Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IHS Global Insight: Οι επιθέσεις θα πλήξουν την οικονομία και την ανάπτυξη του Βελγίου

IHS Global Insight: Οι επιθέσεις θα πλήξουν την οικονομία και την ανάπτυξη του Βελγίου
Οι συνέπειες μπορεί να πάρουν χρόνο μέχρι να βγουν στην επιφάνεια, εμφανιζόμενες κατά το Β' τρίμηνο - Αρνητική προοπτική για την ανάπτυξη το 2016, με τη σχετική πρόβλεψη να μειώνεται στο 1,45% από 1,6% προηγουμένως
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη 22 Μαρτίου είναι πιθανό να πλήξουν την ανάπτυξη του Βελγίου, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας αναλύσεων IHS Global Insight.
Σε έρευνά της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη η οικονομολόγος της IHS Global Insight, Francesca Peck, είπε ότι η Βελγική οικονομία θα υποφέρει από τις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες, όπως και ο τουρισμό της χώρας, ενώ στην περίπτωση που υπήρχε αυξημένη αστυνομική κινητοποίηση θα υπήρχε η αντίληψη ότι «όλο το Βέλγιο βρίσκεται υπό επίθεση».
Όπως σημειώνει η έκθεση, η πρωτεύουσα της χώρας, Βρυξέλλες, αναμένεται να γνωρίσει τη μεγαλύτερη πτώση στη δραστηριότητα.
«Μπορεί να δούμε προβλήματα για τις αεροπορικές, τους σιδηροδρόμους και τις άλλες υπηρεσίες μεταφοράς, το οποίο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, καθώς ο τουρισμός συνεισέφερε πάνω από 5% στο Βελγικό ΑΕΠ το 2015», γράφει η Peck.
Πολλές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας προβλήματα σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ ενόψει του Πάσχα.
Αλλά οι συνέπειες μπορεί να πάρουν χρόνο μέχρι να βγουν στην επιφάνεια, εμφανιζόμενες κατά το Β' τρίμηνο, με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να μειώνονται από το 0,4% στο 0,3%, έχοντας τελικά συνέπεια για την ανάπτυξη όλου του 2016.
«Η χρονική στιγμή των γεγονότων στο τέλος του Α' τριμήνου υποδεικνύει μία αρνητική προοπτική για τη συνολική ανάπτυξη το 2016, με τη σχετική πρόβλεψη να μειώνεται στο 1,45% από 1,6% προηγουμένως».
Η βελγική οικονομία αναπτύχθηκε το 2014 και το 2015 με 1,3%.
Πάντως, στην έκθεση σημειώνεται «όσο άσχημα και να είναι τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, η οικονομική δραστηριότητα είναι συνήθως αρκετά ανθεκτική στις τρομοκρατικές επιθέσεις», γράφει η Peck, σημειώνοντας ότι μετά τις επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο, του 2004 στη Μαδρίτη και τις πρόσφατες επιθέσεις το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σχετικά ισχυρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης