Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Η επίσκεψη Macron στην Αθήνα - Σε τι αποσκοπεί ο Τσίπρας - Η ατζέντα των επαφών

Stratfor: Η επίσκεψη Macron στην Αθήνα - Σε τι αποσκοπεί ο Τσίπρας - Η ατζέντα των επαφών
Τα θέματα που είναι στην ατζέντα της επίσκεψης του Emmanuel Macron στην Ελλάδα
Με στόχο να «κερδίσει» όσα περισσότερα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται σήμερα (7/9/2017) τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Στη ατζέντα περιλαμβάνονται τα σχέδια της Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ αλλά και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor, η επίσκεψη του Macron στην Αθήνα είναι υψηλού συμβολισμού για την ελληνική κυβέρνηση: Η Αθήνα θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει έπειτα από μια δεκαετή κρίση και τρία προγράμματα διάσωσης.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και ελπίζει να αποσπάσει τουλάχιστον την υπόσχεση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Παράλληλα, όμως, ο Τσίπρας θέλει να αυξήσει την εγχώρια στήριξη.
Έπειτα από χρόνια μη αντιλαϊκών περικοπών και αυξήσεις φόρων έχουν επηρεάσει τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Στην Ελλάδα δεν θα γίνουν εκλογές πριν τα τέλη του 2019, αλλά «ο Τσίπρας γνωρίζει ότι μόνο εάν καταφέρει να αφήσει πίσω του τη λιτότητα και επικεντρώσει την πολιτική του ατζέντα στην ανάπτυξη και την ευημερία, δεν θα επανεκλεγεί».
Όπως αναφέρεται, μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
«Αλλά η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας θα φτάσουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσει τις προετοιμασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η τυπική αξιολόγηση θα αρχίσει τον Οκτώβριο και οι δανειστές θα μπορούσαν να ζητήσουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.
Βραχυπρόθεσμα, δεν τίθεται θέμα ελληνικής χρεοκοπίας, ωστόσο άλλος ένας γύρος μη δημοφιλών οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούν να επαναφέρει την παρατεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των Ελλήνων και της κυβέρνησης.
Μια παρατεταμένη διαδικασία αξιολόγησης θα μπορούσε επίσης να επαναφέρει τους φόβους για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και να δυσκολέψει την Αθήνα να επιστρέψει πλήρως στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης