Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Η Merkel είχε δίκιο ότι το προσφυγικό θα είναι πιο σοβαρό από την ελληνική κρίση

Brown Brothers Harriman: Η Merkel είχε δίκιο ότι το προσφυγικό θα είναι πιο σοβαρό από την ελληνική κρίση
Υπό αμφισβήτηση η ηγεσία της Merkel στην Ευρώπη - Ενώ είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τις αλλαγές στο κοινό αίσθημα, φαίνεται ότι όσον αφορά την προσφυγική κρίση είναι μάλλον... κουφή
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό δικαιώνουν απόλυτα τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας επενδυτικών και τραπεζικών υπηρεσιών, Brown Brothers Harriman.
Χαρακτηριστικά, όπως τονίζουν σε ανάλυσή τους, η Merkel αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο όταν, εν μέσω της αποκλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης μετά το καλοκαίρι του 2015, έλεγε ότι η προσφυγική κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρή.
Και όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BBH, πράγματι είναι.
Ειδικότερα, στο κείμενό της η Brown Brothers Harriman σημειώνει τα εξής:
Το προσφυγικό έχει οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεσίας της Merkel στην Ευρώπη.
Ενώ το σήμα κατατεθέν της ήταν ότι είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τις αλλαγές στο κοινό αίσθημα, φαίνεται ότι όσον αφορά την προσφυγική κρίση είναι μάλλον... κουφή.
Οι κινήσεις της αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι δε συμβαδίζει με πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι πέτυχε μία συμφωνία με την Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση των υπολοίπων μελών της Ε.Ε.
Η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αποτελεί κλειδί για τη στρατηγική της Ευρώπης.
Η Ευρώπη χρειάζεται να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα εάν θέλει να διατηρήσει την ελεύθερη διακίνηση εντός των συνόρων της.
Πολλοί κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την ελεύθερη διακίνηση ως θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Χωρίς αυτήν, κάποιοι φοβούνται ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση.
Η Τουρκία έχει τη δική της ατζέντα.
Χρειάζεται χρήματα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προσφυγικού.
Προηγουμένως είχε ζητήσει 3 δισ. ευρώ και αυτή την εβδομάδα ζήτησε άλλα 3 δισ.
Όμως, αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία είναι να γίνει μέλος της Ε.Ε., παρά το ότι έχει παραγκωνιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία απαίτησε επίσης οι πολίτες της να εισέρχονται στην Ε.Ε. χωρίς βίζα, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική αντίφαση.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, τα τουρκικά διαβατήρια θεωρούνται εξαιρετικά εύκολο να πλαστογραφηθούν.
Η Τουρκία θέλει επίσης να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την είσοδό της στην Ε.Ε.
Αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και η Τουρκία έχει ζητήσει να αρχίσουν συζητήσεις σε 5 κεφάλαια.
Η Τουρκία είναι μία μεγάλη, σχετικά φτωχή χώρα, και πολλοί, ενώ είναι ξεκάθαροι γα αυτό, μπορεί να ανησυχούν για το μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό της.
Τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν γίνει πιο εμφανή και η Τουρκία είναι πασίγνωστη για τη συμπεριφορά της απέναντι στους δημοσιογράφους.
Η αρχική συμφωνία έκλεισε τη Δυτική Βαλκανική Οδό και η Τουρκία συμφώνησε να δεχτεί πίσω όλους τους μη Σύρους πρόσφυγες.
Όμως, η Merkel είχε ένα μεγαλύτερο όραμα: να επιστρέφονται όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία κατάλαβε ποιο ήταν το ζητούμενο και αύξησε την τιμή της.
Από ότι φαίνεται ο τελικός συμβιβασμός είναι να επιστρέφονται όλοι οι πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ θα «πιστώνεται» στη χώρα κάθε Σύρος πρόσφυγα που επιστρέφει από την Ελλάδα και θα μπορεί να στέλνει έναν άλλο στην Ε.Ε.
Φαίνεται ότι ο σεβασμός για τους κανόνες που οι Γερμανοί ηγέτες συχνά επικαλούνται μπορεί να εγκαταλείπεται προς χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας.
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το ανθρώπινο δικαίωμα να αιτηθεί κάποιος άσυλο.
Το γερμανικό σχέδιο φαίνεται ότι αντίκειται σε αυτό το δικαίωμα.
Μερικοί φοβούνται ότι η Merkel έφτασε σε μία συμφωνία με την Τουρκία χωρίς τη συναίνεση των άλλων, παρουσιάζοντάς την ως τετελεσμένο γεγονός.
Εκτός αυτού, την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε μία απόφαση κατά της προσπάθειας της Γερμανίας να μοιράσει τα κόστη της κοινωνικής πρόνοιας, με το να τοποθετήσει τους πρόσφυγες σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι μόνο υπό συγκεκριμένους όρους μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των προσφύγων, προκειμένου να διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους.
Οι αναφορές λένε ότι οι πρόσφυγες οδηγούνται προς την ύπαιθρο προς τα ανατολικά της χώρας, όπου υπάρχουν περισσότερες εγκαταστάσεις για τη διαμονή τους και υπάρχει μεγάλη μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω γήρανσης.
Οι εγχώριες σκοπιμότητες μπορεί να έχουν επίσης οδηγήσει τη Merkel σε μία ευρύτερη λύση.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τρεις περιφέρειες της Γερμανίας με συνολικό πληθυσμό 12 εκατομμυρίων θα εκλέξουν νέες τοπικές κυβερνήσεις.
Το γερμανικό πολιτικό φάσμα φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά.
Οι οικονομικές προκλήσεις στη ευρωζώνη και η προσφυγική κρίση φαίνεται ότι έδωσαν αυτή την ώθηση.
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD έχει μεταμορφωθεί σε ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα και μπορεί να είναι ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών.
Φαίνεται ότι το AfD έχει διασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να του επιτρέψουν να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις τοπικές κυβερνήσεις.
Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης