Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Τα τρία σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές και οι συνέπειες στην οικονομία και τις αγορές

ABN Amro: Τα τρία σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές και οι συνέπειες στην οικονομία και τις αγορές
Ως βασικό σενάριο παρουσιάζεται η επικράτηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, και ένα διχασμένο Κογκρέσο
Τρία σενάρια για τις αμερικανικές, προεδρικές εκλογές, καθώς και τις συνέπειες τους στην οικονομία των ΗΠΑ και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναλύει η ολλανδική, επενδυτική τράπεζα ABN Amro, που χαρακτηρίζει τις επερχόμενες εκλογές - 8 Νοεμβρίου - «ασυνήθιστες».
Αναλυτικότερα, ως βασικό σενάριο παρουσιάζεται η επικράτηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, και ένα διχασμένο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα μια συνέχιση της πολιτικής που ασκείται. Σε αυτό το σενάριο το αποτέλεσμα θα είναι μέτριοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του δείκτη τιμών.
Βάσει αυτού του σεναρίου, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) θα συνεχιστεί με βραδύ ρυθμό, με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Δεκέμβριο του 2016 και ακόμα δύο αυξήσει εντός του 2017. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σχετικά χαμηλές και το αμερικανικό δολάριο θα παραμείνει εν πολλοίς αμετάβλητο έως τα τέλη του 2017.

Προβάδισμα στη Hillary Clinton δίνουν οι δημοσκοπήσεις 

election-polls

Το δεύτερο πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση της Clinton στις εκλογές και η επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Με βάση αυτό το σενάριο θα καταγράφουν οριακά υψηλότεροι ρυθμοί ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας και του πληθωρισμού.
Η ολλανδική τράπεζα σημειώνει ότι, σε αυτή την περίπτωση, το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα βελτιωθεί, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα επιταχυνθεί, ενώ κλάδοι, όπως ο αμυντικός και η υγεία, με υψηλή έκθεση στις κρατικές δαπάνες θα επωφεληθούν. Επιπλέον, το δολάριο εκτιμάται πως θα ενισχυθεί, όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων, λόγω περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων και αύξησης των κρατικών δαπανών.

Hillary Clinton (Δημοκρατικοί) εναντίον Donald Trump (Ρεπουμπλικάνοι)



Το τρίτο, λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump, ένα ενδεχόμενο μη αναμενόμενο από τους επενδυτές. Σε αυτή την περίπτωση, η ABN Amro αναμένει επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Ο κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα αυξηθεί, υπό αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει μια νίκη Trump. Επιπροσθέτως, θα αυξηθεί και η αβεβαιότητα γύρω από ζητήματα εμπορίου, μεταναστευτικής πολιτικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η Fed θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Ο φόβος για αύξηση του πληθωρισμού πολύ υψηλότερα, παρά την αδύναμη ανάπτυξη, θα οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Κερδισμένοι σε αυτό το σενάριο θα είναι το ιαπωνικό γιεν και ο χρυσός, ενώ το δολάριο θα αποδυναμωθεί.

Τα τρία σενάρια της ABN Amro σε έναν πίνακα

table-elections

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, το βασικότερο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η σαφήνεια των πολιτικών που θα ακολουθηθούν και η κατεύθυνση των μακροοικονομικών μεγεθών. Με αυτή τη βάση, η ABN Amro εκτιμά πως μια νίκη Trump θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αρνητικό ανατροφοδοτούμενο βρόχο, σε αντίθεση με μία νίκη Clinton, όπου οι επενδυτές θα υποθέσουν ένα status quo στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν ή ακόμα και κάποια βελτίωση στην οικονομία.

Β. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης