Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Die Zeit : Ο Hollande θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον επιμένοντας να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Die Zeit : Ο Hollande  θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον επιμένοντας να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Πρόθεση του γάλλου προέδρου στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι να μην αφήσει τη τη Merkel  και τον Schaeuble να ηγηθούν της συνόδου
Ο Γάλλος πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον επιμένοντας να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, μετά και το δημοψήφισμα του ΟΧΙ τονίζει η γερμανική Die Zeit λέγοντας  ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος  ήθελαν με τη χθεσινή τους συνάντηση να κάνουν μια πρόβα πριν τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα.
"Και οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να πλησιάσουν ο ένας τις θέσεις του άλλου, ώστε να μπορέσουν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο. Να κρατήσουν την πόρτα για τις διαπραγματεύσεις ανοικτή» υπογραμμίζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην φράση αυτή της Merkel.
Από την πλευρά του ο F. Hollande φαίνεται να υποχωρεί στις απαιτήσεις του Βερολίνου λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να υποβάλει «σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις», αν επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Zeit, η επιμονή του Hollande για την Ελλάδα βασίζεται και στο γεγονός ότι χρειάζεται τις ψήφους της γαλλικής αριστεράς αν θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της Γαλλίας το 2017. Σε αντίθεση με τη Merkel, την οποία δεν θα έβλαπτε πολιτικά μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Γάλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόθεση του γάλλου προέδρου στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι να μην αφήσει τη τη Merkel  και τον Schaeuble να ηγηθούν της συνόδου.
«Ένας μεσολαβητής είναι απαραίτητος και αυτός μπορεί να είναι μόνο η Γαλλία, με την υποστήριξη της Ιταλίας», εκτίμησε ο Gael Bristie πολιτικός επιστήμονας ενώ  ο Romarique Gonder δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, τονίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε αφήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχει τον πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις απλώς επειδή ποτέ δεν είχε πιστέψει ότι ένα Grexit θα ήταν πιθανό.
«Ξύπνησε μόλις πριν μερικές εβδομάδες. Είναι λίγο αργά. Στο Eurogroup τα περισσότερα κράτη είναι εναντίον της Ελλάδας, εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία», σημείωσε ο Gonder.
Όπως υποστηρίζει πάντως η Zeit, ο γάλλος πρόεδρος άλλαξε στάση εξαιτίας της οφειλής ύψους 68 δισ ευρώ της Ελλάδας προς τη Γαλλία, γεγονός που σύμφωνα με τον Eric Dore διευθυντή οικονομικών ερευνών του IESEG στο Παρίσι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι έπειτα από ένα Grexit, η Γαλλία και ίσως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή και το Βέλγιο να αναγκαστούν να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά τους ομόλογα.
«Στις αγορές θα αναρωτηθούν ποια χώρα θα είναι η επόμενη. Για να προστατευθούν οι επενδυτές θα ζητούν ασφάλιστρα κινδύνου για τον κίνδυνο μιας εξόδου από το ευρώ. Αυτό σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση των δημοσιονομικών της Γαλλίας», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης