Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEBR: Παρά το αρνητικό κλίμα στις αρχές του χρόνου, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το 2016

tags :
CEBR: Παρά το αρνητικό κλίμα στις αρχές του χρόνου, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το 2016
Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της παγκόσμιας αγοράς προβλέπει η CEBR
Ήταν μια πολύ κακή έναρξη χρονιάς για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως επισημαίνει το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών -CEBR.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν κατά περίπου 30% φέτος και οι αμερικανικές χρηματαγορές κατά περίπου 20%.
Οι ιαπωνικές τράπεζες υποχώρησαν περισσότερο από 35%.
Παρόλα αυτά, το CEBR θεωρεί ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της παγκόσμιας αγοράς.
Οι μετοχές είχαν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια εις βάρος του φθηνού δανεισμού και μια διόρθωση ήταν αναγκαία.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του CEBR η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% φέτος.
Αν και δεν είναι απίστευτα εντυπωσιακό, (συμπίπτει με τις εκτιμήσεις του Κέντρου για το 2015), η πρόβλεψη αυτή δεν πλησιάζει καν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τώρα στις αγορές.
Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης θα συμβάλει και η νομισματική πολιτική.
Το CEΒR αναμένει από τις πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες (FED, Τράπεζα της Αγγλίας, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) να ακολουθήσουν πολιτική χαλάρωσης και αυτή να πάρει την μορφή του QE παρά των αρνητικών επιτοκίων.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς ανάμεσα στην πραγματική και στην συμβολική επίδραση τέτοιων μέτρων: η πρώτη έχει δείξει κάποια θετικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, με τη μορφή υψηλότερων τιμών των περιουσιακών στοιχείων που αυξάνουν τον πλούτο των νοικοκυριών και στη συνέχεια την κατανάλωση.
Η συμβολική, εντούτοις, θα μπορούσε να είναι αρνητική αν οι αγορές ερμηνεύσουν τέτοιες κινήσεις ως σημάδι πανικού από τους ασκούντες νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα τελικά να ενισχυθεί η μιζέρια στις αγορές.
Εξετάζοντας την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, το αδύνατο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας φέτος θα είναι οι αναδυόμενες αγορές.
Ενώ οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονταν σημαντικά γρηγορότερα σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές αμέσως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτή η διαφορά τώρα γίνεται μικρότερη.

Τα βασικά σημεία των προβλέψεων του CERB:

-Τα Brics καταρρέουν.
Η Κίνα μπορεί να ακολουθήσει τη Ρωσία και τη Βραζιλία σε ύφεση, αφήνοντας μόνο την Ινδία να στέκεται και τις παγκόσμιες χρηματαγορές να υποχωρούν - παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη σημαντικοί θεμελιώδεις λόγοι να είναι κανείς θετικός για την παγκόσμια οικονομία.
-Οι νέες προβλέψεις του CEBR «βλέπουν» παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καταγράφοντας ένα αξιοσέβαστο 2,6% ρυθμό ανάπτυξης το 2016, το ίδιο όπως το 2015.
Αυτό βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς κοιτάζοντας τις χρηματαγορές από τις αρχές του χρόνου.
-Το CEBR θεωρεί ότι υπάρχουν τρία κύρια πράγματα που οι αγορές διαβάζουν λάθος: η Κίνα, το πετρέλαιο και η αμερικανική οικονομία.
-Η άποψη του CEBR για την Κίνα είναι ότι δεν καταρρέει ακόμη - σίγουρα η οικονομία της παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η εξισορρόπηση.
Η κινεζική κυβέρνηση κατέστησε σαφές τόσο τις προθέσεις πολύ εκ των προτέρων.
Η επόμενη κυκλική ύφεση, ωστόσο θα μπορούσε να δει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση οικονομία του κόσμου σε ύφεση.
-Όμως, αν και η Κίνα θα μπορούσε να γλιστρήσει σε ύφεση κάποια στιγμή αυτό θα είναι σε μεγάλο βαθμό για λόγους που σχετίζονται με την κυκλική κίνηση ή την αναδιάρθρωση όχι με το τέλος της κινεζικής περιπέτειας στο εμπόριο.
-Όσον αφορά το πετρέλαιο, ενώ οι χαμηλές τιμές σήμερα τις αγορές αντανακλούν κάποια εξασθένηση του στο παγκόσμιο εμπόριο, η σημασία αυτού του παράγοντα στη διαμόρφωση των τιμών έχει υπερτονιστεί.
-Οι χαμηλές τιμές αντικατοπτρίζουν την μεγάλη τροφοδοσία σε πετρέλαιο, παρά το ότι ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα εν γένει.
-Όμως, η πτώση της ζήτησης αντανακλά επίσης μια μακροπρόθεσμη επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας μακριά από έντονα βιομηχανικές δραστηριότητες και προς την οικονομία της γνώσης ή «Flat-White Economy», όπως την ονομάζει το CEBR.
Αυτό είναι κυρίως κάτι που αφορά τις προηγμένες αγορές, αλλά όλο και περισσότερο και τις αναδυόμενες, κυρίως την Κίνα.
-Με βάση αυτά, η εμπορική δραστηριότητα το 2016 μέχρι σήμερα δεν τα πάει και τόσο άσχημα όσο τα στοιχεία της τιμής του πετρελαίου δείχνουν στο πλαίσιο μιας συμβατικής προσέγγισης.
-Τέλος, η άποψή μας για τις ΗΠΑ είναι ότι τα αδύναμα στοιχεία που είδαμε στο Q1 μέχρι στιγμής είναι ένα μικρό πρόβλημα: η συρρίκνωση της βιομηχανίας αντιπροσωπεύει ένα υπερτιμημένο δολάριο και το τέλος της «έκρηξης» της σχιστολιθικής εξόρυξης.
-Ο πιο σημαντικός τομέας των υπηρεσιών είναι υγιής και κυρίως, οι μισθοί αυξάνονται σημαντικά. Κατά τη διάρκεια του έτους ως σύνολο περιμένουμε να δούμε αύξηση του 1,8% - πρόκειται για επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης