Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Ρυθμός ανάπτυξης 5% για την ελληνική οικονομία το 2021 – Κλειδί οι επενδύσεις και η μείωση των NPLs

Standard & Poor’s: Ρυθμός ανάπτυξης 5% για την ελληνική οικονομία το 2021 – Κλειδί οι επενδύσεις και η μείωση των NPLs
Η ανάκαμψη στις χώρες της Ευρωζώνης θα έρθει από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω lockdown εκτιμά ο διευθυντής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα

Ρυθμό ανάπτυξης 5% για την ελληνική οικονομία το 2021 προβλέπει οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης S&P εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ανάκαμψη στις χώρες της Ευρωζώνης θα έρθει από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω lockdown.
Το ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Marko Mrsnik εκτιμά επίσης πως η Ελλάδα θα αρχίσει να προσελκύει ήδη από το 2021 το ενδιαφέρον των άμεσων ξένων επενδύσεων.
«Με τις παρούσες προβλέψεις η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα κυμανθεί στο 5%.
Αν και πιστεύουμε ότι η πανδημία θα περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί έπειτα όχι μόνο στην Ελλάδα και στις οικονομίες που αποτελούν τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας», σημειώνει σε συνέντευξή του στη Realnews ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης.

Σταδιακά η κατάργηση των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων 

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση, εάν αναμένει σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές στην ΕΕ για την εξισορρόπηση της κρατικής βοήθειας που δόθηκε σε διάφορους κλάδους, επισήμανε πως θα γίνει σταδιακά, καθώς οι κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν «να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους κενά χωρίς μία δυναμική οικονομική ανάκαμψη».
«Η βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη σε χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους επί του παρόντος εξυπηρετείται από ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης », αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί από μία μακρά σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και ως αποτέλεσμα η αξιολόγησή της οφείλεται στα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Βάσει της ωριμότητας του χρέους και του μέσου κόστους των επιτοκίων η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα προφίλ χρέους, μεταξύ άλλων χωρών που αξιολογούμε», πρόσθεσε.

 Κλειδί επενδύσεις και μείωση των κόκκινων δανείων

Επιπλέον ο Mrsnik υπογραμμίζει τη σημασία τόνωσης των επενδύσεων αλλά και της μείωσης των κόκκινων δανείων για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.
«Η επενδυτική δραστηριότητα είναι το κλειδί ενώ σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει και μία μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων (NPLs), ειδικά αν κάτι τέτοιο γίνει αμέσως μετά την παρούσα κρίση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παρατηρεί επίσης πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ένα τεράστιο όγκο δομικών μεταρρρυθμίσεων, ο θετικός αντίκτυπος των οποίων θα φανεί αργότερα και όχι σε αυτές τις υφεσιακές συνθήκες.

Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων δήλωσε ότι, εξισορροπούνται από την προεξόφληση ενός μεγάλου μέρους των σχετικών δαπανών, που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς του 2021.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν τα προγράμματα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, ώστε να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους στόχους του Ταμείου», υποστηρίζει.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης