Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κινδυνεύουν να διασυρθούν Μητσοτάκης και Βορίδης - Καθυστερεί το Εκλογοδικείο για Σπαρτιάτες παρά τον κόλαφο από Άρειο Πάγο

Κινδυνεύουν να διασυρθούν Μητσοτάκης και Βορίδης - Καθυστερεί το Εκλογοδικείο για Σπαρτιάτες παρά τον κόλαφο από Άρειο Πάγο
Οι κυβερνητικοί και πολιτικοί παράγοντες, ανώτατοι δικαστικοί και θεσμικά όργανα της χώρας, έχουν υποστεί μια συντριπτική ήττα και έναν εξευτελισμό άνευ προηγουμένου
Παρότι η δίωξη όλων των βουλευτών που εκλέχτηκαν με τους Σπαρτιάτες, για το αστείο αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, προχώρησε με ταχύτητα πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα, και παρά την απόφαση κόλαφος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, που απαγόρευσε τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα υποκατάστατο της Χρυσής Αυγής, η απόφαση του Εκλογοδικείου, που είναι και η πλέον κρίσιμη όσον αφορά την τύχη του πολιτικού μορφώματος, καθυστερεί χαρακτηριστικά, με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δικαστές που συνθέτουν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχουν το τελευταίο διάστημα βρεθεί σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να μοιράσουν τις 250.000 ψήφους που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εκλόγές του Ιουνίου στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δίχως την ίδια στιγμή να υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Στην περίπτωση τώρα που όλοι οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με τους Σπαρτιάτες, ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτών, παραμείνουν τελικά στο κοινοβούλιο με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, οι συνέπειες που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλές, αφού κυβερνητικοί και πολιτικοί παράγοντες, ανώτατοι δικαστικοί και θεσμικά όργανα της χώρας, θα έχουν υποστεί μια συντριπτική ήττα και έναν εξευτελισμό άνευ προηγουμένου.

Διασυρμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αντισυνταγματικές οι τροπολογίες που με σθένος υπερασπίστηκε ενάντια στην αντιπολίτευση

Aν λοιπόν το παραπάνω σενάριο ευοδωθεί, πράγμα που το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, και οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με τους Σπαρτιάτες παραμείνουν τελικά στις θέσεις τους, ο πρώτος που θα υποστεί μια συντριπτική ήττα θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όλοι τον θυμόμαστε τον περασμένο χρόνο να δίνει πολυάριθμες μάχες με την αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενος τα τρία αντισυνταγματικά νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός του Μαυρουδής Βορίδης, με σκοπό να απαγορεύσει στον πρωτόδικα καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη όχι απλά να πολιτευτεί ως πρόεδρος κόμματος, ή και απλός υποψήφιος, αλλά και να στηρίξει ενεργά το οποιοδήποτε κόμμα.
Η συνέχεια γνωστή.
Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου οι Σπαρτιάτες, ένα εντελώς άγνωστο μέχρι τη στιγμή εκείνη μόρφωμα, μπήκαν στη Βουλή με ποσοστό 4.7% χάρη στη στήριξη Κασιδιάρη και μόνο, με την πλειοψηφία των Βουλευτών να προέρχονται από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες.
Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου και εξετάζεται τη στιγμή αυτή, στο ενδιάμεσο όμως συνέβησαν ορισμένες πολύ σημαντικές εξελίξεις.
Αρχικά ο Βασίλης Στίγκας, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, ομολόγησε από βήματος Βουλής αλλά και στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, ότι δε διοικεί ο ίδιος το κόμμα του, αφού όλοι οι βουλευτές του επιλέχθηκαν και καθοδηγούνται από εξωκοινοβουλευτικό κέντρο, φωτογραφίζοντας, δίχως να τον κατονομάσει, τον Ηλία Κασιδιάρη.
Πριν λίγες εβδομάδες, οι δικαστές που απαρτίζουν το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, βασιζόμενοι στα όσα συνέβησαν την προεκλογική περίοδο, κυρίως όμως στις δηλώσεις του προέδρου Στίγκα, έκριναν ομόφωνα ότι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, με το Βασίλη Στίγκα να παίζει το ρόλο του αχυρανθρώπου, λόγος για τον οποίο απαγόρευσαν στο μόρφωμα των Σπαρτιατών να συμμετέχει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
Αν μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας κρίνει ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, αυτό θα σημαίνει ότι τα τρία νομοσχέδια Βορίδη, τα οποία υπερασπίστηκε με σθένος ο πρωθυπουθργός, είναι αντισυνταγματικά και καμία νομική ισχύ δεν έχουν.
Επιπλέον, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα έχει πλέον με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου κατοχυρώσει το δικαίωμα όχι απλά να εκλέγεται με κάποιο κόμμα, όχι απλά να δίνει τη στήριξή του και να μετέχει ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά ακόμα και να ηγείται κοινοβουλευτικού κόμματος.
Πέραν όμως από τα παραπάνω, στην περίπτωση που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτής, θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρόσφατη απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, τα υπομνήματα που κατέθεσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να βοηθήσουν την κρίση του Α1 τμήματος, θα πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Υπήρξαμε οι πρώτοι που αναφέραμε ότι το υπόμνημα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, το οποίο υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ήταν ένα κείμενο που στερούταν σοβαρότητας, ένα γραμμένο στο πόδι υπόμνημα, γεμάτο με ψευδείς πληροφορίες από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του.
Αφιερώσαμε μάλιστα ειδικό άρθρο στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ανέγνωσε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου (δείτε εδώ).
Αν τώρα το Εκλογοδικείο έρθει να ακυρώσει την απόφαση του Α1 τμήματος, αποφασίζοντας ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών θα πρέπει να διατηρήσουν τις έδρες τους, οι ανώτατοι δικαστές της χώρας θα έχουν επιβεβαιώσει τα όσα αποκαλύψαμε μέσα από το παραπάνω άρθρο, το ότι δηλαδή το υπόμνημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στερούταν κάθε σοβαρότητας, όντας γεμάτο με ανακρίβειες και πληροφορίες ψευδείς, που σκοπό είχαν να παραπλανήσουν και να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβεβαιωθούν πανηγυρικά και τα σενάρια διαπλοκής κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτατων δικαστικών.

Διασυρμός για τον Μαυρουδή Βορίδη - Απόλυτη δικαίωση για Τζανερίκο

Αν υπάρχει κάποιος του οποίου το κύρος θα πληγεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από εκείνο του πρωθυπουργού της χώρας, στην περίπτωση που το ΑΕΔ κρίνει ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών δε θα πρέπει να εκπέσουν του βουλευτικού τους αξιώματος, αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα των τριών αντισυνταγματικών νομοσχεδίων, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη.
Αφού με ένα πρώτο νομοσχέδιο αφαίρεσε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τον Ηλία Κασιδιάρη, καταπατώντας το τεκμήριο της αθωότητάς του, αφού προς το παρόν δεν είναι παρά μόνο σε πρώτο βαθμό καταδικασμένος, τόλμησε στη συνέχεια το αδιανόητο.
Με ένα δεύτερο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής, αφαίρεσαι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από δεκάδες Έλληνες πολίτες, χαρακτηρίζοντας τους οιονεί αχυρανθρώπους του Κασιδιάρη. Οι αντιδράσεις υπήρξαν θυελλώδεις, δε σταμάτησε όμως εκεί.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας του Εθνικού Κόμματος Έλληνες από τον Αρειοπαγίτη Κανελλόπουλο, και την άρνηση των Αρειοπαγιτών να τον χαρακτηρίσουν αχυράνθρωπο, με ένα τρίτο νομοσχέδιο επενέβη σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας της ίδιας της δικαιοσύνης, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου.
Καταστρατήγισε με τον τρόπο αυτό τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Παρά τα αλλεπάλληλα αντισυνταγματικά νομοσχέδια, πολλά στελέχη του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, στενοί συνεργάτες του Ηλία Κασιδιάρη, βρέθηκαν τελικά στο κοινοβούλιο, ακόμα και κάτω από το μανδύα των Σπαρτιατών.
Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι όπως εισήλθαν στο κοινοβούλιο έτσι θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτό για το υπόλοιπο της τετραετίας, το πλήγμα που θα δεχτεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θα είναι συντριπτικό όσον αφορά την αξιοπιστία και το νομικό του υπόβαθρο.
Τα τρία νομοσχέδια που έφερε τον περασμένο χρόνο στο κοινοβούλιο θα πρέπει μετά από τέτοια αποφάση να θεωρηθούν αντισυνταγματικά και άνευ νομικής ισχύος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνταγματολόγοι που κατηγόρησαν το Μάκη Βορίδη και την κυβέρνηση για επικίνδυνες νομικές ακροβασίες θα δικαιωθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, και η νομική ανεπάρκεια του πρώην υπουργού Εσωτερικών θα αποκαλυφθεί στο πανελλήνιο.
Περισσότερο απ' όλους όμως μέσα από μια τέτοια απόφαση θα δικαιωθεί ο Χρήστος Τζανερίκος, ο γενναίος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, που αρνούμενος να ακολουθήσει τις αντισυνταγματικές νομολογίες Μητσοτάκη – Βορίδη, κατήγγειλε απόπειρα χρηματισμού του από επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους, προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, και ψήφιση φωτογραφικών νόμων που είχαν σκοπό τη στοχοποίησή του.
Τελικά αποχώρησε αηδιασμένος από το θεσμό της δικαιοσύνης που τόσα χρόνια υπηρέτησε, η στιγμή όμως της πανηγυρικής του δικαίωσης πιθανώς να μην είναι μακριά.

Διασυρμός για την Εισαγγελέα και το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η ανώτατη Εισαγγελέας της χώρας, μετά από έρευνα που έκανε έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών, λόγος για τον οποίο προχώρησε σε δίωξη όλων των βουλευτών που εκλέχτηκαν με το συγκεκριμένο κόμμα, με την αστεία κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων.
Παράλληλα, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, υποβοηθούμενο και από τα υπομνήματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έκρινε με ομόφωνη απόφαση ότι οι Σπαρτιάτες υποκαθιστούν στην πραγματικότητα τη Χρυσή Αυγή, λόγος για τον οποίο απαγόρευσε στο μόρφωμα του Βασίλη Στίγκα την κάθοδο στις Ευρωεκλογές.
Σε περίπτωση τώρα που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι όλοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών, ή ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών, δε θα πρέπει τελικά να χάσουν τις βουλευτικές τους έδρες, όλο το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα καταρρεύσει μέσα σε μια στιγμή, και η έρευνα που έκανε θα αποδειχτεί σαθρή, πρόχειρη, βεβιασμένη και πιθανώς υποκινούμενη από κέντρα που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Οι δικαστές που απαρτίζουν το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου με τη σειρά τους θα δεχτούν ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, αφού αν το ΑΕΔ αποφασίσει ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών θα πρέπει να συνεχίσουν την κοινοβουλευτική θητεία τους, την ίδια στιγμή θα ακυρώσει την πρόσφατη απόφαση του συγκεκριμένου τμήματος, που με ομοφωνία έκρινε ότι οι Σπαρτιάτες δε θα πρέπει να μετέχουν στις ευρωεκλογές.
Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατό να απαγορεύεται η κάθοδος στις Ευρωεκλογές σε ένα κόμμα το οποίο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο και να μετέχει στις εργασίες του.
Έτσι, μετά την υπόθεση των Τεμπών, το ψήφισμα κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου περί ελλείματος κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αντίστοιχη έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παρακολουθήσεις, κυβέρνηση και Άρειος Πάγος θα δεχτούν ένα ακόμα πολύ ισχυρό πλήγμα, προερχόμενο τη φορά αυτή από τους ανώτατους δικαστές της χώρας.
Η αποπομπή δύο μόνο βουλευτών και η δήλωση αναρμοδιότητας από την πλευρά του ΑΕΔ δεν είναι σε θέση να σώσουν το κύρος θεσμών και δικαιοσύνης
Σενάρια που άρχισαν να διακινούνται το τελευταίο διάστημα, τα οποία προκρίνουν μια σολομώντεια λύση, όπως το να εκπέσουν μόνο οι δύο βουλευτές των Σπαρτιατών για τους οποίους έχει γίνει ένσταση, ή το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να δηλώσει αναρμόδιο να κρίνει τις ενστάσεις, σαφώς και δεν είναι σε θέση να περισώσουν το κύρος θεσμών, δικαιοσύνης και κυβερνητικών στελεχών.
Είναι καλά γνωστό ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποτελεί την ύψιστη αρχή όσον αφορά θέματα εκλογικού νόμου, λόγος για τον οποίο καλείται και Εκλογοδικείο.
Το συγκεκριμένο ζήτημα επομένως σαφώς και εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Αντίστοιχα, αν αποφασιστεί να εκπέσουν οι δύο βουλευτές για τους οποίους έχει γίνει ένσταση, υιοθετώντας το σκεπτικό του Αρείου Πάγου που λέει ότι οι Σπαρτιάτες αποτελούν στην πραγματικότητα βιτρίνα της Χρυσής Αυγής, η απόφαση θα πρέπει αυτομάτως να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τον πρόεδρο και όλους τους βουλευτές του κόμματος.
Τέτοιου είδους ασαφείς αποφάσεις θα αποτελούν παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε, κάτι που δε μπορεί να συμβαίνει σε μια χώρα που επιθυμεί να καλείται έστω και κατ' επίφαση σοβαρή.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ένα από τα ενημερωτικά μέσα που από την πρώτη στιγμή αντιταχθήκαμε στις νομικές ακροβασίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλοντας ως αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια που αφαιρούσαν τα πολιτικά δικαιώματα σε ανθρώπους πρωτόδικα καταδικασμένους, και στοχοποιούσαν ως αχυρανθρώπους και εχθρούς της δημοκρατίας έντιμους Αρειοπαγίτες όπως ο αντιεισαγγελέας Κανελλόπουλος.
Έχουμε επομένως έναν επιπλέον λόγο να αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών, αφού θα αποτελεί βαρόμετρο του πόσο βαθιά έχει φτάσει η διαφθορά και η έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης