Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE τέλη 2016 ή αρχές 2017 – Έξοδος στις αγορές με 3ετές ίσως Ιούνιο 2017

tags :
BNP Paribas: Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE τέλη 2016 ή αρχές 2017 – Έξοδος στις αγορές με 3ετές ίσως Ιούνιο 2017
Η ΕΚΤ όπως αποδεικνύεται και με το waiver που θα εγκρίνει τελικώς στις 22 Ιουνίου του 2016 έχει αποδείξει ότι δεν είναι ένας βιαστικός θεσμός…
Τα ελληνικά ομόλογα δεν τα ενταχθούν νωρίτερα από τα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάει σε δηλώσεις του στέλεχος της BNP Paribas από τον τομέα διεθνών αγορών στο bankingnews.
«Σε ένα ευνοϊκό σενάριο θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα αλλά όπως φαίνεται η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί.
Ποτέ δεν βιάζεται.
Η ΕΚΤ θα αναμένει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει προσδιοριστεί προς τα τέλη του 2016.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Thomsen έχει αναφέρει ότι η έκθεση βιωσιμότητας θα κρίνει αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα με κεφάλαια και αν όντως είναι βιώσιμες οι λύσεις που προτάθηκαν στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει συμβιβαστεί με την θέση της Γερμανίας ότι το ελληνικό χρέος θα αντιμετωπιστεί μετά τις Γερμανικές εκλογές δεν είναι σαφές αν για λόγους εντυπώσεων επιχειρήσει μέσω της έκθεσης βιωσιμότητας να επαναφέρει το ζήτημα του ελληνικού χρέους….με στόχο επίσπευση διαδικασιών.
Η ΕΚΤ κατέχει περίπου 18,1 δισεκ. ελληνικά ομόλογα και το ΔΝΤ έχει δανείσει με 21,3 δισεκ. την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ όπως αποδεικνύεται και με το waiver που θα εγκρίνει τελικώς στις 22 Ιουνίου του 2016 έχει αποδείξει ότι δεν είναι ένας βιαστικός θεσμός…
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το γνωστό και ως QE θα καθυστερήσει προς τα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017.
Ως προς τον γενικότερο σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δανείων που παίρνει με επιτόκια περίπου στο 0,90% κάτω από 1% το τρίτο δάνειο και των δυνητικών αποδόσεων που θα μπορούσε να πετύχει στις αγορές που σε 3ετές ομόλογο θα είναι περίπου στο 3,5% σε βάθος ενός έτους. 
Για την Ελλάδα ευκαιρία είναι η λήξη του πρώην 3ετούς – σήμερα ετήσιου – ομολόγου λήξης 2017.
Λήγουν 2,089 δισεκ. ευρώ του πρώην 3ετούς λήξης 17 Ιουλίου του 2017.
Το κουπόνι του 3ετούς έκδοσης 2014 ήταν 3,375% με το τρέχον επιτόκιο στο 7,8% και το επιτόκιο έκδοσης 3,5%.
Δεν θα αποκλείαμε να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα σενάριο νέας 3ετούς έκδοσης και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά ομόλογα αλλά είναι πρόωρο να ειπωθεί και το κυριότερο μην λησμονούμε την στάση της ΕΚΤ που δεν είναι θιασώτης ειδικά οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικό και ειδικά ελληνικό χρέος.
Η ΕΚΤ δεν έχει επιτρέψει αύξηση των εντόκων γραμματίων ακόμη και το όριο των 14,9 δισεκ. παραμένει.
Στο μέλλον ίσως αυξηθεί αλλά είναι μακρινός στόχος»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης