Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: «Ταύρος» για τα εμπορεύματα - Προσοχή στον δείκτη VIX λόγω Τζόρτζια

Goldman Sachs: «Ταύρος» για τα εμπορεύματα - Προσοχή στον δείκτη VIX λόγω Τζόρτζια
Bullish για τα εμπορεύματα η Goldman Sachs, που συστήνει προσοχή για τον δείκτη VIX
Μεγάλες προοπτικές για την αγορά εμπορευμάτων προεξοφλεί για το 2021 η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία αναμένει σημαντική αύξηση στις τιμές του χρυσού και των άλλων μετάλλων, χάρη σε μια σειρά παραγόντων - από την εξασθένηση του δολαρίου έως τις προοπτικές οικονομικής και δημοσιονομικής τόνωσης.
Την ίδια στιγμή, συνιστά στους επενδυτές να προσέξουν τις τοποθετήσεις τους στον δείκτη VIX, καθώς αναμένεται ενίσχυση της μεταβλητότητας, με το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ να παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.
Eιδικότερα, η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση overweight για τα εμπορεύματα το 2021, θεωρώντας ότι αποτελούν την καλύτερη αντιστάθμιση έναντι ενός πληθωριστικού ράλι εν όψει της επερχόμενης bull market.
Όπως εκτιμά η τράπεζα, τα commodities στον δείκτη S&P θα σημειώσουν απόδοση 27% τους επόμενους 12 μήνες (19,2% για τα πολύτιμα μέταλλα, 40,1% για την Ενέργεια, 3% για βιομηχανικά μέταλλα και -1 % στη γεωργία).
Η τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο για το χρυσό, στα 2.300 δολ. ανά ουγγιά και για το ασήμι στα 30 δολ. ανά ουγγιά.
Σημειώνεται πως οι επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη αυξάνουν τη ζήτηση για τον άργυρο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το Brent.

Για τον δείκτη VIX

Τώρα που τα χειρότερα για το αμερικανικό χρηματιστήριο παρήλθαν, ο δείκτης VIX έχει πάρει την κατιούσα, με τα συμβόλαια του Νοεμβρίου να εμφανίζουν σημάδια κατάρρευσης, έχοντας κατρακυλήσει στις 21 μονάδες, από τις 29 έναν μήνα νωρίτερα.

Παρ’ όλα αυτά, η δομή του δείκτη φόβου προοιωνίζεται πόνο…
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, ο VIX τείνει να αναδειχθεί σε Νέμεση.
Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ ακόμη εκκρεμεί.
Όπως γράφει ο αναλυτής της τράπεζας Fishman, η τρέχουσα σύνθεση της Γερουσίας (50 Ρεπουμπλικανοί - 48 Δημοκρατικοί), εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Tζόρτζια, θα αφήσει πολλά μέτωπα ανοιχτά μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.
Όπως φαίνεται παρακάτω, η αγορά των option παρουσιάζουν μικρή άνοδο σε ό,τι αφορά τον παράγοντα «μεταβλητότητα», ενώ τα futures του VIX για τον Δεκέμβριο κινούνται πέρα από τα καθιερωμένα, έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, προεξοφλώντας επίσης αυξημένη μεταβλητότητα στις αρχές Ιανουαρίου.

Τούτου λεχθέντος, δεδομένου ότι οι πολιτικές ισορροπίες στη Γερουσία έχουν τη σημασία τους, η Goldman Sachs «βλέπει» περιορισμένες δυνατότητες για πραγματική μεταβλητότητα λόγω γεγονότων.
Ωστόσο, όπως καταλήγει ο Fishman, «αυτό το γεγονός (της Τζόρτζια) είναι ένας λόγος για τον οποίο ο VIX Δεκεμβρίου δύσκολα θα πέσει - ακόμα κι αν η μεταβλητότητα μειωθεί σημαντικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης