Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας στο β ΄ 6μηνο του 2016 παρά την δόση, αποτυχία ανάκαμψης τραπεζών

RBS:  Επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας στο β ΄ 6μηνο του 2016 παρά την δόση, αποτυχία ανάκαμψης τραπεζών
Με χρηματιστηριακούς όρους οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που σε αυτή την φάση αντικατοπτρίζουν δίκαιες – εύλογες αξίες
Μετά την τουλάχιστον καταστροφική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει την φοροκαταιγίδα επειδή δεν θέλει να αγγίξει τους δημοσίους υπαλλήλους και τις συνολικές δαπάνες του δημοσίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζύγισε όλες τις παραμέτρους.
Από την μια γνωρίζει ότι τα νέα μέτρα είναι υφεσιακά και θα αποτύχουν στην εφαρμογή ενώ από την άλλη ποντάρει ότι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και μέσω διαφόρων ανταλλαγμάτων όπως το waiver ή από αρχές του 2017 της ποσοτικής χαλάρωσης θα βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και θα μπορέσει να το επικοινωνήσει…στην αγορά και τους επιχειρηματίες ότι…τα χειρότερα είναι πίσω.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας στροφή 180 μοιρών για το ΔΝΤ…δεν φωνασκεί για την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα θα εγκαταλειφθεί οριστικά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μετά την έκθεση βιωσιμότητας τι θα πράξει με το ελληνικό πρόγραμμα.
Βασικό σενάριο είναι ο ESM να αγοράσει τα 14 από τα 21,3 δισεκ του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και εν συνεχεία το Ταμείο να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια στο τρίτο μνημόνιο.
Αν αυτό δεν συμβεί η λύση για το χρέος θα εγκαταλειφθεί.
Όμως όλα αυτά θα αξιολογηθούν…τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση ποντάρει έστω και στην οριακή βελτίωση της οικονομίας στο β΄ 6μηνο του 2016 στηριζόμενη στα δανειακά 3,5 δισεκ. που θα πάρει από την δόση για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Όλα αυτά θεωρητικά συνηγορούν ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο θα υπάρξει βελτίωση…
Όμως το βασικό σενάριο προβλέπει επιδείνωση και το σχόλιο στελέχους της Royal Bank of Scotland στο bankingnews είναι ενδεικτικό.
«Το 2016 θα είναι μια κακή χρονιά και με όρους οικονομικούς, πολιτικούς και αγοράς για την Ελλάδα.
Με οικονομικούς όρους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το β΄ 6μηνο θα είναι χειρότερο από τις προβλέψεις που έχουν παρουσιαστεί.
Τα 3,5 δισεκ. της δόσης για τα ληξιπρόθεσμα του ιδιωτικού τομέα ίσως εξαϋλωθούν υπό το βάρος της ακραίας υπερφορλόγησης.
Η υπερφορολόγηση θα λειτουργήσει ως σπιράλ θανάτου για την οικονομία, θα πλήξει τα δημόσια έσοδα, θα πλήξει τις καταθέσεις άρα και την ρευστότητα των τραπεζών και θα πλήξει και την ποιότητα των δανείων, η βελτίωση στα προβληματικά δάνεια που έχει καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του 2016 θα ανακοπεί ως τάση και ίσως επιδεινωθεί.
Με πολιτικούς όρους υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι στην δεύτερη αξιολόγηση η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος θα περάσει μια ακόμη δοκιμασία και ιδεολογική κρίση.
Συν τοις άλλοις αν τα κόκκινα δάνεια μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο και τότε ανοίξει και το θέμα των απολύσεων η κυβέρνηση θα κλονιστεί και ίσως επαναληφθεί το σενάριο των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων.
Δεν θα είναι εύκολο Φθινόπωρο για την Ελλάδα.
Με όρους αγοράς εκτιμούμε ότι η βελτίωση που πολλοί προσδοκούν από τις τράπεζες θα είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.
Η ανάκαμψη των τραπεζών θα αποτύχει και στο σκέλος της ρευστότητας και στο σκέλος της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Μόνο με μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων θα δουν οι τράπεζες βελτίωση, θα πάρουν το ρίσκο των πωλήσεων είναι μεγάλο ερωτηματικό.
Με χρηματιστηριακούς όρους οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που σε αυτή την φάση αντικατοπτρίζουν δίκαιες – εύλογες αξίες»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης