Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Ο δείκτης συστημικού κινδύνου δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ανακοινώσει άλλα μέτρα

Saxo Bank: Ο δείκτης συστημικού κινδύνου δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ανακοινώσει άλλα μέτρα
Η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα στις 21 Ιανουαρίου 2021 αναφέρει η Saxo Bank

Ο Δείκτης Συστημικού Κινδύνου της ΕΚΤ που παρακολουθεί η Saxo Bank δείχνει ότι στην συνεδρίαση της η ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου 2021 δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή της νομισαμτικής της πολιτικής.
Το γράφημα που ακολουθεί ναπτύχθηκε από τους Hollo, Kremer και Lo Duca το 2012 στη μέση της κρίσης του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης συστημικού κινδύνου της ΕΚΤ βασίζεται σε δεκαπέντε μέτρα χρηματοοικονομικού stress και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της πίεσης των αγορών που θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να παρέμβει εκ νέου στην αγορά.
Δεν αποτελεί κορυφαίο δείκτη, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να αξιολογούμε την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και να κρίνουμε τον αντίκτυπο στην αγορά.

To stress της αγοράς σε προ κρίσης επίπεδα

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι το stress της αγοράς έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση μετά τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο 2020 (αύξηση του προγράμματος Πανδημίας (PEPP) και παράταση κατά εννέα μήνες έως τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022).
Αφού έφτασε στο υψηλό των 0,34 στα μέσα Μαρτίου 2021 (παραμένει ακόμα κάτω από τα επίπεδα που έφτασε το 2012), έχει υποχωρήσει και τώρα είναι σχεδόν πίσω στο σημείο που ήταν πριν από το ξέσπασμα, περίπου 0,07.

Δεν θα πάρει νέα μέτρα η ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα

Κατά την άποψή μας, αυτός ο δείκτης συνοψίζει απόλυτα πόσο επιτυχημένη ήταν η συγκράτηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου από την ΕΚΤ το 2020 και αποτελεί σαφές μήνυμα ότι δεν απαιτείται βραχυπρόθεσμη περαιτέρω νομισματική δράση.
Η σιωπηλή αντίδραση της αγοράς στον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο στη ζώνη του ευρώ (με πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία και τις Κάτω Χώρες) αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της επιτυχίας της ΕΚΤ με βάση την Saxo Bank.
Κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde θα εστιάσει στην εξέλιξη της ονομαστικής - πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, η οποία λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή από το Διοικητικό Συμβούλιο όπως αποκαλύπτεται στα πρακτικά του και βεβαίως ο πληθωρισμός.
Ένα ισχυρό ευρώ (λόγω υποτίμησης του δολαρίου ΗΠΑ) και οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται μεταβατικές φάσεις οπότε η ΕΚΤ, δεν θα λάβει νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Saxobank_BN.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης