Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of Tokyo Mitsubishi: Ο Τσίπρας ζημιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της

Bank of Tokyo Mitsubishi: Ο Τσίπρας ζημιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της
Ανησυχητική η προοπτική παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά το δημοψήφισμα, καθώς είναι δύσκολο να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ζημιογόνες για την εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της χαρακτηρίζει τις πρόσφατες ενέργειες του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η Bank of Tokyo Mitsubishi.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η προοπτική παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι ανησυχητική, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι οι δύο πλευρές μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αναφέρεται δε, στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurgroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι δεν υπάρχει έδαφος για νέες συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα.
Υπό αυτή την έννοια, σημειώνει η Bank of Tokyo Mitsubishi, το δημοψήφισμα αποτελεί κλειδί.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι αυξάνεται η υποστήριξη των πολιτών προς το «ναι», με αυτήν της GPO να καταδεικνύει ότι το 43,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι «σίγουρα» υπέρ του «ναι» και το 39,3% «σίγουρα» υπέρ του «όχι».
Ακόμη, το 74% δηλώνει ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την Bank of Tokyo Mitsubishi υποδηλώνει ότι το επιχείρημα του έλληνα πρωθυπουργού ότι ένα «όχι» είναι όχι στη λιτότητα και όχι ενάντια στο ευρώ κερδίζει σε αξιοπιστία.
Αν αυτό το μήνυμα κερδίσει περισσότερους πολίτες, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Αυτό, βεβαίως, σημειώνει η ιαπωνική τράπεζα, δεν θα ήταν καλό, παρά το γεγονός ότι ακόμη και η Γερμανία έχει δηλώσει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Παράλληλα, μια αρνητική ψήφος θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση και την ΕΚΤ, η οποία χθες επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, στα περίπου 89 δισ. ευρώ.
Όμως, όσο περισσότερο μένουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών και βιαιοτήτων και τότε είναι που η κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί στο επόμενο επίπεδο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης