Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Teneo Intelligence: Τι σημαίνει η «έξοδος» του Hollande από τη Γαλλία - Πως αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Teneo Intelligence: Τι σημαίνει η «έξοδος» του Hollande από τη Γαλλία - Πως αλλάζει το πολιτικό σκηνικό
Αυξημένη η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
Η ανακοίνωση-έκπληξη του Francois Hollande ότι μπορεί να μην διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του ως πρόεδρος της Γαλλίας έχει αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
«Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Francois Hollande, την 1η Δεκεμβρίου ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή του το 2017 θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις πιθανότητες της Αριστεράς να παραμείνει στην εξουσία», αναφέρει σε note του ο Antonio Barroso της Teneo Intelligence.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, η απόσυρση του Hollande σημαίνει ότι το σοσιαλιστικό κόμμα έχει μια κενή θέση για να συμπληρώσει.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά υποψήφιοι που διεκδικούν αυτή τη θέση, ενώ προετοιμασίες φαίνεται πως κάνει κι ο πρωθυπουργός της χώρας Manuel Valls.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Valls και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Arnaud Montebourg είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για να εκπροσωπήσουν τους Σοσιαλιστές στις προεδρικές εκλογές.
«Η ψηφοφορία μπορεί να διχάσει το σοσιαλιστικό κόμμα, όταν φτάσει στις προκριματικές εκλογές» δήλωσε στο CNBC ο David Marsh, διευθύνων σύμβουλος της OMFIF.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία ποιος θα ηγηθεί του κόμματος του Hollande.
«Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι κεντροαριστερός υποψήφιος, ο κατακερματισμός του κόμματος σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Francois Fillon, εξακολουθεί να είναι φαβορί για να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους (σσ. 2017» πρόσθεσε ο Barroso.
Επισημαίνεται ότι ο Fillon θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, να μειώσει τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και να θέσει τέλος στην εβδομάδα εργασίας 35 ωρών.
Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας είναι επίσης ένας μεγάλος παίκτης σε αυτής τις εκλογές.
Το κόμμα με επικεφαλής τη Marine Le Pen έχει δει μια αύξηση της υποστήριξης του από τους Γάλλους, στον απόηχο της αντι-ευρωπαϊκής και κατά του ευρώ ρητορικής του.
Σύμφωνα με το CNBC, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Le Pen θα κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών και θα γράψει ιστορία οδηγώντας το κόμμα της στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για την προεδρία.
«Στους Γάλλους δεν αρέσει ο Θατσερισμός, τελεία και παύλα.
Έτσι, ο Fillon θα μείνει στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που πηγαίνει σε αυτές τις εκλογές με τα πόδια του βουτηγμένα στο τσιμέντο, επειδή οι Γάλλοι δεν θέλουν αυτό.
Θέλουν περισσότερο status, θέλουν η Γαλλία να τους φροντίζει» είπε ο Marsh.
Τελικά, όμως, η απόσυρση του Hollande από την κούρσα σημαίνει ότι η γαλλική πολιτική είναι σαφώς σε μια κρίσιμη καμπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης