Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κερδίζουν έδαφος τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών, ιταλικών και πορτογαλικών τραπεζών

tags :
Fitch: Κερδίζουν έδαφος τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών, ιταλικών και πορτογαλικών τραπεζών
Η δυναμική της αγοράς μπορεί να αλλάξει μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα (pass-through) (CPT) εκδοτών μη επενδυτικής ποιότητας
Οι ιταλικές, οι πορτογαλικές και οι ελληνικές τράπεζες έχουν κερδίσει το πλεονέκτημα της θετικής δυναμικής της αγοράς στο κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις, παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η τοποθέτηση σε καλυμμένα ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια.
Οι εκδότες είτε προχρηματοδοτώντας τις μελλοντικές τους ανάγκες, είτε κλείνοντας φθηνότερες χρηματοδοτήσεις μακροπρόθεσμα, ενισχύουν τις καμπύλες απόδοσης μετά από μια περίοδο διακοπής των δραστηριοτήτων, κυρίως στην Ελλάδα, διαπιστώνει η Fitch, κατά την ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Fitch: Southern Europe Taps Covered Bond Funding for the Long Run" (Fitch: Χρηματοδοτήσεις από την Νότια Ευρώπη για τα μακροχρόνια καλυμμένα ομόλογα).
Μια γενική επιμήκυνση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας (WA) της λήξης των ομολόγων, σε συνδυασμό με ένα σταθερό προφίλ απομείωσης της κάλυψης, μπορεί να μειώσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης σε ένα πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων.
Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια διασφάλισης της ρευστότητας (OC), εφόσον οι αναντιστοιχίες στη ληκτότητα των τίτλων μειώνονται, παρατηρεί η Fitch.
Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις με ημερομηνία μεγαλύτερης διάρκειας ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στην ικανότητα των εκδοτών να δημιουργούν χαρτοφυλάκια επιλέξιμων στεγαστικών δανείων και να διατηρούν της ρευστότητά τους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες όπου η προεγγραφή υποθηκών παραμένει υποτονική (σαν την Ελλάδα) ή όπου η απομόχλευση παραμένει υψηλή ανακόπτοντας την προσπάθεια για νέες χρηματοδοτήσεις (όπως η Πορτογαλία).
Τα περισσότερα προγράμματα που αξιολογούνται από τη Fitch στις χώρες αυτές περιλαμβάνουν μια δοκιμή απόσβεσης, η οποία εκτελείται από τη στιγμή που ο εκδότης δεν είναι πια η πηγή των πληρωμών, για την προστασία των επενδυτών.
Μόλις παραβιαστεί το όριο, όλα τα ομόλογα καθίστανται άμεσα οφειλόμενα και πληρωτέα.
Η ωριμότητα των καλυμμένων κρατικών ομολόγων αναφοράς (τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ) έχει επιμηκυνθεί σε ετήσια βάση από τότε που άρχισε το Πρόγραμμα Αγοράς Καλυμμένων Χρεογράφων 3 (CBPP3) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Οκτώβριο του 2014.
Για παράδειγμα, οι ιταλικοί τίτλοι έχουν τώρα μέση διάρκεια 9,6 έτη, σε σύγκριση με 7,2 έτη από το τέλος του 2013.
Επιπλέον το 60% των ιταλικών καλυμμένων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2017 έχουν διάρκεια 10 ετών ή περισσότερο (20% το 2013).
Τα πορτογαλικά ομόλογα ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο με την μέση ωρίμανση νακινείται σε 6,9 έτη (από 5 έτη το 2013).
Το μερίδιο των δεκαετών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2017 αντιπροσωπεύει το 20% έναντι μηδέν το 2013.
Η δυναμική της αγοράς μπορεί να αλλάξει μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα (pass-through) (CPT) εκδοτών μη επενδυτικής ποιότητας.
Από τα 20 προγράμματα CPT που αξιολογήθηκαν από την Fitch, τέσσερα θα γίνουν μη επιλέξιμα στη νέα CBPP3 από τον Φεβρουάριο του 2018 (δύο ελληνικά, ένα πορτογαλικό και ένα ιταλικό πρόγραμμα).
Η επιλογή της εξαγοράς δεν έχει επί του παρόντος κανένα αντίκτυπο αξιολόγησης στα ελληνικά προγράμματα καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης