους και των δύο χωρών θα επανέλθουν περίπου στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, υποδηλώνοντας ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του σοκ Covid-19 είναι ως επί το πλείστον κυκλικός, αναβάλλοντας ουσιαστικά την προηγουμένως αναμενόμενη δημοσιονομική ενοποίηση.
Αντίθετα, η Εσθονία (AA-/Stable), η Τσεχική Δημοκρατία (AA/Stable), το Ηνωμένο Βασίλειο (AA/Negative), η Ισπανία (A-/Negative), το Βέλγιο (AA/Negative), η Ιταλία (BBB +/Negative) και η Γαλλία (AA / Stable) θα δουν τα επίπεδα δημόσιου χρέους τους να αυξάνονται ουσιαστικά αλλά χωρίς ουσιαστικές προοπτικές αναστροφής τα επόμενα χρόνια, με ισχυρότερη οικονομική απόδοση και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από ό, τι αναμένουμε σήμερα.
Εδώ, ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των κυβερνήσεων από την κρίση φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον διαρθρωτικός.
Τέλος, η Κίνα (A+/Αρνητική), οι ΗΠΑ (AA/Stable) και η Ιαπωνία (A+/ Negative) προβλέπεται να συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, αλλά η πορεία του χρέους είναι τώρα ελαφρώς χειρότερη σε σύγκριση με την αρνητική πορεία έχει ήδη προβλεφθεί πριν από δύο χρόνια.
pinaksa_1_2.JPG

Ανάπτυξη

Η Ιρλανδία (A+/ Positive), η Κίνα (A+/ Negative) και η Τουρκία (B/Negative) δεν παρουσίασαν πτώση ανάπτυξης το 2020, ενώ η Ισπανία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστούν τρία χρόνια, και η Ιταλία ακόμη και τέσσερα χρόνια, για να υπερβούν τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019.
Οι ΗΠΑ, οι Σκανδιναβικές χώρες, οι χώρες της Βαλτικής και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα δουν τα επίπεδα ΑΕΠ τους να ξεπερνούν εκείνα του 2019 μέσα στο 2021, ενώ οι περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2022.
Μόνο η Ιρλανδία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ έχουν το πραγματικό ΑΕΠ το 2024 τώρα προβλέπεται να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έγινε τον Οκτώβριο του 2019, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης, όσον αφορά το εισόδημα, δεν θα ανακτηθεί για τους περισσότερους κυρίαρχους.
Όπως τονίζει η Scope Ratings είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ωστόσο, όσον αφορά τα στοιχεία της Ιρλανδίας, δεδομένης της παραμόρφωσης των στατιστικών που οφείλονται σε δραστηριότητες πολυεθνικών, ενώ το υπονοούμενο υψηλότερο αναπτυξιακό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να υλοποιηθεί ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
pinakas_2_2.JPG

 

pinaksa_3_1.JPG
Ανεργία

Η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας τους κατά 4%-5% σε σύγκριση με αυτά του 2019, αντικατοπτρίζοντας, εν μέρει, την αποτελεσματική χρήση των περαιτέρω προγραμμάτων μείωσης της απώλειας εργασίας και μετριασμού των επιπτώσεων από το πανδημικό σοκ.
Το ποσοστό ανεργίας της Ιταλίας πλήττεται περισσότερο, με την προβλεπόμενη αύξηση περίπου 2% έως το 2024 σε σύγκριση με το 2019, ενώ το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας προβλέπεται τώρα να είναι 2% υψηλότερο το 2024 σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έγινε πριν από δύο χρόνια.
pinaksa_4.JPG


pinaksa_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης