Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Στάση αναμονής από την ΕΚΤ την Πέμπτη (20/10) - Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

ABN Amro: Στάση αναμονής από την ΕΚΤ την Πέμπτη (20/10) - Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις
Πάντως, ο πρόεδρος Draghi θα έχει την ευκαιρία να απορρίψει τις φήμες περί tapering του προγράμματος στη συνέντευξη Τύπου του Οκτωβρίου
Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής, ενώ οι όποιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν οι αναλυτές της ολλανδικής ABN Amro, επισημαίνοντας πως την ερχόμενη Πέμπτη (20/10), οπότε και συνεδριάζει η ΕΚΤ, ο Mario Draghi θα επιχειρήσει να διαλύσει τους φόβους για πιθανή αποκλιμάκωση (tapering) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Άλλωστε, όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ABN Amro, η συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα λάβει χώρα με φόντο τις έντονες ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Αυτές οι ανησυχίες χαρακτηρίζονται «υπερβολικές» από τους αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας.
Μάλιστα, οι ίδιοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος QE, αλλά και ότι σύντομα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διευρύνει το «σύμπαν» των επιλέξιμων ομολόγων.
Με την οικονομική ανάπτυξη να είναι, τους μισθούς να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, τις δομικές τιμές εισαγωγών να υποχωρούν και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εκτοπίζονται, οι αναλυτές της ABN Amro δεν αναμένουν επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού το άμεσο διάστημα.
Μάλιστα, σημειώνουν πως οι βάσεις δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της ABN Amro αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και όχι αυτή την εβδομάδα.
Ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ έχουν δηλώσει πως οι επιτροπές που εξετάζουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα QE χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα επωφεληθεί τον Δεκέμβριο και από τις ανανεωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη.
Πάντως, ο πρόεδρος Draghi θα έχει την ευκαιρία να απορρίψει τις φήμες περί tapering του προγράμματος στη συνέντευξη Τύπου του Οκτωβρίου.
Ως προς το ζήτημα των επιλέξιμων ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει την αγορά ομολόγων με απόδοση μικρότερη του καταθετικού επιτοκίου (κάτι που έως σήμερα απαγορεύεται), καθώς την αγορά ομολόγων με ωριμότητα μικρότερη της 2ετίας.
Τέλος, η ABN Amro εκτιμά ως πιθανό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να χαλαρώσει τα κριτήρια για τη διεξαγωγή αγορών από τη δευτερογενή αγορά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης