Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Στη μέγγενη ισχυρού αποπληθωρισμού η Ελλάδα - Η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη

DBRS: Στη μέγγενη ισχυρού αποπληθωρισμού η Ελλάδα - Η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη
Για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η DBRS, προβλέπει αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων
Στη μέγγενη ισχυρού αποπληθωρισμού βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την DBRS, η οποία αποδίδεται στην τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει με έκθεσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την πτώση στις τιμές να φτάνει στο -1,9%.
Σαφώς η εικόνα αυτή αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η DBRS, προβλέπει αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού θα βασιστεί στο κατά πόσον η πρόσφατη αύξηση είναι βιώσιμη ή όχι.
Συγκεκριμένα, με εξαίρεση την Ελβετία, όλες οι χώρες εμφάνισαν θετικά επίπεδα πληθωρισμού: από -0,2% για την Ελβετία έως 2,2% για την Αυστρία τον Φεβρουάριο του 2020.
Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν σε χαμηλά τετραετίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απότομη πτώση των ενεργειακών τιμών.

dbra_3-3-21.JPG
Γιατί είναι σημαντικός ο πληθωρισμός;

Γιατί είναι σημαντικός ο πληθωρισμός για την αγορά χρέους;
Καθώς οι τιμές αυξάνονται, οι δανειολήπτες έχουν λιγότερα ρευστά διαθέσιμα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο πληθωρισμός έχει επίσης αντίκτυπο στα επιτόκια: εάν αυξηθεί, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό καθώς μεταβαίνουμε από ένα οικονομικό περιβάλλον που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και επιστρέφουμε στην παραδοσιακή δυναμική του συστήματος προσφοράς και ζήτησης, αναφέρει η DBRS.
Η ανεργία παραμένει κύριο μέλημα καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να παρακολουθούμε, καταλήγει η DBRS Morningstar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης