Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Οι τρεις κίνδυνοι ενός Brexit – Οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Bruegel: Οι τρεις κίνδυνοι ενός Brexit – Οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Θα ήταν οικονομικά και πολιτικά επιζήμιο για τις εναπομείνασες χώρες της Ε.Ε. αν η Βρετανία αποχωρούσε από το ευρωπαϊκό μπλοκ
Καθώς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, σχετικά με τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., πλησιάζει, το αποτέλεσμα φαίνεται πιο αβέβαιο από ποτέ, σημειώνεται σε άρθρο του ινστιτούτου Bruegel.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρό προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενώ άλλες το ακριβώς αντίθετο.
Η πρότερη εμπειρία υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απρόβλεπτο, όμως η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. είναι σχετικά υψηλή ώστε να δικαιολογεί μια ανάλυση για τις επιπτώσεις της.
Πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργούσε στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και για την εγχώρια πολιτική μια ψήφος υπέρ του Brexit, σημειώνει το ινστιτούτο Bruegel, τρία είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τις οικονομικές συνέπειες από μια αποχώρηση της Βρετανίας.
Πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αν επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα, ενδεχομένως να μεταφέρουν κάποιες από τις δραστηριότητές τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ορισμένες αμερικανικές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο έχουν αναφέρει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι το στάτους του Λονδίνου να παρέχει τραπεζικές δραστηριότητες στην Ε.Ε. είναι απαραίτητο μέρος του επιχειρηματικού τους μοντέλου.
Αναμφίβολα, σημειώνει το Bruegel, η απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε. μπορεί να έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ενός Brexit.
Όπως σημειώνεται, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα των νέων συμφωνιών που θα πρέπει να διαπραγματευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεδομένου, όμως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σημαντικά μικρότερη οικονομική δύναμη έναντι της Ε.Ε., είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι όροι θα είναι υπέρ της Βρετανίας.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από ένα Brexit, τονίζει το Bruegel, έχουν υποτιμηθεί
Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα, που έλαβε σάρκα και οστά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να διαμορφώσει μια ειρηνική Ευρώπη, βασισμένη σε νόμους και θεσμούς.
Τέλος, επισημαίνεται, θα ήταν οικονομικά και πολιτικά επιζήμιο για τις εναπομείνασες χώρες της Ε.Ε. αν η Βρετανία αποχωρούσε από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το λαϊκίστικο αίσθημα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Τα αιτήματα για διαπραγμάτευση μιας ειδικής σχέσης με την Ε.Ε., με λιγότερες υποχρεώσεις και τα ίδια οφέλη θα μπορούσαν να αυξηθούν.
Η Ε.Ε., η Γερμανία και η Γαλλία ειδικά, θα πρέπει να ετοιμάσουν μια απάντηση σε τέτοιου είδους τάσεις.
Επομένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εστιάσουν στην βελτίωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης της Ε.Ε. και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Συνολικά, μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα ήταν ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό γεγονός τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά και γι' αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, καταλήγει το ινστιτούτο Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης