Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «βουτιά» της λίρας λόγω Brexit δημιουργεί ευκαιρίες για θαρραλέους επενδυτές

Η «βουτιά» της λίρας λόγω Brexit δημιουργεί ευκαιρίες για θαρραλέους επενδυτές
Aρκετοί διαχειριστές με μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες, συνειδητοποιούν ότι κάποιες κινητές αξίες είναι σε πολύ χαμηλές τιμές για να τις αγνοήσουν.
Μέχρι στιγμής, η λίρα έχει χάσει πάνω από 8% από τον Μάιο του 2019, μια πτώση που επιταχύνθηκε όταν ο Boris Johnson δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς μεταβατική συμφωνία.
Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδόποιση που επαναλαμβάνει συνεχώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney. 
Μια τέτοια προοπτική έχει οδηγήσει σε σημαντική υποαπόδοση μετοχών και ακινήτων της Βρετανίας, ενώ οι εταιρείες ψάχνουν χρηματοδότηση στο εξωτερικό με καλύτερους όρους, εκμεταλλευόμενες το επικείμενο Brexit.
Προς το παρόν, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Λίγοι έχουν το "επενδυτικό" θάρρος να προσπαθήσουν να προβλέψουν πότε θα ολοκληρωθεί η πολιτική αναταραχή, δεδομένου ότι οι στο υπόλοιπο της χρονιάς η χώρα θα μπορούσε εύκολα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, κάτι που συνεπάγεται νέα καθυστέρηση του Brexit και μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Μετά την τελευταία πτώση της στερλίνας, αρκετοί διαχειριστές με μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες, ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στην αγορά, συνειδητοποιούν ότι κάποιες κινητές αξίες είναι σε πολύ χαμηλές τιμές για να τις αγνοήσουν.

Πόσο φτηνή είναι πραγματικά η λίρα;

Στον δείκτη συναλλαγματικής ισοτιμίας της JP Morgan, ο οποίος μετρά την τιμή του νομισματικού πληθωρισμού έναντι των νομισμάτων εμπορικών εταίρων, η λίρα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το δημοψήφισμα του 2016, η λίρα διαπραγματευόταν στα 1,50 δολάρια, ενώ πλέον φαίνεται να έχει "κολλήσει" κοντά στα 1,21.
Την ίδια στιγμή, η UBS θεωρεί ότι η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης της λίρας είναι στα 1,57 δολάρια, δηλαδή 30% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι επενδυτές δεν αναμένουν απότομη σύγκλιση με τα επίπεδα της πραγματικής ισοτιμίας, αλλά αυτό είναι ενδεικτικό της έκτασης της υποτίμησης της στερλίνας και του εύρους ανάκαμψης που έχει μπροστά της.

Μετοχές και Ακίνητα

Από το δημοψήφισμα του 2016, ο δείκτης FTSE 250 έχει μειωθεί κατά 2%, παρόλο που η αύξηση των εταιρικών κερδών έχει συγκρατηθεί σε σχετικά καλά επίπεδα.
Όμως, την ίδια περίοδο, ο S&P500 ενισχύθηκε κατά 112%.
Αναφορικά με την αγορά ακινήτων, σπό τον Ιούνιο του 2016, τα αποθέματα ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 28% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ενώ τα συνολικά μερίδια ιδιοκτησίας αυξήθηκαν κατά 15%.
Σύμφωνα με τον Julian Sandbach, επικεφαλής της εταιρείας real estate "Jones Lang LaSalle" για τον τομέα ακινήτων του κεντρικού Λονδίνου  "τις τελευταίες εβδομάδες οι μακροπρόθεσμοι Ασιάτες επενδυτές έχουν επιστρέψει στην αγορά γραφείων του Λονδίνου, κάτι που αποδίδεται στην πτώση της λίρας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης