Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Η ποσοτική χαλάρωση (QE) από την BoE επιδεινώνει τις ανισότητες στη Βρετανία

Standard and Poor's: Η ποσοτική χαλάρωση (QE) από την BoE επιδεινώνει τις ανισότητες στη Βρετανία
Το QE έχει επιδεινώσει το ήδη διευρυμένο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Δύσκολοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα, όμως ποιες είναι μακροπρόθεσμες συνέπειες;
Η Τράπεζα της Αγγλίας, επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, ήταν μεταξύ πολλών μεγάλων κεντρικών τραπεζών που προχώρησε σε πρόγραμμα QE αγοράς ομολόγων στις πιο σκοτεινές περιόδους της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όμως, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της Standard and Poors, η ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή το QE, έχει επιδεινώσει το ήδη διευρυμένο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα έδωσαν ώθηση ως ένα βαθμό στη βρετανική οικονομία, ωστόσο σημειώνει:
«Το QE δίνει ώθηση στις τιμές των assets μέσω ενός φαινομένου αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίου. Όμως, η κυριότητα των εν λόγω assets είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη.
»Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών στη Βρετανία κατείχε απευθείας το 77% όλων των μετοχών και το 64% τον ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου από τον ΟΟΣΑ.
»Ήταν επομένως τα πλουσιότερα νοικοκυριά που κέρδισαν περισσότερο από την έντονη αύξηση των τιμών των assets μετά την έναρξη του QE», υπογραμμίζει.



Το QE είχε έναν θετικό αντίκτυπο στην αγορά κατοικιών, μια ακόμη πηγή διεύρυνσης του χάσματος πλουσίων/φτωχών.
«Τα χαμηλά επιτόκια και το QE βοήθησαν να χαλαρώσει ο αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η πιο ευρέως διαδεδομένη μορφή assets, ειδικά στις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος ομάδες», σημειώνει η Standard and Poor's.
«Όμως, σε συνδυασμό με τη στενότητα της αγοράς κατοικιών, είναι τώρα ένας από τους οδηγούς της διεύρυνσης του χάσματος πλούτου και εισοδήματος μεταξύ των νεότερων και παλαιότερων γενεών.
»Τα νεότερα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά (επίδοξοι αγοραστές για πρώτη φορά) είναι εκείνα που επηρεάζονται περισσότερο.
»Καθώς η αγορά ενός σπιτιού είναι πιο ακριβή, αναγκάζονται να δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε ενοίκια και δεν μπορούν να αποταμιεύσουν προκειμένου να αγοράσουν ένα σπίτι ή αλλιώς να αποκτήσουν πλούτο.
»Επίσης, αυτό συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα όταν υπολογίζεται το κόστος στέγασης», τονίζει η Standard and Poor's.



Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμη ότι το πρόβλημα στέγασης έχει ευρύτερες συνέπειες, επισημαίνοντας ότι «πέραν αυτών των άμεσων αποτελεσμάτων στον πλούτο και την εισοδηματική ανισότητα, το αυξανόμενο κόστος στέγασης μπορεί εμμέσως να αυξήσει τον πλούτο και την εισοδηματική ανισότητα.
»Η έλλειψη προσιτών οικονομικά σπιτιών που αναγκάζει τα νοικοκυριά να ζουν σε ανεπαρκείς κατοικίες (πολύ μικρές, κακής ποιότητας ή και τα δύο μαζί) και πολύ μακριά από την εργασία, μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία τους, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερα εισοδήματα ή μειωμένη κοινωνική κινητικότητα μέσω φτωχών εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης