Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lautenschläger (ΕΚΤ): Πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι εποπτικοί κανόνες σε μικρές, μεγάλες τράπεζες;

Lautenschläger (ΕΚΤ): Πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι εποπτικοί κανόνες σε μικρές, μεγάλες τράπεζες;
Οι μικρές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την τήρηση πολύπλοκων ρυθμίσεων
Η έκκληση για αυξημένη αναλογικότητα στην νομοθεσία και εποπτεία των τραπεζών γίνεται όλο και πιο έντονη - όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε σε δήλωση της το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Sabine Lautenschläger
Όπως αναφέρει «η αναλογικότητα συνεπάγεται με την εφαρμογή μιας σειράς διαφορετικών κανόνων στις τράπεζες που λειτουργούν στην ίδια αγορά.
Κατά συνέπεια, πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά οι επιδιωκόμενοι στόχοι, οι σχετικές δαπάνες αλλά και τα οφέλη».
Αυτό σημαίνει ότι αφενός πρέπει να αξιολογήσουμε τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημιουργούν μεμονωμένες τράπεζες και ομάδες τραπεζών και αφετέρου να υπολογίσουμε το κόστος της ρύθμισης και της εποπτείας.
Οι μικρές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την τήρηση πολύπλοκων ρυθμίσεων.
Αυτό μπορεί να τους θέσει σε μειονεκτική θέση και ως εκ τούτου να μειώσει την ποικιλομορφία στον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, μια μεγάλη ποικιλία μικρών και μεσαίων τραπεζών καθιστά τον τραπεζικό τομέα πιο σταθερό.
Επομένως, η αναλογικότητα μπορεί να είναι απαραίτητη για την προώθηση αυτής της ποικιλομορφίας.
Αυτά είναι τα είδη των συναλλαγών που πρέπει να συζητήσουμε» τόνισε.
Στη συνέχεια της ομιλίας της η Sabine Lautenschläger αναφέρθηκε και στους κινδύνους, που μπορεί να δημιουργήσουν οι νέοι κανόνες ρύθμισης και εποπτείας.
«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η αποτυχία μιας μικρής τράπεζας αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα απ ότι η αποτυχία μιας μεγάλης τράπεζας.
Επομένως, θα ήταν λογικό να εφαρμοστεί διαφορετικό ρυθμιστικό και εποπτικό καθεστώς σε μικρές μεμονωμένες τράπεζες.
Ωστόσο, όταν πολλές μικρές τράπεζες με το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο σχηματίζουν καθεστώτα αμοιβαίας ευθύνης μέσω θεσμικών συστημάτων προστασίας, ειδικών συμμετοχών ή ολοκληρωμένων δομών συνεργασίας, ενδέχεται να καταστούν συστημικά σημαντικές - τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο.
Σε περίπτωση αποτυχίας, όλες αυτές οι μικρές τράπεζες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εφαρμόζοντας στις μικρές τράπεζες την ίδια προσέγγιση που εφαρμόζεται και στις μεγάλες αυτό δεν θεωρείται αναλογικό, καθώς το κόστος για την εποπτεία τους θα ήταν υψηλότερο από τα οφέλη.

Η ευρωπαική πραγματικότητα 

Ρίχνοντας μια ματιά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα το εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ προβλέπει ήδη σε πολλές περιπτώσεις αυτή τη μορφή αναλογικότητας.
Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από τις μικρές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο αυστηρές από εκείνες για τις μεγάλες τράπεζες: οι μικρές τράπεζες πρέπει να αναφέρουν περίπου 600 σημεία δεδομένων στους εποπτικούς φορείς, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες πρέπει να αναφέρουν περισσότερα από 40.000.
Το ερώτημα είναι εάν χρειάζεται περισσότερη αναλογικότητα στη ρύθμιση των τραπεζών;
Πράγματι, η συζήτηση στην Ευρώπη επικεντρώνεται επί του παρόντος σε αλλαγές σε αρκετούς πρόσθετους τομείς οι οποίοι θα επιτρέψουν στις τράπεζες να εφαρμόσουν απλούστερους κανόνες και, συνεπώς, να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης για τις μικρότερες τράπεζες.
Οι τράπεζες με χαρτοφυλάκια συναλλαγών κάτω των 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια απλούστερη τυποποιημένη προσέγγιση για τον υπολογισμό του κινδύνου αγοράς.
Ομοίως, στον τομέα του πιστωτικού κινδύνου των αντισυμβαλλομένων, οι τράπεζες με μικρά χαρτοφυλάκια ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιούν μια απλούστερη τυποποιημένη προσέγγιση για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Ορισμένες από τις προτάσεις που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των δεδομένων που απαιτούνται ενώ εγκαταλείπονται σταδιακά οι προτάσεις που υπερασπίζονται την άποψη για ακόμη μικρότερο έλεγχο.
Υπάρχουν ωστόσο και προτάσεις για την εξαίρεση μικρών τραπεζών από ορισμένους κανόνες κάτι που αξίζει να συζητηθεί».
Καταλήγοντας η Sabine Lautenschläger υποστηρίζει πως το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουμε να επιτύχουμε μέσω της αναλογικής ρύθμισης και εποπτείας των μικρών τραπεζών;
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αυτές οι τράπεζες θα μπορούσαν να κατέχουν λιγότερα κεφάλαια και λιγότερη ρευστότητα;
Κατά τη γνώμη μου, η αναλογικότητα σημαίνει απλούστερους κανόνες για τις μικρότερες τράπεζες.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κανόνες θα πρέπει γενικά να είναι λιγότερο αυστηροί ή ότι οι τράπεζες μπορούν να κατέχουν λιγότερα κεφάλαια ή ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης