Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η ποσοτική χαλάρωση στρέβλωσε τις αγορές - Πότε οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης θα παραδεχθούν τη φούσκα που δημιούργησαν;

Rabobank: Η ποσοτική χαλάρωση στρέβλωσε τις αγορές - Πότε οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης θα παραδεχθούν τη φούσκα που δημιούργησαν;
Ακόμη και η «καλοήθης» πράσινη ανάπτυξη είναι μέρος της φούσκας που δημιουργείται, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Η ποσοτική χαλάρωση άλλαξε τη φύση των αγορών, αναφέρει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που διερωτάται πότε οι δυτικοί τραπεζίτες θα παραδεχθούν την ολοένα διογκούμενη φούσκα.
Μέχρι στιγμής, το βασικό θέμα για το 2021 είναι ο κορωνοϊός, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακοινώνει πως η χώρα του θα έχει αφήσει πίσω την πανδημία, λόγων της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος που εφαρμόζεται, μέχρι τον Μάιο.
Αν μπορούσε λοιπόν κάποιος να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί, θα επικεντρωνόταν σε έναν φονικό ιό, σε χρέη που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που δόθηκαν στη μεσαία τάξη.
Η πολιτική πόλωση, ο υπερπληθωρισμός και οι κοινωνικές ανισότητες πάσης φύσεως συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατάρρευση στα κινεζικά χρηματιστήρια

Οι Κινέζοι επενδυτές αναμένουν σήματα πολιτικής για να ενισχύσουν τις απομειωμένες μετοχές, που καταστρέφονται επειδή κλονίστηκαν από τον Guo Shuqing, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας (CBIRC).
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία» είπε ο κ. Guo Shuqing, προσθέτοντας πως τα κέρδη ήταν άμεσο αποτέλεσμα των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι αργά ή γρήγορα όλα τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν.
Προειδοποίησε δε για επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια, τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ανησυχεί για τις εισροές ξένων κεφαλαίων, αναζητώντας τρόπο να τις ελέγξει.
Και, φυσικά, εύλογα αναρωτιέται κάνεις πότε πρόκειται να μιλήσουν για την κατάσταση που επικρατεί οι κεντρικές τραπεζίτες της Δύσης.
Πάντως, τα «έξυπνα» χρήματα τελούν σε επαγρύπνηση.

Ευρωπαϊκή Ένωση και πράσινη οικονομία

Ακόμη και η «καλοήθης» πράσινη ανάπτυξη είναι μέρος της παραπάνω εικόνας.
Στο μεταξύ, η ΕΕ μελετά σχέδια για τη θέσπιση διασυνοριακού φόρου άνθρακα για τον αποκλεισμό των «βρώμικων» εισαγωγών.
Το ίδιο ακριβώς πράγμα έκανε και η κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, αυτό θα μπορούσε πολύ πιο ενοχλητικό για τις αγορές από τους δασμούς του Trump.
Άραγε, τι θα συμβεί αν ΗΠΑ και Ευρώπη συναποφασίσουν πως τα κινεζικά προϊόντα δεν είναι αρκετά «πράσινα»;
Και πώς θα κατανεμηθούν στην παγκόσμια εμπορική σκακιέρα «πράσινες» πρώτες ύλες όπως το λίθιο;
Σε ποιο νόμισμα θα αγοράζονται;
Επιπλέον, εάν τα πράσινα αγαθά δεν μπορούν να εξαχθούν, τότε η τοπική προσφορά πρέπει να συμβαδίζει με την τοπική ζήτηση.
Αυτό σημαίνει εσωτερική εξισορρόπηση παράλληλα με την παγκόσμια, άρα μεγάλη ρύθμιση και περιορισμό της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης