Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Είναι η νομισματική πολιτική νεκρή; - Όχι ακόμα, αλλά μπορεί να την διαλύσουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων

Deutsche Bank: Είναι η νομισματική πολιτική νεκρή; - Όχι ακόμα, αλλά μπορεί να την διαλύσουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής στο οπλοστάσιο μιας κεντρικής τράπεζας - αλλά αυτή η ικανότητα πλέον φθίνει
Στο τέλος μιας ταραχώδους δεκαετίας για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι σταθερά χαλαρές.
Εντούτοις, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2020, μια νέα έκθεση της Deutsche Bank αμφισβήτησε αν είμαστε κοντά στο να βλέπουμε το τέλος της κυριαρχίας της νομισματικής πολιτικής.

Η διάβρωση της εξουσίας της κεντρικής τράπεζας

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής στο οπλοστάσιο μιας κεντρικής τράπεζας - αλλά αυτή η ικανότητα πλέον φθίνει.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έθεσε τις αλλαγές γύρω από το ζήτημα της κυριαρχίας της νομισματικής πολιτικής μιας κεντρικής τράπεζας.
Πιο πρόσφατα, τα επιτόκια τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ ήταν αντικείμενο διαμάχης.
Το 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων σε -0,1%, για πρώτη φορά σε αρνητικά εδάφη, σε μια προσπάθεια να τονώσει τον πληθωρισμό της περιοχής.
Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, το επιτόκιο παραμένει αρνητικό, στο -0,5%, ενώ ο πληθωρισμός της περιοχής είναι 1% και εξακολουθεί να είναι κάτω από τους στόχους.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο,η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, η Christine Lagarde έκανε τη διάσημη της δήλωση "Δεν είμαι νεράιδα", αναφερόμενη στο γεγονός ότι η νομισματική η πολιτική της από μια κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιλύσει συλλογικά προβλήματα.
"Η πραγματική οικονομία έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, που οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις", σχολίασε η Lagarde.
Η Lagarde ήταν σαφής για να επισημάνει ότι πρέπει να μοιράζεται ένα μέρος του φορτίου της ΕΚΤ... με τους πολιτικούς της ηπείρου:
«Όταν παρακολουθήσουμε τα στοιχεία των χωρών της ζώνης του ευρώ και εκείνων που είναι ουσιαστικά με μηδενικό έλλειμμα ή με 0,5% έλλειμμα, τότε θα δούμε ότι η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, έχουν κάποιο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις δημοσιονομικές πολιτικές.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αν και δεν έχει ακόμη βρεθεί σε αρνητικές περιοχές.
Η τελική απόφαση του έτους έδειξε ότι η Fed αφήνει αμετάβλητο το επιτόκιο του 1,5-1,75%, ενώ δεν έδειξε πρόθεση να αλλάξει τα επιτόκια το 2020 - εν μέρει λόγω των προεδρικών εκλογών.
Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο σημάδι αμεροληψίας εκ μέρους της Fed, έχοντας κατά νου τις καταστροφικές επιθέσεις που έχει δεχτεί από τον πρόεδρο Trump, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν σχολιάσει αρκετοί αναλυτές.

Νέος κόσμος, νέοι κανόνες;

Μιλώντας στην εναρκτήρια ομιλία του Sibos 2019 στο Λονδίνο, η Dame Minouche Shafik, επικεφαλής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), σημείωσε τη «νέα νομισματική θεωρία», η οποία υποστηρίζει ότι όσο ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι υψηλότερος από το επιτόκιο, μπορεί το κράτος να δανείζεται.
"Αυτό ισχύει αληθώς, εφόσον ο ρυθμός αύξησης είναι υψηλότερος από το επιτόκιο και αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε για να καταλάβουμε γιατί ακόμη και οι υπερχρεωμένες χώρες στην Ευρώπη μπορούν να αντέξουν οικονομικά να δανείζονται περισσότερα", δήλωσε η Shafik.
"Αλλά βεβαίως, πρέπει τα κράτη να είναι συνετά επειδή σε κάποιο σημείο το επιτόκιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ρυθμό ανάπτυξης, οπότε το χρέος γίνεται μη βιώσιμο", συνέχισε η Shafik.
"Υπάρχει περιθώριο δανεισμού.
Και είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι ο δανεισμός που δημιουργεί νέα παραγωγική ικανότητα επενδύοντας σε υποδομές και δεξιότητες, έτσι ώστε οι ευκαιρίες παραγωγικότητας και επένδυσης στις οικονομίες αυτές να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, τότε οι αγορές θα το θεωρούν αξιόπιστο", πρόσθεσε η ίδια.
«Είτε το θέλουμε είτε όχι, η μαγεία της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να διαδραματίζει τεράστιο ρόλο τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και στις αγορές», δήλωσε ο Christian Nolting, Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων στην Deutsche Bank Wealth Management.
"Το εξελισσόμενο επενδυτικό περιβάλλον θα μας υπενθυμίσει τη σημασία της στρατηγικής κατανομής των περιουσιακών στοιχείων για την ευρωστία του χαρτοφυλακίου".
Είναι σαφές ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2020, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης