Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Merkel - Hollande για την Ελλάδα - Οι 3 βασικοί λόγοι

Deutsche Welle: Μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Merkel - Hollande για την Ελλάδα - Οι 3 βασικοί λόγοι
Στη Γαλλία είναι ισχυρή η έννοια της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες στις τάξεις των κυβερνώντων σοσιαλιστών και περιμένουν από το γάλλο πρόεδρο  να την επιδείξει
Οι άλλοτε καλές σχέσεις μεταξύ Merkel και Hollande κράτησαν μέχρι πριν από μια εβδομάδα όταν η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε το γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι για να συζητήσει μαζί του το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Έκτατε οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι απόμακρες, τονίζει η Deutsche Welle, λέγοντας ότι η αιτία εντοπίζεται στον διαφορετικό τρόπο που βλέπουν την ελληνική κρίση.
Ο F. Hollande ήταν ο πρώτος που από την περασμένη Παρασκευή επαίνεσε ως σοβαρές τις νέες ελληνικές προτάσεις,, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα η A. Merkel κράτησε στάση σιωπής την ώρα που το  γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε ανοιχτή την έκβαση του σημερινού Eurogroup.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η επιφυλακτικότητα των Γερμανών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν περισσότερο την τετράμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων.
Ωστόσο, η διαφορετική άποψη που έχουν οι δύο ηγέτες βασίζεται σε πολλούς παράγοντες.
Καταρχήν η κοινή γνώμη είναι διαφορετική στις δύο χώρες.
Στη Γαλλία είναι ισχυρή η έννοια της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες στις τάξεις των κυβερνώντων σοσιαλιστών και περιμένουν από το γάλλο πρόεδρο  να την επιδείξει.
Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί έντονη επικριτική διάθεση και η πλειοψηφία απορρίπτει νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Έλληνες, όπως φαίνεται άλλωστε και μέσα από τις στήλες και τις κατά καιρούς καμπάνιες της λαϊκής εφημερίδα Bild.
Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην σκλήρυνση του τόνου στις πρόσφατες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Z. Gabriel ο οποίος προειδοποίησε την Αθήνα να μην στηρίζει την πολιτική της στα λεφτά των γερμανών φορολογουμένων.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι διαδικασίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών είναι διαφορετικές.
Στη Γαλλία ο Hollande δεν έχει πρόβλημα να περάσει το νέο πακέτο από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, αντίθετα στη Γερμανία οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ESM είναι αυστηρότερες από ότι τα προηγούμενα πακέτα.
Η Merkel πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τη Bundestag εντολή για να διαπραγματευτούν και οι βουλευτές διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη χορήγηση κάθε βοήθειας.
Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Koμμάτων (CDU/CSU), στην οποία υπάρχουν πολλοί επικριτές της ελληνικής διάσωσης πρέπει να πειστούν ότι και οι δύο διαπραγματεύτηκαν σκληρά.
Τέλος, η τρίτη διαφορά Γαλλίας και Γερμανίας έχει να κάνει με τη γενικότερη δημοσιονομική φιλοσοφία τους.
Η Γαλλία λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της και της παρεμβατικής πολιτικής της δεν έχει «αλλεργία» απέναντι στα χρέη.
Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί το δόγμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Οι περισσότεροι γάλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει έχει επιβάλει η Γερμανία στην ευρωζώνη.
Γι αυτό και σε κυβερνητικούς κύκλους των Παρισίων αντιμετωπίζουν μια περεταίρω μείωση του ελληνικού χρέους με λιγότερο δέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης